Tri stvari koje nikako ne bi trebalo da jedete ako imate insulinsku rezistenciju
Insulin je jedan od najvažnijih hormona u telu. Omogućava telu da razgradi hranu koju jedemo u glukozu, koja nam je potrebna za energiju. Insulin, takođe, pomaže u kontroli šećera u krvi
Međutim, ćelije u mišićima, salu i jetri ponekad ne reagiraju pravilno na insulin. To stanje poznato je kao insulinska rezistencija, a može biti privremeno ili hronično.
-Ljudi s insulinskom rezistencijom izloženi su većem riziku od razvoja drugih medicinskih komorbiditeta u budućnosti, poput predijabetesa ili dijabetesa tipa 2-kaže dr. Karlo Manzana.
Lekari često preporučuju promene načina života, što obično uključuje i promenu ishrane.
-Dobro prilagođena ishrana ključna je za osiguravanje pravilne apsorpcije i korišćenja glukoze. Promene u ishrani mogu potencijalno da preokrenu insulinsku rezistenciju i smanje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2-istakla je dr Karolin Cederkvist za Prevention.
Ako imate insulinsku rezistenciju, trebali biste da izbegavate da jedete stvari koje uzrokuju skok šećera u krvi, kaže dr Manzana. To uključuje alkohol, zaslađena pića i prerađenu hranu, posebno onu koja sadrži prerađene žitarice i proste šećere.
-Kada ćelije manje reagiraju na insulin, konzumacija ove hrane može dovesti do skokova u nivoima šećera u krvi i pridoneti produženom visokom šećeru u krvi-tvrdi dr Cederkvist.
Za učinkovito upravljanje šećerom u krvi, preporučuje se ihrana bogata složenim ugljenim hidratima koji sadrže vlakna, nemasnim proteinima i zdravim mastima. Ograničavanje ili smanjenje prerađene hrane, jednostavnih ugljenih hidrata i šećera pomoći će u kontroli šećera u krvi te smanjiti rizik od dijabetesa tipa 2.
Istraživanja pokazuju da biljna ishrana može pomoći u prevenciji i upravljanju dijabetesom tipa 2 kod starijih osoba. Druge studije pokazuju da su mediteranska ishrana i DASH dijeta korisne za otpornost na insulin.
Ova svakodnevna navika drastično povećava rizik od prerane smrti