Connect with us

Zdravlje

Suplementi koji mogu da uspore starenje

Pixabay

Koliko god nauka i tehnologija napredovali, niko još uvek, a verovatno nikad i neće, nije pronašao način da zaustavi starenje i produži mladost – fizički, mentalno i zdravstveno. No, ipak, od pamtiveka su tu jednostavni alati koji mogu da učine da starimo sporije i zdravije, a to su naše zdrave životne navike!

Bore, slabije pamćenje, usporeni metabolizam, pad životne energije, bol u zglobovima – ovo su samo neki od neizbežnih pratilaca kasnijih godina. Svako od nas će se, pre ili kasnije, suočiti sa njima, ali nam balansirana ishrana, redovna fizička aktivnost, život bez stresa, te određeni suplementi mogu pomoći da to maksimalno odgodimo.

Stručnjaci kažu da bi posebno trebalo obratiti pažnju na sledeće suplemente: kolagen, vitamin C, vitamini iz grupe B12, omega-3 i resveratrol. Svaki od navedenih suplemenata značajno može da uspori, ali i unapredi zdravlje ljudi, tvrdi portal „Eat This“.

Ekstrakt zelenog čaja primera radi može da ubrza metabolizam, ali i da spreči probleme sa probavom, dok vitamini grupe B12 pomažu da vaša kosa, koži i nokti budu jači i kvalitetniji, te poboljšavaju memoriju.

Ipak, imajte na umu da sa upotrebom suplemenata ne bi trebalo da se preteruje, pa je najbolje da se konsultujete sa farmaceutom ili lekarom, posebno ako već pijete neke lekove.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Koliko nam je vode potrebno tokom vežbanja?

Unsplash

Ako ne pijete dovoljno vode dnevno, možete iskusiti niz neprijatnih simptoma kao što su razdražljivost, problemi sa koncentracijom… Hidratacije tokom dana je obavezna jer gubimo vodu kada dišemo, znojimo se… Ovo poslednje je posebno važno uzeti u obzir kada je u pitanju vežbanje. Hidratacija je ključna kada vežbate.

Vežbanje pomaže da vaše telo bude jače i zdravije, a ako ste pravilno hidrirani, vaše telo će moći da se kreće lakše. Pravilna hidratacija vam takođe pomaže da se brzo oporavite od treninga i sprečite grčeve tokom aktivnosti. U idealnom slučaju, trebalo bi da idete na trening hidrirani.

Za optimalne performanse treninga, Američki savet za vežbanje preporučuje da pijete oko šolju tečnosti na svakih 10 do 20 minuta vežbanja kako biste nadoknadili tečnost koju gubite. Podjednako je važno hidrirati se pre, tokom i posle vežbanja. Možete se izmeriti pre i posle treninga da vidite koliko ste vode izgubili kroz znoj i disanje.

Moguće je piti previše vode dok vežbate

Neophodno je shvatiti da nemaju svi iste potrebe za hidratacijom. Koliko vode treba da pijete dnevno zavisi od nekoliko faktora kao što su klima u kojoj se nalazite ili od vaše kilaže, tako da nije dobro automatski pratiti tuđe šeme hidratacije već treba pratiti svoje telo.

Vrste vežbi takođe zahtevaju različitu hidrataciju. Opušteni trening joge ili pilatesa u hladnoj prostoriji zahtevaće da pijete manje vode u poređenju sa treningom visokog intenziteta.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu