Connect with us

Magazin

Ove namirnice ne treba jesti pre 10 sati

Ako želite da budete fit, postoje tri namirnice koje bi trebalo izbegavati rano ujutru, savetuju nutricionisti.
Mnogi vode bitku sa viškom kilograma, i pridržavaju se raznih pravila i saveta, kako bi postali i ostali fit. Doručak je posebno važan kod zdrave i izbalansirane ishrane, ali neke namirnice mogu i te kako uticati na liniju ako se konzumiraju rano ujutru.

Nutricionisti savetuju da doručak nikako ne treba preskakati, ali treba voditi računa o namirnicama koje mogu imati loš uticaj na organizam, ako se jedu pre 10 sati ujutru.

Maslac

Iako sadrži puno vitamina, među kojima su najvažniji A i E, osim zdravih masnoća sadrži i dosta zasićenih koje mogu štetno da utiču na srce i krve sudove i doprinesu gojenju.
Umesto toga nutricionisti predlažu maslac od kikirija, jer smanjuje osećaj gladi.

Jogurt sa malim procentom masnoća

“Lajt” namirnice posebno se kupuju kada se vodi računa o ishrani, ali to nije uvek pravo rešenje. Stručnjaci tvrde da mlečni proizvodi sa malim procentom masnoća ne sadrže dovoljno proteina i upravo zbog toga će se brže osetiti glad.

Istraživanja su pokazala da jogurt s većim procentom masnoća doprinosi gubitku kilograma, za razliku od njegove „lajt“ varijante.

Ceđeni sok

Nutricionisti tvrde da većina voćnih sokova sadrži jednaku količinu šećera kao i kupovni sok, što ih čini jednim od najgorih izbora za doručak, kao i konzumaciju uopšte.

Jedan od razloga što unos sokova ne doprinosi mršavljenju je i taj što mnogi ljudi dok ne žvaću hranu nemaju osećaj da su išta uneli u organizam, pa brzo požele da pojedu nešto „konkretno“, piše Magazin novosti.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Koje namirnice čiste zapušene arterije i smanjuju rizik od ateroskleroze?

Photo: Unsplash

Arterije i krvni sudovi zaduženi su za prenos krvi bogate kiseonikom, od srca do ostatka tela. Zdrave arterije su jake, savitljive i elastične. Međutim, kada su arterije zakrčene, moguća je pojava ateroskleroze, koja je jedan od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti. Simptomi zakrčenih arterija zavise od tipa arterija koje su ugrožene.

Šta uzrokuje blokadu arterija?

Kada se u unutrašnjem zidu arterije sakupljaju masne supstance, holesterol, delovi mrtvih ćelija i kalcijuma, može doći do ateroskleroze, koja može da izazove oštećenja i toliko da istanji zidove arterija da može doći do njihovog pucanja.

Uzroci ateroskleroze mogu biti:

– duvanski dim,
– visok krvni pritisak,
– tip 1 i 2 dijabetes,
– insulinska rezistencija,
– manjak kretanja,
– gojaznost,
– hronični upalni procesi u telu,
– infekcije,
– artritis,
– visok holesterol i masnoće u krvi,
– stres,
– nepravilna ishrana,
– neravnoteža minerala i vitamina u organizmu,
– manjak magnezijuma, vlakana, antioksidanata.

Namirnice koje na prirodan način čiste arterije:

Kurkuma

Kurkuma smanjuje LDL holesterol i čisti sakupljene naslage u arterijama. Još 2011. godine u jednom istraživanju dokazano je da kurkuma smanjuje holesterol i suzbija rani proces ateroskleroze bolje od nekih lekova.

Beli luk

Beli luk je još jedna od namirnica, koja čisti arterije. Studije su pokazale da beli luk pomaže u prevenciji bolesti srca, smanjuje krvni pritisak, smanjuje proces ateroskleroze, i sprečava stvaranje naslaga u zidovima arterija.

Đumbir

Đumbir deluje antiinflamatorno i antioksidativno. Sadrži sastojke koji štite srce i sprečavaju stvaranje naslaga, čiste arterije i smanjuju holesterol.

Mlevena ljuta papričica

Sastojak kapsaicin koji se nalazi u ljutoj papričici pomaže u smanjenu LDL holesterola u krvi. Papričica smanjuje rizik od srčanog udara i poboljšava krvnu cirkulaciju.

Limun

Za srce je dobro piti vodu sa limunom ujutru čim ustanete. Limun smanjuje nivo holesterola i pomaže arterijama da ojačaju, jer je pun vitamina C, antioksidanata i odlična je antiinflamatorna namirnica.

Cimet

Cimet može da smanji rizik od bolesti srca i ateroskleroze. U jednoj studiji 2003. u magazinu Diabetes Care dokazano je da se korišćenjem 1-6 gr cimeta dnevno smanjuje glukoza, trigliceridi, LDL holesterol.

Laneno seme

Laneno seme pomaže u čišćenju arterija. Bogato je alfa linoleičnom kiselinom i omega 3 masnim kiselinama, koje smanjuju upalne procese i krvni pritisak. Istraživanja su pokazala da umereno korišćenje lanenog semena predstavlja dobru podršku u smanjenju ateroskleroze. Kada koristite laneno seme, obavezno ga sameljite, jer na taj način seme sadrži više omega-3 masnih kiselina.

Kiseli kupus

Kiseli kupus je jedna od najznačajnijih probiotskih namirnica. Eliminiše toksine i veoma je dobar u prevenciji ateroskleroze.

Seme susama

Seme susama čisti arterije. Istraživanje u Žurnalu lekovite hrane iz 2006. dokazuje kako masne kiseline iz susama pozitivno utiču na holesterol, trigliceride i asteroklerozu.

Sok od nara

Sok od nara je moćan antioksidant, smanjuje nagomilane naslage i čisti arterije. Sok od nara sadrži magnezijum i selen koji su veoma značajni za zdravlje srca. U jednoj studiji iz 2009. naučnici tvrde da ako pacijenti sa rizikom od koronarne bolesti srca piju dnevno 240 ml soka od nara u narednih 18 meseci, postoji mogućnost da uspore razvijanje bolesti, prenosi Holistic.co.rs.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu