Opasnost vreba iz lubenice: Ako nikad ne radite ovo, greška može skupo da vas košta

Stručnjak otkriva šta treba da uradite pre nego što počnete da jedete lubenicu. Iste mere treba preduzeti i kad jedete dinju
Iako mu nije vreme, ovo voće je već preplavilo tezge, i iako cena nije mala, mnogi su već počeli da ga kupuju. Lubenica je voće, koje je sinonim za leto: slatka, sočna i jarke boje, podiže raspoloženje na svakom pikniku, roštiljadi ili koktel – partiju. Ali, da biste zaštitili sebe i svoju porodicu, kao i svoje goste, od ne tako prijatnih posledica trovanja, ne preskačite ključan korak pre rezanja lubenice na kriške.
Obavezno operite lubenicu pre nego što je rasečete!, upozorava dr Darin Detviler, stručnjak za sigurnost hrane i profesor na Univerzitetu Nortistern.
Iako vam nešto slično verovatno nikada nije palo na pamet, jer i ne jedete koru, kad bolje razmislite, ovaj savet ima itekako smisla.
Ko je sve dirao tu lubenicu?
Lubenice rastu na tlu, što ih izlaže svim mogućim zagađivačima: prašini, zemlji, prljavoj vodi, neprikladnom kompostu i tako dalje. Kad se uberu, mogu da „pokupe“ još više kontaminanata tokom skladištenja, rukovanja i transporta u procesu dolaska s polja do trgovaca, a zatim i od trgovca do kuhinjske radne ploče. Do trenutka kad ste kupili svoju lubenicu, nakon što ste je pomno „iskuckali“ kako biste bili sigurni da je savršeno slatka i sočna, lubenicu je diralo više od desetak ljudi, od kojih neki možda imaju kućne ljubimce, možda su kopali po nosu, bili u toaletu pre toga i sve to, a da nisu oprali ruke.