Povrće koje pomaže kod nadutosti
Povrće je prepuno vitamina, minerala, vlakana, antioksidanata i fitohemikalija, za koje studije pokazuju da su korisne u smanjenju hronične upale.
Ovi hranljivi sastojci pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa i neutrališu slobodne radikale – dva uobičajena krivca koja mogu izazvati upalu.
Pored toga, istraživanja pokazuju da konzumiranje povrća može poboljšati zdravlje creva zbog visokog sadržaja vlakana. Dobro izbalansiran i raznovrstan mikrobiom creva može pomoći u jačanju vašeg imunološkog sistema i smanjenju upale.
Spanać
Spanać je bogat vitaminima A i C i antioksidansima kao što su kvercetin i kempferol, koji pomažu u borbi protiv upale.
– Ovo svestrano zeleno lisnato povrće može se uživati sirovo u salatama ili kuvano u raznim jelima, pružajući zgodan način da dodate hranljive materije koje se bore protiv upale u vaše obroke. Njegov visok sadržaj vlakana takođe podržava zdravlje probave i može pomoći u kontroli težine – rekla je nutricionista Trista Best za Eat This Not That, a prenosi n1.
Kelj
Prema studiji iz 2023., kelj može sprečiti upalu izazvanu crevima i poboljšati zdravlje creva. Prepuna je esencijalnih hranljivih materija poput antioksidanata, minerala, vlakana i vitamina A, C i K, koji mogu poboljšati zdravlje creva i smanjiti upalu.
Brokoli
Brokoli je odličan izvor sulforafana, antioksidansa sa jakim antiinflamatornim dejstvom. Takođe je bogat vitaminima C i K i vlaknima, za koje studije pokazuju da mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju otpornosti na insulin.
Paprika
Paprika je puna vitamina A i C i antioksidanata koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštiti od degenerativnih bolesti.
Paradajz
Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom sa jakim antiinflamatornim svojstvima.
Šargarepa
Šargarepa je fantastičan izvor beta-karotena, prirodnog pigmenta za hranu koji se u telu pretvara u vitamin A. Poznato je da vitamin A ima antiinflamatorna svojstva koja mogu pomoći u borbi protiv upale i jačanju vašeg imunološkog sistema.
Cvekla
Pregled iz 2021. je otkrio da cvekla sadrži jedinjenja koja se zovu betalaini za koja se pokazalo da pomažu u smanjenju upale.
Beli luk
Prema pregledu iz 2020. godine, beli luk sadrži jedinjenja sumpora i antioksidante koji mogu pomoći u smanjenju upale i zaštiti od hroničnih bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti.
Crni luk
luk sadrži kvercetin, flavonoid koji ima antiinflamatorno dejstvo. Takođe je bogat vitaminom C, koji može pomoći u smanjenju upale i podržavanju imunološke funkcije.
Celer
Celer je niskokalorično povrće bogato antioksidansima i antiinflamatornim jedinjenjima. Eksperimentalne studije pokazuju da celer ima antiinflamatorna i antigljivična svojstva za podršku opštem zdravlju, prenosi N1 Zagreb.
– Sa svojom hrskavom teksturom i blagim ukusom, celer je svestran dodatak salatama, supama i grickalicama – kaže Best.
Bosiljak je spas za srce i visok pritisak
Ona navodi da celer pruža antiinflamatorna i antioksidativna svojstva.
– Njegova prirodna diuretička svojstva mogu pomoći u smanjenju nadimanja i podržati zdravlje bubrega – dodaje nutricionista.