Povežite se sa nama

Biznis

Suše i mrazevi u Brazilu oštetili kompletne plantaže kafe i šećera

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Nezapamćene suše u poslednjih 20 godina, a potom i najgori mrazevi u prethodnih nekoliko decenija u Brazilu, kao i novi, rekordno visoki troškovi prevoza, u svetu su već doveli do do rapidnog poskupljenja kafe, a prelivanje cene nesumnjivo treba očekivati i u Srbiji. Zbog klimatskih promena turbulencije istovremeno imamo i globalno na tržištu šećera, ali ovde naši proizvođači tvrde da će imati dobru sezonu.

Brazil je zaslužan za 30 % ukupnog svetskog izvoza kafe. A, upravo se u ovoj zemlji ne pamte veće prirodne nepogode i štete, koje su po rod kafe napravile klimatske promene. Mraz je zahvatio ključne brazilske regije sa kafom i dodatno smanjio prinos, što je dovelo do nekoliko skokova cene na berzi u poslednjem periodu.

Samo od decembra do kraja jula, cene pržene kafe u Brazilu skočile su za oko 80 %. Na američkom tržištu, cena arabike se udvostručila za 12 meseci. Istina jeste da se cena u poslednjih nekoliko nedelja stabilizovala, ali posledice prethodnih dešavanja nesporno treba očekivati. Tim pre, što se zna da će područjima u kojima stabla kafe nisu preživela, trebati i po sedam godina za potpuni oporavak proizvodnje.

Proizvodnja šećera i kafe, zbog klimatskih promena mogla bi dugoročno da opadne čak 59 %, nedavno je u izveštaju izvestio i Stokholmski Institut.

„Industrija kafe upravo se nalazi pred velikim izazovom, jer se dogodilo nešto što niko nije mogao da predvidi: mraz u Brazilu je oštetio kompletan rod kafe. Zabeležene su najniže temperature još od 1994. godine i slike, koje dolaze iz Brazila su poražavajuće i nimalo ne ohrabruju. Svetska berza je odmah odreagovala i došlo je do novog rasta cena“,  rekao je nedavno za Blic Biznis Siniša Daničić, generalni direktor kompanije Strauss Adriatic.

Govoreći o Srbiji kaže da je sasvim izvesno da će doći do promene cene kafe i u našoj zemlji.

Srbija je, inače, u grupi retkih zemalja u svetu gde je kafa akcizna roba, što govori o tome da se i dalje percipira kao luksuz.

Akciza se usaglašava sa stopom rasta cena na malo, a finansijsko opterećenje u vidu akcizne markice uvedeno je 2018. godine.

Rast akcize u Srbiji od 2017. do 2020. godine iznosio je 8,5 %.

Globalno problem je i šećer

Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO) nedavno je upozorila i na rast cena osnovnih životnih namirnica. Kako je navela, cene šećera su „uzletele“ za 9,6 % u avgustu. Razlozi su zabrinutost, zbog štete koju je mraz naneo usevima u Brazilu, najvećem svetskom izvozniku šećera.

Što se tiče Srbije, uz kompanije Sunoko i ove godine poručuju da će imati dobru sezonu, bez obzira na izazove tokom vegetacije, posebno usled potencijalnih oštećenja od mrazeva u proleće i suše tokom leta.

„Kompanija Sunoko otpočela je novu kampanju prerade šećerne repe, a ove godine očekuje oko 1,4 miliona tona sirovine, sa oko 24.000 hektara zemlje, i 240.000 tona proizvedenog šećera. Prijem šećerne repe u fabrikama u Vrbasu, Pećincima i Kovačici je već počeo, tako da sve tri šećerane rade u optimalnom kapacitetu“, naveli su iz kompanije Sunoko.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Ilon Mask – već je najbogatiji – mogao bi da uđe u istoriju

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Ilon Mask, glavni direktor Tesle, mogao bi da postane prvi bilioner na svetu zahvaljujući svojoj kompaniji Spejs-Iks, smatra analitičar Morgana Stenlija.

Mask je već najbogatiji čovek na svetu sa imovinom vrednom 241 milijardi dolara.

Većinu toga duguje svojoj kompaniji Tesla, koja proizvodi električne automobile, ali zahvaljujući usponu Spejs-Iks-a u istraživanju svemira i svemirskog turizma, samo je pitanje vremena, kada će postati prvi svetski bilioner, prenosi Večernji list.

Analitičar finansijske korporacije Morgan Stenli, Adam Džouns, rekao je da od samog svog početka 2002. godine, Spejs-Iks pomera granice i rokove mogućeg, kada je reč o raketama, lansiranim vozilima i infrastrukturi.

„No, jedan klijent kaže da ako Ilon Mask postane prvi bilioner… to neće biti zbog Tesle. Drugi kažu da bi Spejs-Iks mogao da postane najvrednija kompanija na svetu, u bilo kom industrijskom sektoru“, navodi Džouns u svojoj analizi „SpaceX Escape Velocity… Who Can Catch Them?“.

Spejs-Iks je preobrazio način na koji svet gleda na istraživanja svemira. Letovi u svemir, koji su do sada bili retkost i za koje se trebalo dugo pripremati i imati puno sreće, postali su još jedna razonoda za bogate i uticajne u poslednjih nekoliko meseci. To je velikim delom zasluga upravo Spejs-Iks-a, jer je ta kompanija prva došla na ideju raketa, koje se mogu koristiti više puta.

Takve rakete sada su gotovo postale stvarnost, pa su troškovi letova u svemir značajno manji, unutar okvira budžeta najbogatijih.

Džouns smatra da Spejs-Iks može biti predvodnik u mnogim nišama, bilo da je reč o svemirskoj infrastrukturi, istraživanjima dalekog svemira ili posmatranju Zemlje.

Projekat satelitskog interneta Starlink biće takođe ključan za rast kompanije.

Džouns procenjuje da Spejs-Iks vredi 200 milijardi dolara. Mask je vlasnik 48 % kompanije.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • AUTOkm -proveri svoju kilometrzu

Sponzorisano

  • dezinfekcija

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu