Ukoliko preterano konzumirate ribu može da dođe do ozbiljnih nuspojava – Koji je razlog?
Objavljeno 08/09/2025
0
65 Views

Ipak, iako je vrlo hranjiva, važno je ne preterivati. U nekim slučajevima, prekomeran unos ribe može uzrokovati probleme, kao što su nakupljanje žive u organizmu, probavne smetnje ili alergijske reakcije.
Jedan od glavnih rizika kod česte konzumacije ribe je izloženost živi. Neke velike morske ribe, poput tune, sabljarke, morskog psa i kraljevske skuše, sadrže više žive, jer je ona prisutna u prehrambenom lancu u okeanima. Ako se takva riba jede često, živa može postupno da se nakuplja u telu i uzrokuje ozbiljne zdravstvene tegobe.
Prema jednom istraživanju, jedna porcija konzervisane tune nedeljno (oko 80 g za odrasle i 40 g za decu) ne nosi veći rizik, ali opasnost raste ako se riba konzumira češće. Previše žive može da utiče na nervni sistem i izaziva simptome poput glavobolje, gubitka pamćenja, drhtanja i promena raspoloženja. Deca su posebno osetljiva, a kod trudnica visoka izloženost živi može da utiče na razvoj fetusa.
Ako riba nije pravilno čuvana ili termički obrađena, može da postane izvor bakterija, parazita ili toksina. Konzumacija pokvarene ili sirove ribe može izazvati želučane tegobe poput mučnine, povraćanja, dijareje i bolova u stomaku.
eke vrste ribe mogu da sadrže parazite, primera radi pantljičare, koji se uništavaju samo kuvanjem. Jela od sirove ribe, poput sušija, povećavaju rizik od infekcija, naročito kod osoba sa slabijim imunitetom.
Riba je jedan od najčešćih uzročnika alergijskih reakcija na hranu. Simptomi se mogu kretati od blagih osipa i svrba do ozbiljnih reakcija poput otežanog disanja. U retkim slučajevima može da dođe do anafilaksije – stanja koje zahteva hitnu medicinsku pomoć. Osobe koje znaju da su alergične trebaju u potpunosti da izbegavaju konzumaciju ribe.
Omega-3 masne kiseline imaju mnoge prednosti za zdravlje, ali i s njima treba biti umeren. Visoke doze omega-3 masne kiseline mogu razrediti krv i povećati rizik od krvarenja, naročito kod osoba koje već piju lekove za razređivanje krvi. U nekim slučajevima može doći i do preniskog krvnog pritiska, što može izazvati umor ili vrtoglavicu.
Riba pripremljena na žaru, kuvana ili pečena bez puno masnoća idealan je izbor. Međutim, pržena riba ili riba u teškim umacima može biti bogata kalorijama i nezdravim mastima. Redovna konzumacija takvih jela može dovesti do gojenja i povišenog holesterola. Dakle, nije problem u samoj ribi, nego u načinu kako se priprema.
Ako ribu konzumirate umereno i pažljivo birate vrste i način pripreme, možete uživati u njenim blagodatima bez straha.
Evo nekoliko korisnih saveta:
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.