Connect with us

Zdravlje

Suplementi koji mogu da uspore starenje

Pixabay

Koliko god nauka i tehnologija napredovali, niko još uvek, a verovatno nikad i neće, nije pronašao način da zaustavi starenje i produži mladost – fizički, mentalno i zdravstveno. No, ipak, od pamtiveka su tu jednostavni alati koji mogu da učine da starimo sporije i zdravije, a to su naše zdrave životne navike!

Bore, slabije pamćenje, usporeni metabolizam, pad životne energije, bol u zglobovima – ovo su samo neki od neizbežnih pratilaca kasnijih godina. Svako od nas će se, pre ili kasnije, suočiti sa njima, ali nam balansirana ishrana, redovna fizička aktivnost, život bez stresa, te određeni suplementi mogu pomoći da to maksimalno odgodimo.

Stručnjaci kažu da bi posebno trebalo obratiti pažnju na sledeće suplemente: kolagen, vitamin C, vitamini iz grupe B12, omega-3 i resveratrol. Svaki od navedenih suplemenata značajno može da uspori, ali i unapredi zdravlje ljudi, tvrdi portal „Eat This“.

Ekstrakt zelenog čaja primera radi može da ubrza metabolizam, ali i da spreči probleme sa probavom, dok vitamini grupe B12 pomažu da vaša kosa, koži i nokti budu jači i kvalitetniji, te poboljšavaju memoriju.

Ipak, imajte na umu da sa upotrebom suplemenata ne bi trebalo da se preteruje, pa je najbolje da se konsultujete sa farmaceutom ili lekarom, posebno ako već pijete neke lekove.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Hrvati ubedljivo najdeblji narod u Evropi

Pixabay

Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvati su najdeblja nacija u Evropi. Statistika istraživanja pokazala je da 64 odsto građana ne veruje deklaracijama proizvoda ili ih uopšte ne čita.

Štaviše, istraživanja pokazuju da problem sa gojaznošću počinje u detinjstvu jer se ne usvajaju zdrave navike u ishrani. Glavni faktor ovakvih rezultata je ubrzan tempo života, izloženost stresu, u kojem Hrvati smatraju da nema dovoljno vremena za uravnoteženu ishranu.

S druge strane, jedan od najrasprostranjenijih stereotipa je da je zdrava ishrana preskupa i nedostižna. Pozitivan uticaj tehnologije na ishranu.

S obzirom na statistiku, ne čudi što je tema uravnotežene ishrane česta u javnosti, pa mnogi nutricionisti i stručnjaci sugerišu da rešenje i put do zdravlja ne leži u ishrani, već u unosu namirnica koje su bogate hranljivim sastojcima.

Iako zvuči jednostavno, koncept uravnotežene ishrane je često pogrešno shvaćen, pa se postavlja pitanje šta to uopšte znači.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je niz preporuka koje ukratko objašnjavaju da uravnotežena ishrana podrazumeva dovoljan unos žitarica, voća i povrća, mleka i mesa, kao i jaja i mahunarki.

Svakog dana treba da obogatite tanjir ovim namirnicama uz dovoljnu hidrataciju organizma, odnosno predlaže se minimalno osam čaša vode dnevno.

Tehnologija koja je sada široko rasprostranjena i dostupna na pametnim telefonima omogućava potrošačima da unapred planiraju ishranu, što je prvi korak ka zdravlju.

Kvalitetan izbor prehrambenih proizvoda nikada nije bio dostupniji, a izbor raznovrsniji.

 

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu