Connect with us

Magazin

Zašto najviše volimo prvu jutarnju kafu?

Photo: Unsplash

Za mnoge ljude ispijanje jutarnje kafe deo je svakodnevne rutine. Ako čim ustanete kuvate kafu, ovo je tekst samo za vas.

U trenutku kada počnete da razmišljate o prvoj jutarnjoj šoljici kafe, endokrini sistem stvara i oslobađa dopamin poznat kao hormon zadovoljstva. Počinjete da se dobro osećate čak i od samog saznanja da ćete uskoro popiti šolju omiljenog napitka.

Prema pisanju magazina Journal of Social Science Information, priprema kafe ili odlazak do omiljenog kafića radnje su koje otpuštaju još više dopamina u organizam.

S druge strane, prema pisanju magazina „American Chemical Society“, i aroma kafe veoma je važna. Probuditi se i pomirisati kafu, deluje puput samog ispijanja ovog napitka.

Telo brzo apsorbuje kofein i potrebno mu je samo nekoliko minuta da dođe do mozga. U mozgu kofein se veže za deo neurona koji privlače hormon od kojeg nam se spava, i zato se uz kafu brzo rasanimo. Ovakvo dejstvo ima samo jutarnja doza kafe, istraživanja su pokazala da svaka naredna šoljica neće imati isti učinak kao prva jutarnja.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams


e arhiva
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Naučnici otkrili: Koliko dugo će Zemlja postojati?

Photo: Unsplash

Sunce je danas izvor energije i gravitacije na Zemlji, ali, jednog dana, upravo ono će izazvati propast naše planete.

Kako centralna zvezda našeg sistema bude starila, njen životni ciklus dovešće do toga da razori naš „plavi kliker“, piše LiveScience.

Koliko vremena Zemlja ima pre nego što je Sunce proguta? Očekivano vreme smrti: za nekoliko milijardi godina. Međutim, život na Zemlji nestaće mnogo, mnogo pre toga.

Zemlja će postati nemoguća za život većine organizama već za oko 1,3 milijarde godina zbog prirodne evolucije Sunca, procenili su stručnjaci za LiveScience.

Kraj života naše planete neodvojiv je od evolucije Sunca.

„Zemlja ima verovatno 4,5 milijardi godina pre nego što Sunce postane veliki, crveni džin i proguta našu planetu“, rekao je za LiveScience Ravi Koparapu, planetarni naučnik Svemirskog centra Godar pri NASA.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu