Connect with us

Aktuelno

Pet stvari koje bi trebalo da uradite pre jutarnje kafe

Unsplash

Prva stvar koju ćete učiniti ujutro nakon spavanja svakako je da popijete šoljicu dobre kafe, ali znate li da postoje neke stvari koje bi trebalo da učinite pre ovog rituala?

Jedan od razloga je taj što ispijanje kave na prazan želudac može dovesti telo u stanje visokog stresa, što izaziva otpuštanje hormona poput adrenalina i kortizola.

Ovih pet stvari treba učiniti pre ispijanja kafe, piše Novi list:

1. Hidratacija

Popijte puno vode pre nego što popijete šoljlicu kafe. Razlog? Voda popijena na sobnoj temperaturi, možda s dodatkom limunovog soka, mogla bi da pomogne pri varenju.

2. Dobro jesti

Drugi savet je jesti obrok bogat vlaknima i proteinima: to će uravnotežiti nivo šećera u krvi.

Visoki nivo šećera u krvi može izazvati upalu, čime se iscrpljuju naše rezerve energije.

3. Fizička aktivnost

Neki ljudi imaju naviku da piju kafu pre vežbanja, ali stručnjaci kažu da to može izazvati nervozu i preterano uzbuđenje.

Stoga je savet da se pre kafe, u okviru prvih sat vremena nakon buđenja, bavite nekim oblikom telesne aktivnosti.

4. Strpljenje

Odlaganje unosa kofeina barem 90 minuta nakon buđenja podstiče visoke nivoe energije tokom dana.

5. Dnevno svetlo

Izlaganje jutarnjem svetlu veliki je regulator cirkadijalnog ritma, a izlaganje svetlu pokreće zdravo oslobađanje kortizola ujutro kako bi se podržao prirodni ritam tela.

Izlaganje prirodnom svetlu u okviru prvih sat vremena nakon buđenja izvrstan je način za održavanje optimalne ravnoteže hormona.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Berlin se bez zida vraća u DDR – Za samce samo mali stan

My home

Od 2024. godine u Berlinu stupa na snagu novi zakon o najmu stanova, koji je berlinski Senat nedavno usvojio. Prema novom pravilu samci će moći da iznajme samo jednosoban stan, a parovi dvosoban.

Pre skoro dve nedelje berlinski Senat je najavio projekat za borbu protiv nedostatka stambenog prostora u Berlinu. Strogi propisi na tržištu stanova trebalo bi da u budućnosti obezbede više stambenog prostora i pristupačne cene najma u Berlinu. Ali plan je izazvao nerazumevanje među stanarima, objavio je Fenix magazin.

Uprkos svim kritikama, projekat je sada i zvanično prihvaćen. Samci u Berlinu će u budućnosti imoći da se useljavaju samo u male jednosobne stanove. Samo parovi s decom će smeti da iznajmljuju ​​stanove s više soba.

– Pri najmu i prenajamu obezbeđuje se odgovarajuća srazmera veličine domaćinstva i stana kako bi se postojeći stambeni fond što bolje iskoristio – piše u sporazumu o saradnji Senata i šest stambenih zajednica u državnom vlasništvu i vlasništvu agencije za trgovinu nekretninama Berlinovo.

Nejasne smernice

Na pitanje nemačkog lista „B.Z.-a“ šta tačno znači „odgovarajuća srazmera“, gradska uprava za zgrade je odgovorila da će se u velike stanove useliti porodice, a mali stanovi će biti rezervisani za samce.

Međutim, šta je tačno veliki a šta mali stan, nije navedeno.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu