Vitamin C koji naše telo ne može da proizvede – ako ga redovno unosimo, desiće se promene
Vitamin C je bitan vitamin i naše telo ne može da ga proizvede, što znači da moramo da ga unosimo, što kroz namirnice, što kroz suplemente. On je rastvorljiv u vodi i nalazi se u mnogim vrstama voća i povrća, poput jagoda, pomorandži, kivija, paprika, brokolija, kelja, spanaća, itd.
Preporučeni dnevni unos vitamina C je 75 mg za žene i 90 mg za muškarce. Iako se preporučuje da vitamin C unosite putem namirnica, mnogi ljudi se zbog brzog načina života, okreću suplementima. U nastavku ćemo opisati benefite, koje može doneti pravilan i redovan unos vitamina C.
Smanjuje rizik od hroničnih bolesti
Vitamin C je moćan antioksidans koji može da ojača vaš imunitet. Antioksidansi se u organizmu ponašaju tako što štite ćelije od štetnih molekula u našem organizmu koji se nazivaju slobodni radikali.
Kada se nakupe slobodni radikali u organizmu, mogu da izazovu stanje poznato pod nazivom „oksidativni stres“ koji je kao takav povezan sa mnogim hroničnim bolestima.
Studije pokazuju da konzumiranje više vitamina C može povećati nivo antioksidanata u krvi za 30%. Ovo pomaže organizmu u prirodnoj odbrani od virusa i bakterija koji vrebaju.
Krvni pritisak i vitamin C
Studija rađena na životinjama dokazala je da suplementacija vitaminom C pomogla opuštanju krvnih sudova koji nose krv iz srca, što je pomoglo u snižavanju krvnog pritiska.
Štaviše, rađene su analize i na ljudima, koje su pokazale pozitivne rezultate. Uzimanje vitamina C je dovelo do smanjenja krvnog pritiska kod onih sa visokim gornjim krvnim pritiskom za 3,8 (mm/hg – pojma nemam šta je ovo), dok su oni sa visokim donjim krvnim pritiskom osetili poboljšanje u vidu spuštanja pritiska za 1,5 mm/hg. Ova studija je rađena na zdravim osobama i u njoj je učestvovalo 29 osoba.
Mnogi faktori utiču na povećanje rizika od srčanih oboljenja, uključujući visok krvni pritisak, visok nivo triglicerida, visok nivo lošeg holesterola, nizak nivo dobrog holesterola i sl.
Vitamin C može da ublaži sve ove faktore, što dalje vodi ka smanjenju rizika oboljevanja od srčanih bolesti.
Gde ima vitamina C?
Kao što smo prethodno napomenuli najbolje bi bilo da vitamin c vaš organizam dobija iz prirodnih izvora, pa Vam u nastavku teksta pišemo o nekoliko namirnica, koje sadrže vitamin C, kao i flavonoide i bioflavonoide (moćni antioksidansi koji se nalaze u voći i povrću), koji deluju sa vitaminom C.
Namirnice bogate vitaminom C i količina vitamina C koja se nalazi u njima:
Crvena ili zelena ljuta paprika – u jednoj paprici nalazi se 64,7 mg vitamina C
Paprike babure – 1 paprika 190 mg
Peršun i timijan – 1 kašičica timijana sadrži 1.3 mg
Zeleno povrće – kelj, brokoli, zelena salata, zelje
Krompir – i srednji krompir sadrži 42 mg
Voće bogato vitaminom C:
Kivi – 72 mg
Kupine – 1 solja kupina sadrži 30 mg
Limun i limeta – 19 mg
Jagode – 97 mg u jednoj šolji
Pomorandže – 112 mg vitamina C u jednoj pomorandži.
I. S.