Connect with us

Magazin

Naučnici tvrde: „Dodavanje jednog sastojka u kafu smanjuje rizik od bolesti srca i upala“

Photo: Unsplash

Novo istraživanje sa Univerziteta u Kopenhagenu tvrdi da bi dodavanje mleka u kafu moglo da pomogne Vašem telu prilikom borbe s upalama, te da uopšteno može da doprinese boljem zdravlju.

Dodavanje mleka vašoj kafi moglo bi da poboljša vaše zdravlje, tvrde naučnici. Crna kafa je prepuna polifenola koji mogu da spreče oštećenje ćelija i pomoći vam da živite duže, a proteini iz mleka mogu se uhvatiti za antioksidanse i pomoći telu da ih upije.

Laboratorijski eksperimenti Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da je ovo udvostručilo efikasnost polifenola. Postali su duplo bolji u smanjenju štetnog otoka/upale u ljudskim ćelijama. Upale mogu da oštete krvne sudove i povećaju rizik od srčanih bolesti.

Autorka studije, profesorka Marijen Nisen Lund, rekla je: „Pokazujemo da se – kako polifenol reaguje – njegov učinak na upalu u imunološkim ćelijama pojačava. Jasno je zamislivo da bi ovaj koktel mogao da ima i povoljan učinak na upale kod ljudi“.

Profesorka Nisen Lund je dodala: „Budući da ljudi ne upijaju toliko polifenola, mnogi istraživači proučavaju kako da poboljšaju njihovu apsorpciju. Ova strategija ima dodatnu prednost u povećanju protiv upalnih učinaka“.

„Zamišljam da se nešto slično dešava u jelu od mesa s povrćem ili smutiju,. ako obavezno dodate malo proteina poput mleka ili jogurta“, pojasnila je.

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Hrvati ubedljivo najdeblji narod u Evropi

Pixabay

Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvati su najdeblja nacija u Evropi. Statistika istraživanja pokazala je da 64 odsto građana ne veruje deklaracijama proizvoda ili ih uopšte ne čita.

Štaviše, istraživanja pokazuju da problem sa gojaznošću počinje u detinjstvu jer se ne usvajaju zdrave navike u ishrani. Glavni faktor ovakvih rezultata je ubrzan tempo života, izloženost stresu, u kojem Hrvati smatraju da nema dovoljno vremena za uravnoteženu ishranu.

S druge strane, jedan od najrasprostranjenijih stereotipa je da je zdrava ishrana preskupa i nedostižna. Pozitivan uticaj tehnologije na ishranu.

S obzirom na statistiku, ne čudi što je tema uravnotežene ishrane česta u javnosti, pa mnogi nutricionisti i stručnjaci sugerišu da rešenje i put do zdravlja ne leži u ishrani, već u unosu namirnica koje su bogate hranljivim sastojcima.

Iako zvuči jednostavno, koncept uravnotežene ishrane je često pogrešno shvaćen, pa se postavlja pitanje šta to uopšte znači.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je niz preporuka koje ukratko objašnjavaju da uravnotežena ishrana podrazumeva dovoljan unos žitarica, voća i povrća, mleka i mesa, kao i jaja i mahunarki.

Svakog dana treba da obogatite tanjir ovim namirnicama uz dovoljnu hidrataciju organizma, odnosno predlaže se minimalno osam čaša vode dnevno.

Tehnologija koja je sada široko rasprostranjena i dostupna na pametnim telefonima omogućava potrošačima da unapred planiraju ishranu, što je prvi korak ka zdravlju.

Kvalitetan izbor prehrambenih proizvoda nikada nije bio dostupniji, a izbor raznovrsniji.

 

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu