Connect with us

Zdravlje

Pet namirnica bogatih vitaminom E – Telo ga ne proizvodi, pa bi trebalo da se okrenemo hrani

Pixabay

Vitamin E uglavnom funkcioniše kao antioksidant ili koristan molekul koji se bori protiv slobodnih radikala. Povezujemo ga sa zaštitom kože od oštećenja od sunca i održavanjem kolagena, ali ovaj nutrijent je takođe uključen u pomaganje imunološke funkcije i pravilnog protoka krvi. Jednostavno rečeno, vitamin E je važno jedinjenje za opšte zdravlje.

Pošto telo ne može da proizvede sopstveni vitamin E, moramo da ga potražimo u hrani oko nas. Srećom, nalazi se u brojnim namirnicama, tako da nije teško dostići preporučenu količinu od 15 miligrama dnevno, piše Real Simple, a prenosi sajt Novosti.

Izvori vitamina E

Bademi

Bademi su jedan od najvećih izvora vitamina E, a slede ga lešnici. Ovi orašasti plodovi su takođe sjajni izvori dijetalnih vlakana i polinezasićenih masti zdravih za srce.

Semenke

Sledeći put kada poželite nešto hrskavo, posegnite za semenkama biljaka. Semenke suncokreta su posebno bogate vitaminom E. Ove semenke takođe mogu da dodaju ukus i teksturu brojnim jelima, uključujući ovsene pahuljice, jogurt, salate i supe, pa biste i na taj način mogli da ih uključite u ishranu.

Ulja

Pošto semenke i orašasti plodovi sadrže vitamin E, nije iznenađenje da su njihova ulja jednako vredna pažnje.

Lisnato zelenilo

Povrća poput ovog su ukusna i prepuna vitamina E. Neke od najboljih opcija uključuju spanać i blitvu, koji obe nude oko 2 miligrama vitamina E po pola šolje.

Avokado

Avokado je još jedan sjajan izvor vitamina E, koji nudi oko 4 miligrama na 100 grama. Druge hranljive materije u avokadu uključuju kalijum, vitamin K i riboflavin. Takođe sadrži vlakna, koja su od vitalnog značaja za zdravo varenje, snižavanje holesterola i održavanje nivoa šećera u krvi.

 

(b.i)

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Kiropraktičari ukazali na najgori položaj za spavanje

Pixabay

Dobro spavanje je ključno za naše opšte zdravlje, ne samo telesno nego i psihičko, a položaj u kojem spavamo takođe utiče na kvalitet odmora.

Kiropraktičarka Sarah Jane, izjavila je da je najgori položaj za spavanje na stomaku, koji bira oko sedam odsto ljudi.

Većina se ipak odlučuje za spavanje na boku, a oko 38% radije spava na leđima,.

Ali zašto se ne preporučuje spavanje na stomaku? Prema Klinici Cleveland, postoji rizik od bolova u vratu, leđima i ramenima.

U članku klinike Cleveland o osnovama zdravlja, kiropraktičar Andrew Bang uporedio je kičmu s automobilom, a kada osoba spava na stomaku gubi prirodnu krivu kičme, prenosi Novi list.

Spavanje na stomaku takođe zahteva okretanje glave u jednom ili drugom smeru dok ležite, što može izazvati bolove u vratu.

Ovaj položaj takođe nosi rizik od bolova u ramenima jer prirodno podižete ruke dok mirujete, što dodaje napetost u ramenima i rukama.

Stručnjaci se uglavnom slažu da je spavanje na leđima ili boku bolje od spavanja na stomaku.

Prema Klinici Cleveland, spavanje na leđima najbolji je način da izbegnete dodatni pritisak na kičmu.

No stručnjaci klinike Mejo upozoravaju da to nije najbolji izbor za ljude koji se bore s apnejom za vreme spavanja ili hrkanjem.

Spavanje na boku najbolje je za osobe s problemima s leđima ili vratom, jer stručnjaci kažu da spavanje na boku pomaže i disanju i držanju.

Strana na kojoj spavate takođe je važna.

Na primer, spavanje na desnoj strani bolje je za osobe sa srčanim problemima jer ovaj položaj sprečava kretanje srca tokom spavanja.

Za osobe s problemima sa varenjem ipak je poželjno da spavaju na levom boku jer taj položaj ne stvara dodatni pritisak na stomak.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu