Connect with us

Hrana

Savršeno parče tosta treba da se peče tačno 216 sekundi

Pixabay

Koliko dugo se peče tost, na kojoj temperaturi, koja je idealna debljina hleba, kada se stavlja namaz – na sva ova pitanja odgovorio je tim naučnika u potrazi za formulom za savršen tost.

Tim naučnika proveo je sedam dana tostirajući 2000 kriške hleba i došao do sledećih zaključaka. Savršeno parče tosta treba da se peče tačno 216 sekundi čime se dobija zlatno braon boja i kombinacija hrskavosti spolja i mekoće iznutra. Preciznije, spolja je 12 puta mekši nego unutra. Temperatura na kojoj se peče je 154 stepeni, što na uobičajenom uređaju od 900 vati odgovara broju pet od šest. Idealna debljina hleba je 14 milimetara. Ako je suviše tanak, tost će biti previše hrskav, a predebeo se uopšte neće tostirati. Važna je i temperatura na kojoj hleb stoji. Mada mnogi koriste frižider i zamrzivač, najbolje je čuvati ga u kutiji na sobnoj temperaturi.

Nije svejedno ni kada stavljate puter ili drugi namaz. Ostavite hleb da stoji tačno 17 sekundi nakon tostiranja i zatim mažite. Ali, ne preterujte sa namazom i ostalim sastojcima jer ćete dobiti mek i vlažan proizvod, a to sigurno ne želite. U brojkama, to izgleda ovako: 0,44 grama putera na 0,0006 kvadratnih metara tosta.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Hrana

Zdrava hrana sa terase – Ove vrste povrća možete uzgajati u saksijama

Pixabay

Uzgajanje povrća u saksijama postalo je posebno popularno poslednjih nekoliko godina, a i na taj način ćete u svoju ishranu uključiti zdravu hranu koja nije puna pesticida.

Ukoliko ste odlučite da povrće sadite u saksije, evo nekoliko predloga koji će vam pomoći, prenosi Klix.ba.

Trebalo bi da kupite saksije sa drenažnim rupama. Na dno stavite grublji materijal, odnosno krupni šljunak. Nakon toga, napunite tlo. Postoji nekoliko vrsta povrća koje možete da uzgajate u saksijama:

Pasulj je najbolje saditi u periodu od septembra do novembra, a saksija treba da bude prečnika 30 centimetara i dubine 25 centimetara.

Ako želite da posadite krastavac, seme treba posejati u proleće, kada je temperatura iznad 15 stepeni. Moraćete da ga poduprete štapovima ili užetom, a plodovi će biti zreli za 42 dana.

Zelena salata je jedno od najboljih povrća za uzgoj u saksijama. Tokom proleća treba je izlagati suncu, a kada dođe leto premestiti je na hladnije da lišće ne uvene.

Možete posaditi kratku, odnosno bebi šargarepu u tegle ili saksije. Važno je da ih redovno zalivate.

Cvekla je takođe jedna od namirnica koju možete da zasadite.

Ako nameravate da uzgajate patlidžan, imajte na umu da ga je potrebno stalno zalivati i držati na veoma toplom i sunčanom mestu. Zavežite ga u kolac.

Kupus, karfiol i brokoli ne zahtevaju mnogo truda. Dobra stvar je što u saksijama možete da uzgajate običan i slatki krompir.

U duboke saksije možete da posadite do šest biljaka graška.

Čeri paradajz sadite u saksije dubine do 15 centimetara, a za ostale vrste paradajza koristite saksije dubine do 30 centimetara. Da biste posadili rotkvice, raspršite seme u manjoj saksiji i redovno zalivajte.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu