Connect with us

Magazin

Navike tokom konzumiranja kafe zbog kojih brže starite: „Potpuno uništavate organizam“

Photo: Unsplash

Iako kafa nije nezdravo piće, postoji nekoliko navika prilikom konzumiranja kafe zbog kojih ćete brže ostariti.

Naime, nutricionistkinja Liza Moskovic je otkrila da ne bi trebalo piti kafu pre nego što doručkujete, jer može da dođe do ozbiljnih zdravstvenih problema.

„Za mladolik izgled za doručak konzumirajte sveže voće, cele žitarice ili orašaste plodove“, rekla je.

Šećer takođe značajno utiče na starenje. Iz tog razloga nikada ne bi trebalo dodavati veliku količinu šećera u kafu.

„Molekule šećera se vežu na proteinska vlakna u našim ćelijama i ovaj štetni proces se naziva glikacija. Završni produkti glikacije oštećuju kolagen u našoj koži i tako se smanjuje njena elastičnost“, objasnila je.

Uz kafu bi uvek trebalo piti vodu. U suprotnom može doći do dehidracije, koja negativno deluje na kožu, probavu i nivo energije, pa kako kaže doktorka, „tako uništavate organizam“.

Nikada ne konzumirajte kafu u večernjim satima jer će poremetiti spavanje. Istraživanje je pokazalo da samo jedna noć lošeg sna utiče na starenje ćelja.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Slavimo Svetog Jovana Zlatoustog

Foto: SPC

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i njeni vernici danas obeležavaju Svetog Jovana Zlatoustog, velikog svetitelja i reformatora koji je poznat i kao najčuveniji propovednik u istoriji crkve.

Rođen je u Antiohiji, gde je studirao bogoslovlje u sklopu škole biblijske egzegeze kojom je rukovodio Diodor Tarsijski. U Antiohiji je rukopoložen u čin đakona i sveštenika.

Kao đakon piše „O sveštenstvu“, delo neprevaziđeno do danas, a kao sveštenik posvetio se propovedničkoj službi. Propoveda svakodnevno, na određene teme, ali naročito o ličnoj i društvenoj etici, braneći siromašne i izrabljivane, osuđujući bogate i one koji drže vlast.

Ubraja se u Sveta tri jerarha, a nadimak Zlatousti dobio je zbog svojih retoričkih sposobnosti.

Godine 397. izabran je za episkopa carigradskog, nakon čega ulazi u sukob sa Evtropijem, ministrom dvora cara Arkadija, i sa caricom Evdoksijom, jer je predlagao potpunu reformu načina života, kako u crkvi tako i na carskom dvoru. Zbačen je sa prestola 402. godine, a carica Evdoksija ga progoni u Kukuz, gde je umro 407. godine. Odatle piše najveći deo pisama, među kojima i onih sedamnaest Pisama Olimpjadi.

Njegove svete mošti su krstaši 1204. odneli iz Carigrada u Rim (Vatikan), gde su počivale sve dok 2004. dogovorom nisu ponovo vraćene u Carigrad (Istanbul).

Sveti Jovan Zlatousti imao je veliko poštovanje prema Svetome pismu i Svetoj liturgiji. U svojoj društvenoj etici, Sveti Jovan Zlatousti je dokazivao da je ljubav prema bližnjem i siromašnom prava tajna.

Smatra se jednim od najučenijih svetitelja, pa se veruje da na današnji dan valja uzeti neku knjigu i iz nje pročitati makar deo.

U nekim krajevima Srbije još se veruje da na današnji dan žene ne treba da u ruke uzimaju vunicu, konac ili igle.

U mnogim srpskim porodicama ovaj svetac slavi se kao krsna slava.

U subotu, 28. novembra, počinje Božićni post, drugi po dužini u pravoslavnom kalendaru. Trajaće šest nedelja do 7. januara, do praznika u slavu rođenja Isusa Hrista.

 

(b.i)

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu