Šta da radite ako ste se prejeli – Šta lekari nikako ne savetuju?

Posle ukusnog roštilja i enormnih količina piva. žestine i gaziranih pića, počinju problemi: nadutost, gorušica, bol u želucu i stezanje u grudima
Prvi maj se uveliko slavi i tradicionalno, većina ljudi u Srbije danas jede roštilj, bilo da praznik slavi negde u prirodi ili u svom stanu. Naravno, uz pljeskavice i ćevape jede se mladi crni luk, a uksan obrok zaliva se pivom, žestinom ili gaziranim pićem.
Šta jesti posle praznika?
Tako bi dan posle praznika trebalo prvi obrok da nam bude pileća supa.
Supa donosi tečnost, so i antioksidante. Osoba koja je tokom noći konzumirala alkohol, kao što je viski, gubi puno tečnosti i telo je u dehidriranom stanju, objasnio je dr Perišić, pa dodao da bi trebalo koristiti batake i karabatake, jer sadrži proteine, aminokiseline i vrlo malo masnoće.
Pored pileće supe, dr Perišić je preporučio i još jedno tradicionalno jelo – rinflajš.
To je jelo koje je pomagalo u oporavku posle obilnog ručka, jer se govedina kuvala sa povrćem, a sve što je ostalo se brzo apsorbovalo. Dobar dodatak je ren, koji je prirodni antioksidans i enzim koji pomaže u čišćenju organizma, istakao je dr Perišić.
Koliko ozbiljan problem predstavlja prejedanje, govorila je i doktorka Veroslava Stanković, specijalista higijene ishrane i dijetolog.
Usled prejedanja mogu se stvoriti problemi sa želucem i jetrom, a i sa viškom kilograma sigurno. Ko ne može da odoli hrani, a većina ne može, može doći do problema. Jedan od saveta da se manje pojede jeste da se pre obroka popije voda. Takođe, trebalo bi da se pre ručka pojede supa, koja je pritom i jako zdrava, i naravno, tu je i salata koju bi trebalo jesti u većim količinama, a može biti čak i prva u obroku, rekla je dr Stanković za televiziju Prva i istakla da bi za desert, koji mnogi jedu odmah posle ručka, trebalo napraviti makar sat vremena pauze.
Lekari su navelii i da je dobro uz sebe imati antacide (lekove za poremećaj kiselosti u želucu), koji brzo povećavaju pH u želucu i stvaraju zaštitnu barijeru.
U slučaju, a to je kod mnogih tako, da nemate uz sebe ove lekove, može da pomogne i čaša kisele vode, ali samo ako se zagreje i sačeka da ispare mehurići.
Tradicionalno, mnogi će se i ovog 1. maja lečiti sodom bikarbonom, ali lekari to ne preporučuju, jer se nakon neutralisanja kiseline, prah pretvara u ugljen-dioksid, što će uzrokovati podrigivanje i čak pogoršati tegobe.