Ovaj doručak može drastično da poveća šećer u krvi – nutricionosta savetuje idealnu kombinaciju
Objavljeno 05/11/2025
0
63 Views
Nutricionista Branka Mirković kaže za TV Prva da je bolji izbor za doručak pravis srpski: slaninica, jaja, kajmak, a za one kojima ne prijaju jaki obrocu za jutro, preporučuju omlet sa voćem.
Belančevine iz jaja daju dugotrajnu sitost, ims malo kalorija, a da li volim saltko ili slano uticaće kakav ćemo doručak napraviti, sa sirom ili voćem. Doručak mora da sadrži proteine, jer oni dugo drže sitim. Ugljeni hidrati daju momentalnu energiju, proteini preuzmu, istakla je ona.
Za ljubitelje žitarica preporučuje palačinke od ovsenog brašna ili ovsa uz dodavanje mlečnih proizvoda i putera, za koji napominje da nije štetan, posebno ujutru.
Doručak treba da se pojede, posebno za one koji imaju ozbiljan radni dan. Treba jesti čak i kad nismo gladni, jer posle određenog vremena metabolizam se spusti, uže u režim opasnosti i sve što se pojede iza toga ide u masnoću, istakla je ona.
Kada je u večera, napominje da je bitno da se posle 19 časova ne jede, odnosno da ti obroci ne budu opterećeni ugljenim hidratima.


Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.