Connect with us

Aktuelno

Do savršene letnje bašte u 7 ključnih koraka

Pixabay

Imati lepo uređenu baštu je veoma važno, posebno u letnjim mesecima. Lepa i udobna letnja bašta može biti savršeno mesto za opuštanje i uživanje u prirodi. Dobro uređena bašta može stvoriti mirno i prijatno okruženje koje će vas opustiti i pružiti vam oazu mira u užurbanom gradu. Ujedno, to je i savršeno mesto za okupljanje sa porodicom i prijateljima.

U letnjim mesecima, kada su temperature visoke, udobna bašta može biti idealno mesto za druženje i opuštanje sa najmilijima u kojoj možete organizovati roštilj, piknik, ili samo uživati u piću na terasi.

Da ne pominjemo pozitivan uticaj koji lepo uređeni prostori (posebno na otvorenom) imaju na naše zdravlje i psihu. Zelenilo u vašoj bašti može poboljšati kvalitet vazduha, a boravak u prirodi može smanjiti stres i anksioznost. Takođe, baštenske aktivnosti kao što su sadnja i nega biljaka mogu biti izuzetno korisne za fizičko zdravlje.

U nastavku teksta pogledajte neke od najboljih opcija koje vam mogu pomoći da svoj otvoreni prostor načinite lepšim, udobnijim i prijatnijim za uživanje u lepom vremenu.

Neka bašta postane dnevna soba pod otvorenim nebom

Letnja bašta može biti savršeno mesto za opuštanje i druženje s porodicom i prijateljima, a takođe može postati produžetak dnevne sobe i stvoriti dodatni prostor za relaksaciju i zabavu. Može se opremiti različitim vrstama nameštaja, kao što su ležaljke, stolovi i stolice, suncobrani i drugi elementi koji će doprineti udobnosti i estetici prostora. Biljke i cveće mogu dodati boju i životnost bašti, stvarajući mirisne i vizuelno privlačne zone. Osim toga, bašta može biti idealno mesto za druženje i zabavu, posebno tokom letnjih meseci. Možete organizovati roštilj, zabave na otvorenom, piknike, igre i još mnogo toga. Bašta će postati mesto gde ćete provesti kvalitetno vreme sa svojim najmilijima, a takođe će biti mesto gde ćete moći da se opustite i uživate u lepom vremenu.

Posadite cveće koje će vam izmamiti osmeh na lice

Sadnja omiljenog cveća u bašti (ili na terasi) može biti divan način da unesete malo boje i živosti u vaš životni prostor. Pored estetske vrednosti, cveće takođe može imati pozitivan uticaj na vaše raspoloženje. Postoji mnogo vrsta cveća koje možete posaditi u vašoj bašti, a koje će vam izmamiti osmeh na lice. Neke od njih su zumbuli (male, živahne biljke dostupne u različitim bojama koje odišu divnim mirisom; narcisi (čije žute, bele ili narandžaste cvetove takođe karakteriše neodoljiv miris) gerberi (dostupni u širokom rasponu boja pa su samim tim izuzetno pogodni za dekoraciju otvorenog prostora). Osim ovih, postoje i mnoge druge vrste cveća koje možete posaditi u vašoj bašti ili na terasi. Uz malo istraživanja, možete pronaći one koje će najbolje odgovarati vašem ukusu i prostoru.

Dodajte vodeni element ili zanimljivi ukras

Dodavanje vodenog elementa ili zanimljivog ukrasa u letnju baštu može učiniti da se prostor oseća još prijatnije i ugodnije. Vodeni elementi poput fontana, jezerca ili manjih bazena mogu biti vizuelno privlačni i doneti mir i opuštanje. Ukoliko imate manje dvorište ili balkon, možete razmotriti postavljanje manje fontane ili čak i zida sa vodenim padom. Kada je u pitanju ukras, možete razmotriti postavljanje skulptura, dekorativnog kamenja, zidnih tapeta sa motivima prirode ili drugih zanimljivih elemenata koji će privući pažnju i doprineti opuštajućoj atmosferi.

Stvorite udobnu zonu za sedenje

Stvaranje udobne zone za sedenje u letnjoj bašti može biti ključno za uživanje u njoj. Izaberite udobne stolice ili sofe za baštenski nameštaj, dodajte mekane jastuke koji će vam pružiti dodatnu udobnost dok sedite. Napravite hlad – udobna zona za sedenje treba da bude zaštićena od sunca, stoga dodajte suncobran ili tendu kako biste bili spokojni. Postavite neki lep manji stočić ispred udobnih stolica ili sofe kako biste imali prostor za odlaganje knjiga, čaša, hrane i pića. Kombinovanjem ovih ideja možete stvoriti udobnu zonu za sedenje u vašoj letnjoj bašti koja će vas opustiti i pružiti vam udobnost dok uživate u letnjim danima napolju.

Udobna ljuljaška je apsolutni must have

Ljuljaška je izvrsna ideja za opuštanje i uživanje u letnjoj bašti. Postavljanjem ljuljaške možete kreirati udobnu zonu za sedenje i opuštanje koja će biti privlačna svim članovima porodice ili gostima. Ljuljaške mogu biti napravljene od različitih materijala i dostupne su u mnogim stilovima, tako da možete pronaći onu koja najbolje odgovara vašoj bašti. Mogu se postaviti na terasu, smestiti u bašti, ispod drveta ili čak na pergolu. Takođe, možete odabrati ljuljašku koja ima ugrađen krov kako biste se zaštitili od sunca ili kiše. Ljuljaška će vašoj bašti dati poseban šarm i omogućiti vam da se opustite i uživate u prirodi.

Napravite svoj poseban kutak za odmor u prirodi

Stvaranje posebnog kutka za odmor u letnjoj bašti može biti sjajan način da napravite prijatno okruženje za opuštanje i uživanje. Ovo može biti mesto za čitanje knjige, popodnevnu dremku ili samo za miran trenutak da se posmatra priroda. Jedna od ideja je da postavite udoban kauč ili stolicu sa jastucima i prekrivačima, a zatim ga okružite biljkama ili nekim dekorativnim elementima. Možete koristiti i mrežu za odmor ili viseću ljuljašku kako biste stvorili opuštajući kutak. Takođe, možete dodati i neke dodatne elemente poput male fontane, zvučnika za muziku ili nekog drugog ukrasa koji će doprineti opuštajućoj atmosferi. Važno je da se kutak za odmor prilagođava vašim potrebama i stilu, tako da možete uživati u vremenu provedenom u vašoj letnjoj bašti.

Na kraju dana stvorite romantičnu atmosferu

Romantično osvetljenje u letnjoj bašti može stvoriti prijatnu atmosferu za večernje druženje ili opuštanje. Postoje različite opcije za osvetljenje, od kojih svaka može dodati jedinstveni izgled i osećaj u vašoj bašti. Jedna od opcija je postavljanje sveća u staklenim teglama ili lampionima, što će dodati toplinu i mekoću svetlosti. Takođe možete postaviti LED sijalice u različitim bojama i oblicima, koje će stvoriti veselu i živahnu atmosferu. Još jedna opcija je korišćenje solarnih svetiljki, koje se pune tokom dana i automatski se pale noću.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Berlin se bez zida vraća u DDR – Za samce samo mali stan

My home

Od 2024. godine u Berlinu stupa na snagu novi zakon o najmu stanova, koji je berlinski Senat nedavno usvojio. Prema novom pravilu samci će moći da iznajme samo jednosoban stan, a parovi dvosoban.

Pre skoro dve nedelje berlinski Senat je najavio projekat za borbu protiv nedostatka stambenog prostora u Berlinu. Strogi propisi na tržištu stanova trebalo bi da u budućnosti obezbede više stambenog prostora i pristupačne cene najma u Berlinu. Ali plan je izazvao nerazumevanje među stanarima, objavio je Fenix magazin.

Uprkos svim kritikama, projekat je sada i zvanično prihvaćen. Samci u Berlinu će u budućnosti imoći da se useljavaju samo u male jednosobne stanove. Samo parovi s decom će smeti da iznajmljuju ​​stanove s više soba.

– Pri najmu i prenajamu obezbeđuje se odgovarajuća srazmera veličine domaćinstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond što bolje iskoristio – piše u sporazumu o saradnji Senata i šest stambenih zajednica u državnom vlasništvu i vlasništvu agencije za trgovinu nekretninama Berlinovo.

Nejasne smernice

Na pitanje nemačkog lista „B.Z.-a“ šta tačno znači „odgovarajuća srazmera“, gradska uprava za zgrade je odgovorila da će se u velike stanove useliti porodice, a mali stanovi će biti rezervisani za samce.

Međutim, šta je tačno veliki a šta mali stan, nije navedeno.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu