Connect with us

Hrana

Nikako ne bacajte koru od limuna, upotrebite je na više načina

Pixabay

Limun je jedan od najrasprostranjenijih citrusa koji obiluje mineralima i vitaminima važnima za zdravlje. Uz popularna lekovita svojstva njegovog kiselog soka koji osvežava u trenutku najveće žeđi i leči pri svakoj prehladi ne valja zanemariti ni žutu koru koja štiti plod. Ona je naime saveznik lepote i čistog doma zbog čega je nikako ne bi trebalo bacati je.

Za zdravlje

1. Snižava holesterol i ima detoksikacijski efekat na organizam

Korica domaćeg neprskanog limuna izvor je antioksidansa, tačnije njena bela opna ili kožica koja okružuje plod. Ona obiluje falvonoidima koji normalizuju nivo holesterola, a vrlo su efikasni i kao prirodni čistači organizma.

Koricu limuna narendajte i prelijte vodom, ostavite da odstoji par minuta i potom iscedite malo limunova soka. Za čišćenje tela preporučuje se piti tokom nedelju dana svako jutro natašte, piše Zavodovljna.hr.

Za lepotu

2. Omekšava suvu kožicu laktova

Izrendanu koricu limuna pomešajte s 1 čajnom kašikom sode bikarbone pa iscedite nekoliko kapi soka od limuna. Smesu izmešajte i kada ste u prilici, a najbolje bi bilo nakon kupke kada koža omekša, namažite laktove ili suva stopala ovom smesom.

3. Glavni sastojak pilinga za telo

Pola šoljice šećera pomešajte s narendanom koricom limuna, dodajte 1/8 šoljice maslinovog ulja i prirodni piling za telo je gotov. Piling koristite na mokroj koži, utrljajte celu površinu tela, ostavite da deluje desetak minuta i isperite pod mlazom tople vode.

Za domaćinstvo

4. Sredstvo za dezinfekciju kuhinjskih površina

Limunova korica ima antibakterijska svojstva zbog čega je idealna za dezinfekciju kuhinjskih površina. Preporučuje se za čišćenje kuhinjske daske za sečenje za koju se inače ne savetuje korišćenje agresivnih hemijskih sredstava. Dasku je potrebno preliti ključalom vodom i potom površinu istrljati izrendanom koricom limuna pomešanom sa sokom limuna.

5. Prirodno sredstvo za čišćenje mikrotalasne pećnice

U keramičku posudu dodajte naseckanu koricu limuna i vodu do polovine posude. Rastvor stavite u mikrotalasnu pećnicu na najjaču temperaturu na oko 3 minuta kako bi smjesa prokuvala, a njene pare očistile tvrdokorne mrlje na mikrotalasnoj i neutralisale mirise hrane.

6. Uklanja kamenac

Kuvalo za vodu prepuno kamenca kao i površinu sudopere očistiće rastvor od limunove kore. U džezvu na najjaču vatru stavite limunovu koricu, 2 kašike sode bikarbone i 1 kašiku jabučnog sirćeta, prelijte s 3 dcl vode i stavite na vatru. Čim prokuva sklonite s šporeta i procedite, rastvor sipajte u kuvalo za vodu ili prelijte po površinama prekrivenim kamencom. Ostavite da deluje 10 minuta i isperite u hladnoj vodi.

7. Štiti od insekata

Dolaskom proleća naš dom postaće mamac za mrave i brojne druge insekte, kako bi im uglove doma učinili nepoželjnima za boravak iskoristite limunovu koricu. Na svakoj kriški napravite par rezova i ostavite ih uz uglove, eterično ulje koje će se pri tomu osloboditi oteraće nepoželjne goste.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Jesti sir svaki dan – da li je zdravo i koje su posledice?

Pixabay

Sir je ukusna mlečna poslastica koja se često konzumira samostalno ili kao sastojak raznih jela, ali da li ste se zapitali kakve bi mogle da budu posledice svakodnevnog konzumiranja sira?

Eat This piše šta se dešava u vašem telu kad svakodnevno konzumirate ovaj mlečni proizvod.

Povećani unos kalcijuma: Sir je izvor visokokvalitetnih proteina i kalcijuma, ključnog za zdrave kosti. Istraživanja pokazuju da kalcijum ne samo da održava kosti već može i pomoći u prevenciji određenih vrsta raka, snižavanju krvnog pritiska, sprečavanju preeklampsije i može vam pomoći da održavate zdravu telesnu težinu.

Moguće smetnje s varenjem: Ako ste netolerantni na laktozu, sir može da izazve probleme s varenjem poput nadutosti, gasova i proliva.

Dobra vest je da je sir značajno manje bogat laktozom od mleka i jogurta. Tvrdi, zreli sirevi imaju najmanje laktoze i obično se dobro podnose u malim količinama.

Poboljšanje mikrobioma creva: Određene vrste sireva, poput čedra, mogu da pruže korisne probiotike koji podržavaju zdravlje crevnog sistema.

Potencijalno smanjenje rizika od bolesti srca: Iako je sir bogat zasićenim mastima, istraživanja sugerišu da konzumacija sira ne mora nužno da poveća rizik od bolesti srca.

Štaviše, jedno istraživanje objavljeno u časopisu Lancet, koje je uključilo 135.000 učesnika iz 21 zemlje, nije pronašlo nikakvu povezanost između unosa mlečnih proizvoda, uključujući sir, i rizika od bolesti srca ili većih koronarnih problema. U stvari, istraživanje je izvestilo da su osobe koje su unosile više od jedne porcije mlečnih proizvoda s punim ili niskim udelom masti dnevno imale smanjen rizik od bolesti srca, srčanog udara ili smrti od bolesti srca.

Podrška oporavku mišića nakon vežbanja: Sir je izvor proteina koji može pomoći u oporavku mišića nakon vežbanja.

Kontrola kalorijskog unosa: Treba paziti na količinu sira koju unosite jer je bogat kalorijama te ga je lako preterano konzumirati. Osigurajte da sir kombinujete s drugim zdravim namirnicama i sastojcima poput integralnih žitarica, sušenog voća, povrća i zelene salate.

Na kraju, sir može biti koristan dodatak uravnoteženom načinu ishrane, ali treba paziti na porcije zbog kaloričnosti i sadržaja zasićenih masti.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu