Connect with us

Zdravlje

Ovo su najveće zablude o nezi kože lica

Mnogo je zabluda u vezi sa negom kože lica kojima često veoma lako poverujemo. Svi veoma mnogo želimo da  budemo negovani. Zato verovatno i poverujemo svim savetima na koje naletimo, prvenstveno na internetu. Neke se stvari često promovišu kao dobre, a da niko kredibilan nikada nije potvrdio koliko su neophodne za bolju negu.

U ovom tekstu pozabavićemo se najvećim zabludama koje vladaju o nezi kože lica i razotkriti mitove koji nas zbunjuju. Oni se tiču mnogih segmenata. Od bora, preko bubuljica i podočnjaka, uvek ima nekih stvari za koje možemo reći da se propagiraju kao dobre. A da li je zaista tako?

Ne treba koristiti anti-age pre tridesete

Bore su jedan od najvećih problema svake žene i ponekog muškarca. Znamo da, kada se pojave, male su šanse da budu potpuno uklonjene, osim ako se baš, baš oko njih svojski ne potrudimo.

Stoga, prevencija bora spada u nešto što je broj jedan kada je nega kože u pitanju. U mladalačkom periodu, oko dvadeseste godine, ni ne pomišljamo na bore. Tada su kod pojedinih još uvek prisutne bubuljice. Kod nekih tinejdžera, pak, ovaj period spada u najbolji jer je koža savršena i zato neki smatraju da nega može izostati.

Međutim, ovo se nikako ne preporučuje. I kada je koža najbolja i najčistija, neophodno je makar koristiti vitaminske i hidrantne kreme, kako bi se situacija održavala dobrom.

Ipak, negde između dvadeset četvrte i dvadeset pete, kada još uvek nema ni naznaka bora, treba obratiti pažnju na kožu. Tada je pravo vreme početi sa anti-age negom, upravo zato što je koža još elastična i bogata kolagenom. Posle dvadeset pete godine, kolagen opada. Potrebno je u tom vremenu raditi oko nadoknađivanja onoga što gubimo jer će koža uzimati zalihe iz krema i neće ih trošiti iz kože.

Negde oko 30. treba početi i sa blagim retinolima. Oni će takođe oporavljati kožu od oštećenja. Anti-age nega ne sme da čeka, ali u slučaju da ste već “zakasnili”, nema razloga za brigu. Mnoge metode i tretmani za podmlađivanje lica mogu vam pomoći. Primera radi, mezoterapija ublažava bore i zateže kožu. Uz pomoć tzv. mezo koktela koji sadrže idealnu kombinaciju vitamina, minerala, aminokiselina i drugih blagotvornih sastojaka, vaše lice može povratiti mladalački sjaj i u četrdesetim i pedesetim.

Krema sa SPF-om nije potrebna zimi

Zaštita od sunca neophodna je tokom leta. Jačina kojom sunčevi zraci padaju na našu kožu svima stavljaju do znanja da izlazak iz kuće bez kreme ne može proći bez posledica.

Ipak, malo njih je svesno da tokom leta čak i u zatvorenoj prostoriji, sunčevi zraci vrebaju i prolaze do nas. Iako nismo napolju, krema za lice je neophodna jer UV zraci ulaze i kroz prozorska okna.

Ista je situacija i zimi. Iako su sunčevi zraci naizgled slabijeg intenziteta, temperatura nije toliko visoka, ipak ima izgleda da nas sunce „uhvati”. Možda ste bili nekada na planini i tom prilikom izgoreli. Upravo, iako nam se ne čini tako, sunčevi se zraci probijaju iza oblaka, sunce nas prži,  sve to ostavlja posledice na kožu.

Sunčanje je dobro za bubuljice

Naširoko je poznato da koža koja pocrni mnogo bolje izgleda nego bela. Sakriju se sve nepravilnosti koje imamo, tako da smo se na neki način kamuflirali, barem do kraja leta. Ipak, zabluda je da sunčanje u mnogome može pomoći da bubuljice i akne nestanu.

Koža sklona bubuljicama za neko kratko vreme može, barem prividno, da deluje bolje i čistije. Naročito ako imate pored bubuljica i fleke od akni, onda nije isključeno da će se one izjednačiti sa kožom i davati privid čistoće. Ipak, suštinski, te bubuljice neće biti izlečene. Možda zalečene, malkice zasušenije, ali izlečene, ne.

Za postizanje izlečenja, odnosno, za uklanjanje bubuljica, potrebno je da se koristi adekvatna medicinska ili prirodna kozmetika, u odnosu na ozbiljnost stanja kože lica. Naročito upaljene bubuljice, nikako ne treba sunčati. One su posebna priča i dok se ne smiri upala, ne bi trebalo izlaziti na sunce.

Krema za samopotamnjivanje je i zaštita od sunca

Jedno vreme su čak i dermatolozi govorili da između sunčanja, solarijuma i kreme za samopotamnjivanje, možda najmanje škodi koži ako se opredelite za kremu. Iako možda najmanje neškodljiva, ona daje jedan privid koji mnoge može da zavara.

To je privid pocrnelosti. Mnogi misle da im je zbog potamnjene boje koža pripremljena za sunčanje. Onda prave veliku grešku, misleći da „imaju podlogu” i izlaze na sunce bez zaštite. Krema za samopotamnjivanje nije dovoljna zaštita. To je kao kad biste izašli na sunce apsolutno beli posle duge zime.

Iako ste se mazali ovom kremom, obavezno svoje lice namažite kremom sa visokim procentom SPF-a. To je veoma važna prevencija kako vam lice ne bi gorelo i kako biste ga sačuvali od preveremenog starenja.

Masnoj koži nije potrebna hidratacija

Masna koža sama po sebi poprilično je zahtevna za negu. Ona odaje utisak kao da je samo i jedino treba isušivati, a zapravo ne mora da bude tako. Masna koža ispod može biti veoma dehidrirana. Mi to zaboravljamo i ne dajemo joj ono što joj je potrebno.

Najbolja varijanta u ovom slučaju je ova: Prvo odmašćivanje, pa hidratacija. Veoma je važno skinuti taj višak masnoće, odnosno, svakoga se dana truditi da sebum bude uklonjen sa lica. Za njega se lepe bakterije i on predstavlja veoma lošeg saveznika u borbi protiv bubuljica.

Tek kada je priča sa viškom sebuma završena, onda na red dolazi hidratacija. Zapravo, treba proveriti da li je ona potrebna ili ne. Samo nemojte krenuti od činjenice da je masno lice hidrirano i nahranjeno. To ne mora nužno biti tako.

Deblji sloj kreme jednako je bolja nega

Još jedan od mitova kojima pribegavamo, jeste da smanjenu brigu o svom licu pokušavamo da nadoknadimo preko više proizvoda koji nanosimo.

Hajde da krenemo od toga da, kada nanesete deblji sloj kreme, to ne znači da će lice biti negovanije. Ili da ste nešto dobro uradili za njega. Naprotiv, može se desiti da zapušite pore, tako da ni potrebna količina proizvoda neće biti upijena.

Mi često zbog straha da našoj koži treba više, nanosimo previše. U ovom slučaju, manje je više. Zapravo, situacija je ovakva:

Koliko god vi kreme naneli, lice će upiti samo onu količinu koja je potrebna. Šta ako mu date manje od onoga što mu je potrebno? Ništa, ako se kontinuirano negujete, za kratko vreme će se taj nedostatak nadopuniti.

Važno je da nega bude svakodnevna. Ne morate preterivati, koristite ponekad i manju količinu kreme, ali je nanosite svakog dana. Kada stavite predebeo sloj, samo bacate proizvod. Upiće ga vaš pamučni jastuk, a ne vaša koža. Ona uzima samo onoliko koliko joj je neophodno.

Piling je neophodan

Evo zablude kojoj su mogi podlegli, zahvaljujući jakoj propagandi od strane kozmetičkih kuća i influensera. Piling lica ima svoje prednosti i nikako ne znači da ga ne treba raditi s vremena na vreme.

Ipak, istina je da, bez obzira da li mi radili piling ili ne, koža se sama regeneriše. U tom prirodnom procesu odbacuju se sve mrtve ćelije sa kože lica. Njih ima na dnevnom nivou. Same se sklanjaju, a u tome im pomažu procesi poput umivanja.

Nije neophodan nikakav agresivan tretman da se ovaj proces desi. Ipak, pilingom mi malo ubrzavamo situaciju. Brže doprinosimo da se višak mrtvih ćelija ukloni. Ubrzavamo proces pojavljivanja mlade kože.

Ipak, istina je da bi se to dogodilo i izvan te naše pomoći pilingovanja. Zapravo, piling bi bio najkorisniji nekoliko puta u toku meseca, kada primetimo da je koža grublja nego inače. Svakodnevni, pa čak i dvonedeljni piling ne mora biti dobar za kožu, naročito ako je agresivan. Blagi piling s vremena na vreme pomoći će da koža bude lepša.

Okoloočna krema je bespotrebna

Mnogo puta u poslednje vreme čuju se komentari kako je okoloočna krema potpuno bespotrebna i kako potrebe ovog dela lica može podmiriti i obična krema za lice. Ovo je samo donekle tačno. Ako nema nikakvih problema u predelu oko očiju, onda krema za lice može nežno da se utapka i na podočnjake.

Ipak, ako predeo oko očiju daje znake da mu je potrebna dodatna nega, nju moramo i pružiti. Koža oko očiju je osetljivija i tanja. Česti su tamni podočnjaci, a znamo da ova koža i brže pokazuje prve znake starenja.

U okoloočnim kremama imamo veću koncentraciju aktivnih sastojaka. Često su u ove kreme ubačeni vitamini koji pomažu specifičnim potrebama ovog dela lica, kao što su vitamin C ili vitamin K. Ove kreme su malo masnije, odnosno, podočnjaci ponekad iziskuju malo više masnoće nego drugi delovi lica.

Sve ovo čini ih i te kako potrebnim u sferi negovanja. Iako za kratko vreme krema za lice može zameniti kremu za podočnjake, najbolje bi bilo da nabavite i neku kojom ćete dodatno negovati svoje područje oko očiju.

Istražite sve informacije

Ono što svako od nas može uraditi povodom brojnih mitova koji se o nezi pojavljuju, jeste da ih istraži. Velike se mogućnosti putem interneta pružaju. Ponekad ni konsultacija sa stručnim licima nije naodmet. Možda baš vera u neku od zabluda čini da krucijalno grešite u nezi. Moguće je da nikako ne možete rešiti problem na koži lica baš zato što nešto pogrešno radite.

Uzimajte informacije sa rezervom i pomozite svojoj koži lica da pokaže najbolje od svih mogućih izdanja.

Aktuelno

Hrvati ubedljivo najdeblji narod u Evropi

Pixabay

Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvati su najdeblja nacija u Evropi. Statistika istraživanja pokazala je da 64 odsto građana ne veruje deklaracijama proizvoda ili ih uopšte ne čita.

Štaviše, istraživanja pokazuju da problem sa gojaznošću počinje u detinjstvu jer se ne usvajaju zdrave navike u ishrani. Glavni faktor ovakvih rezultata je ubrzan tempo života, izloženost stresu, u kojem Hrvati smatraju da nema dovoljno vremena za uravnoteženu ishranu.

S druge strane, jedan od najrasprostranjenijih stereotipa je da je zdrava ishrana preskupa i nedostižna. Pozitivan uticaj tehnologije na ishranu.

S obzirom na statistiku, ne čudi što je tema uravnotežene ishrane česta u javnosti, pa mnogi nutricionisti i stručnjaci sugerišu da rešenje i put do zdravlja ne leži u ishrani, već u unosu namirnica koje su bogate hranljivim sastojcima.

Iako zvuči jednostavno, koncept uravnotežene ishrane je često pogrešno shvaćen, pa se postavlja pitanje šta to uopšte znači.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je niz preporuka koje ukratko objašnjavaju da uravnotežena ishrana podrazumeva dovoljan unos žitarica, voća i povrća, mleka i mesa, kao i jaja i mahunarki.

Svakog dana treba da obogatite tanjir ovim namirnicama uz dovoljnu hidrataciju organizma, odnosno predlaže se minimalno osam čaša vode dnevno.

Tehnologija koja je sada široko rasprostranjena i dostupna na pametnim telefonima omogućava potrošačima da unapred planiraju ishranu, što je prvi korak ka zdravlju.

Kvalitetan izbor prehrambenih proizvoda nikada nije bio dostupniji, a izbor raznovrsniji.

 

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu