Connect with us

Magazin

Način pripreme kafe može da utiče na vaše zdravlje

Unsplash

Ako jutro ne počinjete bez jake kafe, razmislite o tome da je zamenite kafom iz filter aparata. Najnovija studija pokazuje da ćete tako umanjiti rizik od srčanih bolesti.

Više od 20.000 ljudi ispunjavalo je upitnik norveških istraživača koji su želeli da detaljno ispitaju navike ispijanja kafe, a lekari su istovremeno analizirali njihovu krv.

Ispitanike su podelili u grupe zavisno od toga koju i kakvu kafu piju, kao i koliko često. Anketa je pokazala da žene u proseku piju nešto manje od četiri kafe dnevno, dok muškarci u proseku popiju pet.

Za one koji piju tri do pet šoljica dnevno utvrđeno je da filter kafa u najmanjoj meri povećava holesterol. Reč je o povećanju od 0,04 kada su u pitanju muškarci, te 0,07 milimola po litru kada su u pitanju žene. Nasuprot ovom otkriću, kafa iz aparata povećava holesterol za 0,25 milimola kod muškaraca i 0,18 milimola po litru kod žena.

Ako birate espreso on povećava holesterol kod muškaraca za 0,16 i kod žena za 0,09 milimola po litru. Instant kafa povećava holesterol za 0,08 milimola kod muškaraca, te 0,1 milimola kod žena, a naučnici ističu da nije reč o velikim brojkama, ali one jesu značajne i indikativne.

– Rezultati vezani za kafu su isti kao i iz istraživanja koja su rađena osamdesetih godina. Naše istraživanje ide u prilog dosadašnjim zdravstvenim preporukama da se smanji unos kafe zbog uticaja na povećanje holesterola – poručili su istraživači koji navode da hemikalije koje utiču na povećanje holesterola su prisutne u svim kafama, ali su različite metode pripreme uticale na njihov sadržaj u konačnom proizvodu, prenosi Politika.

Tom Sanders, profesor nutricionizma, rekao je da je razlika u rezultatima kod muškaraca i žena najverovatnije zbog različitosti navika ispijanja kafe, a ne zbog fizioloških razlika između muškaraca i žena.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Gruba koža, suva kosa, oslabljen imunitet – nedostaje Vam Vitamin C

Foto: Unsplash

Vitamin C je jedan od najvažnijih vitamina za naše telo. Saznajte koji su znakovi da Vam nedostaje i u kojim ga namirnicama ima najviše.

Vitamin C igra važnu ulogu u imunom sistemu, zdravlju kože, kostiju i kardiovaskularnog sistema, kao i zaceljivanju rana. Nedostatak vitamina C nije jedan od najčešćih nedostataka, ali se ipak javlja kod mnogih ljudi.

Najveći činioci rizika za nedostatak vitamina C su: loša ishrana, alkoholizam, anoreksija, pušenje i mentalne bolesti.

Znakovi nedostatka

Upkos manjku, ponekad se izraženiji pokazatelji pojavljuju tek nakon nekoliko meseci. Zato je još važnije obratiti pažnju na manje znakove.

Najčešći znakovi nedostatka vitamina C su:

  • Gruba koža
  • Promena oblika vaše kose (dlaka odjednom postaje neobično zakrivljena)
  • Crvene mrlje na noktima
  • Suva, oštećena koža
  • Modrice
  • Sporo zaceljivanje rana
  • Bol u zglobovima
  • Slabe kosti
  • Krvarenje desni
  • Gubitak zuba
  • Oslabljen imunitet
  • Nedostatak gvožđa
  • Slabost
  • Pad raspoloženja
  • Neobjašnjivo debljanje
  • Upalne bolesti

Kako obezbediti vitamin C?

Ako sumnjate na nedostatak vitamina C, posetite lekara, koji će Vas uputiti na odgovarajuće analize. Naravno, važno je osigurati adekvatan unos, čak i uz pravilnu ishranu.

Najviše vitamina C ima u sledećim namirnicama: crna ribizla, kivi, crvena paprika, limun, pomorandža, jagode, papaja, brokoli, peršun.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu