Kombinacija ovih namirnica može biti kobna – posebno osobe sa hipertenzijom
Objavljeno 19/11/2025
0
46 Views
Međutim, postoji i druga strana: određene kombinacije mogu biti izuzetno nezdrave, posebno za osobe sa hipertenzijom – visokim krvnim pritiskom.
Pošto visok krvni pritisak pogađa veliki deo odrasle populacije, lekari upozoravaju da neke prehrambene navike mogu dodatno pogoršati stanje. Zato skreću pažnju na jednu posebno rizičnu kombinaciju.
Prema rečima kardiologa, kombinacija slanine i sira može biti izuzetno loša za srce kada se redovno jede.
Slanina i sir su omiljena hrana za mnoge, ali redovna konzumacija može biti štetna za zdravlje srca, posebno za osobe sa visokim krvnim pritiskom, rekao je kardiolog dr Martin Skot Doson za Parade.
Kardiolog dr Karišma Patva takođe upozorava da ova kombinacija stvara obrok, koji je izuzetno bogat natrijumom i zasićenim mastima, što dodatno opterećuje kardiovaskularni sistem. Obe naglašavaju da ljudi sa visokim krvnim pritiskom treba da izbegavaju ovu kombinaciju što je češće moguće.
Stručnjaci objašnjavaju da je slanina posebno problematična. Dr Doson objašnjava:
Višak natrijuma uvlači vodu u krvotok i povećava količinu krvi koju srce mora da pumpa. Vremenom, ovaj napor otežava kontrolu krvnog pritiska i oštećuje zidove krvnih sudova. Zasićene masti u slanini takođe povećavaju LDL holesterol, što dodatno povećava kardiovaskularni rizik.
Dr Patva dodaje da i slanina i sir imaju visok sadržaj natrijuma i zasićenih masti, a njihovi negativni efekti se pojačavaju kada se jedu zajedno. Dr Doson naglašava da sir može da se uklopi u uravnoteženu ishranu, ali ne u kombinaciji sa slaninom. Kardiolozi nude nekoliko zdravijih opcija za one koji vole slane doručke. Dr Patva preporučuje doručak od belanaca, sira sa niskim sadržajem masti i ćureće slanine, rekavši da takav izbor „smanjuje unos zasićenih masti i natrijuma“.
Dr Doson preporučuje sendvič sa jajima, avokadom, lisnatim zelenim povrćem, paradajzom i integralnim hlebom:
Nudi zdrave masti, proteine, vlakna i kalijum. Ova kombinacija podržava kontrolu krvnog pritiska, pomaže u snižavanju LDL holesterola, a ipak pruža utešan, zasitan doručak.
Kao biljnu alternativu, on predlaže tofu sa kurkumom i crnim biberom.
Obroci treba da budu prijatni, a ne kazna. Ključ je u stvaranju svakodnevnih navika koje promovišu zdravlje srca, uz održavanje hrane i tradicija koje volite, zaključio je dr Doson.


Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.