Connect with us

Magazin

Da li je odlaganje alarma štetno za zdravlje?

Pixabay

Ako često koristite opciju za odlaganje alarma, niste jedini. Nova studija je pokazala da 57% odraslih obično ostaje u krevetu do tog drugog, trećeg, ili čak četvrtog alarma.

Naučnici koji proučavaju spavanje tvrde da bi alarmi u teoriji mogli da prekinu naše cikluse spavanja, što otežava da se probudimo, piše Science alert. U polusnu, to dugme za odlaganje nikad ne izgleda primamljivije, ali odlaganje alarma na još nekoliko minuta samo uljuljkava naše telo u sledeći ciklus spavanja, samo da bi se ponovo prekinuo.

Uprkos takvoj negativnosti prema odlaganju, čvrsti podaci o njegovim efektima su oskudni, a većina onoga što znamo o ovoj temi potiče iz studija o ponašanju povezanih sa spavanjem ili stresom.

– Medicinski establišment je generalno protiv upotrebe odlaganja alarma, ali kada smo otišli ​​da pogledamo koji čvrsti podaci postoje, nije ih bilo kaže neuronaučnik Stiven Matingli sa Univerziteta Notr Dam u Indijani i dodaje da sada postoje podaci koji dokazuju koliko je to uobičajeno i da još uvek ima toliko toga što je ostalo nepoznato.

Studija, u kojoj je učestvovalo 450 odraslih, bazirala se na podacima evidentiranim u dnevnim anketama o spavanju i sa nosivih uređaja, i otkrila je da je 50% veća verovatnoća da će žene odspavati, odnosno koristiti odlaganje alarma nego muškarci.

U međuvremenu, oni koji su koristili tu opciju imali su manje aktivnosti tokom dana i imali su obrasce spavanja koji su pokazivali više znakova poremećaja sna.

Takođe su uzete u obzir i preferencije spavanja. Utvrđeno je da „noćne ptice“ češće koriste dugme za odlaganje i da su generalno umornije, kao i da su u pitanju mlađi ljudi.

Isto tako pokazalo se da, iako odlaganje može da bude dobro za jednu osobu, možda neće biti tako dobro za neku drugu. Kao što pokazuju dosadašnja istraživanja, svi spavamo drugačije.

Možda nije iznenađujuće da su oni koji su odlagali buđenje imali veću verovatnoću da vide pozitivne strane odlaganja, kao što su bolje raspoloženje i osećaj budnosti posle toga. Dok su oni koji nisu odlagali buđenje imali tendenciju da se ne slažu da su te prednosti moguće.

Glavni razlozi za odlaganje alarma bili su to što ne mogu da ustanu iz kreveta na prvi alarm, zato što mi je udobno u krevetu i zato što im je potrebno više sna.

Tim koji stoji iza studije nije rekao da li je odlaganje alarma dobro ili loše za nas, naglašavajući umesto toga da potreba za bilo kakvom vrstom poziva za buđenje verovatno neće biti dobra za naše opšte zdravlje.

Drugim rečima, više sna je odgovor, a ne manje upotrebe dugmeta za odlaganje alarma. Spavajte redovno, dovoljno, i što je više moguće neometano.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Pojačane kontrole prodaje ribe u Srbiji: Kako da prepoznate da li je riba sveža?

Photo: Unsplash

Za vreme božićnog posta, kada je povećan promet sveže i smrznute ribe, veterinarska inspekcija, pored redovnih inspekcijskih nadzora, sprovodi i vanredne kontrole, na osnovu procene rizika, sa posebnim osvrtom na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja, navedeno je u saopštenju.

Ukazano je da veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede kontroliše ribu, kako svežu tako i smrznutu, u svim registrovanim objektima.

Kako je precizirano, tokom kontrole proveravaće se potvrde o nabavci ribe, sledljivost, deklaracije, način rukovanja ribom, temperaturni režim skladištenja i izlaganja, kao i rokove upotrebe, a veterinarski inspektori uzorkovaće ribe i slati uzorake u ovlašćene laboratorije.

Uprava za veterinu je upozorila građane da prilikom kupovine ribe posebnu pažnju treba da obrate na to da riba ne sme neprijatno da miriše, da ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču, jer to ukazuje na starost ulovljene ribe, na to da su škrge sveže ribe vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a da su promena boje škrga, suve škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, početni znaci kvarenja.

Dodaje se da je koža sveže ribe sjajna, vlažna i klizava, a meso sveže ribe treba da je čvrsto, što se vidi ukoliko nestane udubljenje koje nastaje na mestu koje se pritisne prstima.

Veterinarska inspekcija savetuje potrošače i da ribu kupuju u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i roku upotrebe, i gde je moguće proveriti da li se riba čuva na propisan način, odnosno na temperaturnom režimu koji se zahteva.

Potrošači se pozivaju i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji, kako bi se mogle preduzeti zakonom propisane mere i sankcionisati subjekti u poslovanju hranom kod kojih se te nepravilnosti utvrde.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu