Connect with us

Magazin

Lubenica – odlična za negu kože, štiti od oštećenja slobodnim radikalima

Foto: Unsplash

Iako je volimo zbog njenog ukusa, naročito leti, ovo je super voće posebno zahvalno u anti-ejdžing ritualima, jer ima niz benefita na sve slojeve kože, a prvenstveno tu je odlična hidratacija.

Osim što je osvežavajuće voće, koje konzumiramo na niz načina, lubenica ima posebno mesto u svetu kozmetike. Naime, može uticati na kvalitetu i teksturu kože te je zagladiti upravo radi niz nutrijenata koje sadrži. Naime, lubenica sadrži niz esencijalnih vitamina i antioksidansa koji potiču zdravlje kože.

„Lubenica sadrži vitamin A, C i E, kao i puno vode, što zajedno potiče hidrataciju kože i stimulaciju kolagena“, izjavila je sertifikovana dermatološkinja i osnivačica Centra za rak kože i estetsku hirurgiju u Nju Džersiju, Adrijana Lombardi.

Vitamini A, C i E sastavni su deo proizvodnje kolagena. Treba znati i da konzumacija lubenice daje slične efekte na kožu, baš kao i njeno ponašanje na lice, što rezultira anti-ejdž efektima. Prvenstveno tu su hidratacija te zaštita od oštećenja slobodnim radikalima.

Ključna prednost lubenice za negu kože je njena sposobnost podsticanja proizvodnje kolagena zahvaljujući vitaminu C.

„Podstiče proizvodnju kolagena, čime zadebljava kožu i smanjuje fine bore“, objašnjava dermatološkinja Debra Žalimen, iz Njujorka.

Osim što samo stimuliše kolagen, pokazalo se i da vitamin C ujedno stabilizuje taj isti kolagen, što mu daje dugotrajnost. Dakle, ne samo da vitamin C smanjuje fine linije i bore, već ujedno sprečava njihovo vraćanje.

1. Hidracija kože

Nije tajna da lubenica sadrži veliku koncentraciju vode, zbog čega i deluje osvežavajuće na organizam. Pritom vitamin E i vitamin C takođe imaju hidratantne prednosti. Dok je vitamin E poznat u beauty sferi po svojim impresivnim svojstvima hidratacije, pokazalo se da vitamin C istovremeno smanjuje gubitak vlage. Jednostavno, vitamin E osigurava vlagu, dok je vitamin C pomaže da se ona „zaključa“ u kožu.

2. Štiti od oštećenja slobodnim radikalima

Prednosti vitamina C i E za negu kože su raznolike, ujedno imaju moć da smanje učinke foto-oštećenja. Antioksidativna svojstva vitamina E mogu čak da pruže zaštitu od oštećenja slobodnim radikalima, nastalih od posledica sunčanja, odnosno UV zračenja.

3. Smirivanje kože

„Korica lubenice ima protivupalna svojstva koja pomažu u ublažavanju upalnih procesa. To znači da se lubenica može da se primeni kao maska za hlađenje lica i na kožu s rozacejom ili opekotinama od sunca“, kaže Lombardi.

Za razliku od ostalih prednosti nege kože, najjednostavniji način za smirivanje kože lubenicom je – napraviti je kao masku. Taj proces vrlo je jednostavan, treba skinuti ružičasto meso, staviti koru u frižide i nakon desetak minuta iseći i prisloniti na mesta koja su crvena ili nadražena.

Da li postoje nuspojave?

Kada uvodite novi sastojak u svoju rutinu nege kože, dobro je biti svestan dobrih strana, ali i eventualnih nedostataka. Ako razmišljate o dodavanju proizvoda formulisanih s lubenicom, imate sreće: nuspojava je malo ili uopšte nema.

„Ovo je voće za kožu potpuno sigurno. Jedino ga ne mogu koristiti oni koji su i inače alergični na lubenicu“, ističe Žalimen.

Ako tražite siguran, koristan sastojak za negu kože koji se dobro kombinuje s drugim kako bi poboljšao celokupno zdravlje i izgled kože, lubenica je izvrsna opcija.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Ostavljanje cigareta može da bude lakše uz određene namirnice: Postoji lista voća i povrća koja sadrže nikotin

Photo: Unsplash

Svako ko je pušač zna da je ostavljanje duvana preteška odluka.

Razlog za to je činjenica da nikotin izaziva ozbiljnu zavisnost, a simptome apstinencije ne treba potcenjivati – veoma su realni i mogu da potraju dugo, naročito mentalna borba koju treba da vodite.

U Srbiji oko trećine odraslih puši cigarete i druge duvanske proizvode, a godišnje zbog pušenja umre 15.000 ljudi.

Broj pušača u Srbiji starijih od 15 godina je 2,8 miliona, procenila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Iako vlada uverenje da je nikotin najštetniji sastojak cigareta, istina je da na zdravlje više utiče na stotine drugih hemikalija u duvanu.

Delovanje nikotina može uticati na kratkoročne funkcije mozga, suziti krvne sudove, povećati krvni pritisak i poremetiti rad srca.

Pušenjem jedne cigarete unese se u organizam oko 1,5 mg nikotina, a letalna doza za odraslu osobu je 60 mg. Do smrti dolazi zbog respiratorne paralize. Nikotin se resorbuje preko velike respiratorne površine plućnih alveola za nekoliko sekundi tokom pušenja, a u mnogo manjoj meri i lokalno kroz kožu i sluzokožu.

Efekti nikotina ostvaruju se dvojako: specifičnim agonističkim delovanjem na nikotinski tip acetilholinergičkih receptora i nespecifično, pokrećući mehanizme nagrade i pozitivnog potkrepljenja, preko dopaminergičkog i drugih sistema koji učestvuju u mehanizmima stvaranja zavisnosti.

Kod hroničnih pušača dolazi i do razvoja zavisnosti i na psihološkom i na fizičkom (fiziološkom) nivou. Takođe se javlja čitav niz promena i smetnji u funkcionisanju i na kognitivnom, afektivnom i somatskom planu.

Bilo da je u pitanju duvan ili elektronska cigareta, postoji niz alata koje možete koristiti da se oslobodite nikotina. Flasteri i žvake su među najpopularnijim. Ali da li ste ikada razmišljali o svojoj ishrani?

Nikotin je prirodno proizveden alkaloid i stimulans koji se nalazi u biljci nazvanoj pomoćnica (Solanaceae), koja dolazi iz porodice velebilja. To znači da je duvan iz porodice kojoj pripadaju i paradajz i plavi patlidžan. To znači da svakog dana unosimo male doze nikotina u uobičajenom voću i povrću.

Studija objavljena u časopisu „Nicotine and Tobacco Research“ obavljena na 1.000 pušača pokazala je da su oni koji su jeli najviše voća i povrća imali tri puta veću verovatnoću da će ostati bez dima najmanje 30 dana.

Štaviše, prestanak pušenja dovodi do povećanog apetita i povećanja telesne težine. Zato je dobra ideja da umesto nezdravih slatkiša i grickalica jedete nisko kalorično voće i povrće.

„Iako je nikotin prirodno prisutan u voću, povrću i drugoj hrani koju svakodnevno jedemo, nivoi su izuzetno mali, tako da nema šanse da postanete zavisni od njih“, kaže Markus Lindblad.

„Kada jedete ovu hranu, male koncentracije nikotina putuju kroz creva i vaše telo ih lako vari. U poređenju sa tim, nikotinski proizvodi (kao što su nikotinske kesice) imaju mnogo veće količine nikotina koji se apsorbuje u krvotok. Nikotin koji se nalazi u biljkama velebilja i drugoj hrani meri se u mikrogramima (µg). Milion µg jednako je jednom gramu, tako da su nivoi minimalni. Međutim, dobro je da ljudi razumeju šta je nikotin i gde se može naći.“

Markus se osvrće na voće, povrće i drugu svakodnevnu hranu u kojoj se može naći nikotin:

Plavi patlidžan

Krompir

Karfiol

Zelene paprike

Paradajz

Čaj.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu