Connect with us

Hrana

Savršeno parče tosta treba da se peče tačno 216 sekundi

Pixabay

Koliko dugo se peče tost, na kojoj temperaturi, koja je idealna debljina hleba, kada se stavlja namaz – na sva ova pitanja odgovorio je tim naučnika u potrazi za formulom za savršen tost.

Tim naučnika proveo je sedam dana tostirajući 2000 kriške hleba i došao do sledećih zaključaka. Savršeno parče tosta treba da se peče tačno 216 sekundi čime se dobija zlatno braon boja i kombinacija hrskavosti spolja i mekoće iznutra. Preciznije, spolja je 12 puta mekši nego unutra. Temperatura na kojoj se peče je 154 stepeni, što na uobičajenom uređaju od 900 vati odgovara broju pet od šest. Idealna debljina hleba je 14 milimetara. Ako je suviše tanak, tost će biti previše hrskav, a predebeo se uopšte neće tostirati. Važna je i temperatura na kojoj hleb stoji. Mada mnogi koriste frižider i zamrzivač, najbolje je čuvati ga u kutiji na sobnoj temperaturi.

Nije svejedno ni kada stavljate puter ili drugi namaz. Ostavite hleb da stoji tačno 17 sekundi nakon tostiranja i zatim mažite. Ali, ne preterujte sa namazom i ostalim sastojcima jer ćete dobiti mek i vlažan proizvod, a to sigurno ne želite. U brojkama, to izgleda ovako: 0,44 grama putera na 0,0006 kvadratnih metara tosta.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Hrana

Zatvara se najbolji restoran na svetu

Pixabay

Zatvara se najbolji restoran na svetu, čuveni Noma restoran koji uspešno vodi šef Rene Redžepi. Noma je u Antverpenu u Belgiji po peti put, odlukom žirija The World’s 50 Best Restaurants proglašena za najbolji restoran na svetu u 2021. godini. Tako se Rene Redžepi izjednačio sa Feranom Adrijom po broju pobeda na ovom prestižnom takmičenju.

Čuveni Redžepi je zaista osvojio sve što je mogao. Pored toga što je njegov restoran bio najbolji, on je osvojio i treću Mišlenovu zvezdicu. Međutim, Redžepi je iznenadio javnost kada je saopštio da će Noma postojati još svega godinu dana. Nakon što bude svetu predstavio svoj letnji meni za 2023. godinu, Noma će biti zatvorena.

Redžepi je rekao je da će Noma, fina gastronomska institucija, postati laboratorija za hranu sa punim radnim vremenom, a restoran će se otvarati samo povremeno. Finansijski i emocionalno, kao poslodavac i kao ljudsko biće, to jednostavno ne funkcioniše, istakao je čuveni šef.

Hvaljen kao jedan od najuticajnijih kuvara na međunarodnoj gastronomskoj sceni, kulinarski čarobnjak René Redžepi je doslovno ponovo izmislio nordijsku kuhinju. Kao kuvar se oslanjao se na sopstveno kulturno nasleđe, nudeći inventivnu fuziju nordijske i makedonske kuhinje. Svaki specijalitet je baziran na lokalnim sastojcima.

Rene Redžepi je objasnio da želi da putuje i da istražuje svet, da otkriva nove ukuse i kuhinje. Ovakva odluka je usledila posle višegodišnjeg razmišljanja, navodi čuveni šef. Na putovanje po svetu vodiće ceo svoj tim, kako bi zajedno tražili inspiraciju koja će osvojiti svet u 2024. godini.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu