Koja povrća mogu da snize holesterol i da očuvaju zdravo srce?
Objavljeno 08/09/2025
0
64 Views

Određene vrste povrća sadrže prirodne materije koje pomažu u snižavanju lošeg (LDL) holesterol, podupiru zdrav krvni pritisak i štite krvne žile od oštećenja. Osim što su ukusne, ove namirnice obiluju vitaminima, mineralima i vlaknima, što ih čini odličnim izborom za svakodnevnu ishranu.
Spanać je jedno od najpoznatijih lisnatih povrća koje povoljno deluje na zdravlje srca. Sadrži nitrate koji poboljšavaju protok krvi, a bogat je i vitaminom K1 koji pomaže u očuvanju elastičnosti arterija. Kalijum iz spanaća doprinosi regulaciji otkucaja srca i krvnog pritiska.
Brokoli sadrži sulforafan – snažan antioksidans koji štiti krvne žile i pomaže u snižavanju lošeg holesterola. Uz to, bogata je vlaknima koja vežu masti u probavnom sistemu, čime se dodatno smanjuje nivo holesterola u krvi. Najbolje je kuvati ih na pari kako bi zadržala što više korisnih materija.
Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom koji pomaže u zaštiti krvnih sudova i snižavanju LDL holesterola i triglicerida. Takođe sadrže kalijum i folat, koji doprinose zdravom krvnom pritisku. Kuvani paradajz – primera radi u umacima – još su učinkovitije jer je likopen tada lakše iskoristiv.
Cvekla sadrži nitrate koji se u telu pretvaraju u azotni oksid, materija koja opušta krvne sudove i poboljšava cirkulaciju. Osim toga, sadrži betain, nutrijent koji podržava zdrav rad jetre i ravnotežu holesterola, čime se pomaže i elastičnosti arterija.
Beli luk sadrži alicin, jedinjenje koji smanjuje nivo lošeg holesterola i istovremeno podstiče dobar (HDL) holesterol. Osim toga, njegovo protivupalno delovanje štiti krvne sudove i pomaže u regulaciji krvnog pritiska.
Kelj je izuzetno bogat hranjivim materijama važnima za zdravlje srca. Sadrži vlakna, vitamin K i antioksidanse koji pomažu u održavanju zdravog nivoa holesterola te jačaju krvne sudove. Može se konzumirati sirov, kuvan ili pripremljen kao prilog.
Šargarepa je bogata rastvorljivim vlaknima koja vežu holesterol u crevima i sprečavaju njegovu apsorpciju u krv. Osim toga, sadrži beta-karoten, antioksidans koji štiti arterije i može pomoći u prevenciji nakupljanja plaka u krvnim sduovima.
Ljubičasta kora patlidžana sadrži nasunin – snažan antioksidans koji štiti ćelije krvnih žila. Patlidžan je takođe bogat vlaknima koja pomažu u regulaciji holesterola, a redovnom konzumacijom može se pridoneti zdravom krvnom pritisku.
Prokelj sadrži sulforafan, jedinjenje koji štiti krvne sudove i doprinosi smanjenju holesterola. Obiluju vlaknima koja pospešuju probavu, a vitamin C iz ovog povrća dodatno jača funkciju arterija. Uključivanjem prokelja u pishranu unosimo učinkovitu zaštitu za zdravlje srca.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.