Connect with us

Magazin

Vitamin C koji naše telo ne može da proizvede – ako ga redovno unosimo, desiće se promene

Photo: Unsplash

Vitamin C je bitan vitamin i naše telo ne može da ga proizvede, što znači da moramo da ga unosimo, što kroz namirnice, što kroz suplemente. On je rastvorljiv u vodi i nalazi se u mnogim vrstama voća i povrća, poput jagoda, pomorandži, kivija, paprika, brokolija, kelja, spanaća, itd.

Preporučeni dnevni unos vitamina C je 75 mg za žene i 90 mg za muškarce. Iako se preporučuje da vitamin C unosite putem namirnica, mnogi ljudi se zbog brzog načina života, okreću suplementima. U nastavku ćemo opisati benefite, koje može doneti pravilan i redovan unos vitamina C.

Smanjuje rizik od hroničnih bolesti

Vitamin C je moćan antioksidans koji može da ojača vaš imunitet. Antioksidansi se u organizmu ponašaju tako što štite ćelije od štetnih molekula u našem organizmu koji se nazivaju slobodni radikali.

Kada se nakupe slobodni radikali u organizmu, mogu da izazovu stanje poznato pod nazivom „oksidativni stres“ koji je kao takav povezan sa mnogim hroničnim bolestima.

Studije pokazuju da konzumiranje više vitamina C može povećati nivo antioksidanata u krvi za 30%. Ovo pomaže organizmu u prirodnoj odbrani od virusa i bakterija koji vrebaju.

Krvni pritisak i vitamin C

Studija rađena na životinjama dokazala je da suplementacija vitaminom C pomogla opuštanju krvnih sudova koji nose krv iz srca, što je pomoglo u snižavanju krvnog pritiska.

Štaviše, rađene su analize i na ljudima, koje su pokazale pozitivne rezultate. Uzimanje vitamina C je dovelo do smanjenja krvnog pritiska kod onih sa visokim gornjim krvnim pritiskom za 3,8 (mm/hg – pojma nemam šta je ovo), dok su oni sa visokim donjim krvnim pritiskom osetili poboljšanje u vidu spuštanja pritiska za 1,5 mm/hg. Ova studija je rađena na zdravim osobama i u njoj je učestvovalo 29 osoba.

Mnogi faktori utiču na povećanje rizika od srčanih oboljenja, uključujući visok krvni pritisak, visok nivo triglicerida, visok nivo lošeg holesterola, nizak nivo dobrog holesterola i sl.

Vitamin C može da ublaži sve ove faktore, što dalje vodi ka smanjenju rizika oboljevanja od srčanih bolesti.

Gde ima vitamina C?

Kao što smo prethodno napomenuli najbolje bi bilo da vitamin c vaš organizam dobija iz prirodnih izvora, pa Vam u nastavku teksta pišemo o nekoliko namirnica, koje sadrže vitamin C, kao i flavonoide i bioflavonoide (moćni antioksidansi koji se nalaze u voći i povrću), koji deluju sa vitaminom C.

Namirnice bogate vitaminom C i količina vitamina C koja se nalazi u njima:

Crvena ili zelena ljuta paprika – u jednoj paprici nalazi se 64,7 mg vitamina C
Paprike babure – 1 paprika 190 mg
Peršun i timijan – 1 kašičica timijana sadrži 1.3 mg
Zeleno povrće – kelj, brokoli, zelena salata, zelje
Krompir – i srednji krompir sadrži 42 mg

Voće bogato vitaminom C:

Kivi – 72 mg
Kupine – 1 solja kupina sadrži 30 mg
Limun i limeta – 19 mg
Jagode – 97 mg u jednoj šolji
Pomorandže – 112 mg vitamina C u jednoj pomorandži.

I. S.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Stručnjaci tvrde: „Ovaj sastojak bi trebalo da dodate u kafu radi boljeg zdravlja“

Photo: Unsplash

Svima vama koji dan ne možete zamisliti bez nekoliko šoljica kafe, stručnjaci preporučuju da joj dodate jedan sastojak.

Dan bez kafe je većini nas nezamisliv. Retki su oni koji (radni) dan započinju čajem ili nekim drugim napitkom, naročito u vreme kada su u prodavnici dostupne razne vrste ovog napitka, koji je već decenijama u narodu popularan kao način za razbuđivanje. Kako biste bili boljeg zdravlja, trebalo bi da u kafu dodate – cimet.

Redovna konzumacija cimeta može da poboljša pamćenje, ojača svest i pospeši osećaj prijatnosti. U prevodu, odlično podstiče naš mozak zahvaljujući cinamaldehidu, koji ovom začinu daje ukus kakav ima.

Za cimet se dugo smatra da je začin i lek, a u antičko doba je bio toliko cenjen da su ga smatrali dragocenijim od zlata. Lepog je mirisa i slatkog ukusa, a danas je dostupan i u obliku štapića i u prahu.

Sadrži kvalitetne sastojke zbog kojih ima izuzetno lekovita dejstva – protivupalna i antioksidativna. Redovno korišćenje cimeta može pomoći u smanjenju raznih upala u telu i regulisati hormone stresa, a to je važno zbog toga što upala mozga može dovesti do depresije i gubitka pamćenja.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu