Koliko voća mogu da jedu osobe sa dijabetesom bez rizika od naglih skokova šećera?
Objavljeno 04/04/2025
0
142 Views

Iako je voće dobro za dijabetičare, neki voćni proizvodi, poput sokova i suvog voća, imaju visok sadržaj šećera. Izbegavanje ovih namirnica može da smanji rizik od naglog skoka šećera u krvi.
Mnogo voća sadrži visok nivo šećera, ali su istovremeno važan izvor vitamina, minerala i vlakana. Ovi hranljivi sastojci čine voće zdravijom opcijom u poređenju sa slatkišima i visokokaloričnim pecivima.
Na primer, esencijalni vitamini, minerali i antioksidansi prisutni u mnogim vrstama voća mogu da doprinesu optimalnom zdravlju, dok vlakna pomažu u kontroli šećera u krvi i upravljanju dijabetesom.
Ljudi ne bi trebalo da izbacuju voće iz ishrane. Zapravo, jedno istraživanje iz 2017. godine sugeriše da konzumacija voća može pomoći u prevenciji dijabetesa. Međutim, važno je da se bude svestan celokupnog nutritivnog sastava voća i da se planira ishrana u skladu s tim.
Pojedino voće sadrži znatno više šećera od drugih.
Voće s visokim sadržajem šećera je:
Bez obzira na to, i ovo voće je i dalje bezbedno za osobe sa dijabetesom, te ga ne treba u potpunosti izbegavati. Ipak, važno je da se bude svestan količine šećera koje sadrži i da se planira unos u skladu s tim.
Od koristi može da bude da osobe sa dijabetesom konzumiraju samo jednu porciju voća odjednom i da ga uparuju s izvorom proteina ili masti. Na primer, iskombinovati bobičasto voće sa grčkim jogurtom ili jabuke sa bademovim puterom, ili drugim orašastim puterom može da pomogne u boljoj regulaciji šećera u krvi.
Ugljeni hidrati su važan makronutrijent i ključni su za celokupno zdravlje. Međutim, unos ugljenih hidrata značajno utiče na nivo šećera u krvi.
Voće je bogat izvor esencijalnih vitamina, minerala i vlakana i treba da bude deo svake ishrane. Međutim, osobe koje žele da ograniče unos ugljenih hidrata treba da vode računa o veličini porcija voća kako ne bi prešle svoj ciljani unos ugljenih hidrata.
Ako osoba prati ishranu s niskim unosom ugljenih hidrata, trebalo bi da prvo identifikuje koje ugljene hidrate konzumira, koji su nutritivno siromašni ili nezdravi, i da njih izbaci iz ishrane.
Sadržaj ugljenih hidrata na 100 grama (g) voća
Iako ovo voće ima visok sadržaj ugljenih hidrata, ono je i bogato vitaminima, mineralima i drugim hranljivim materijama. Konzumiranje voća kao izvora ugljenih hidrata može da bude važan deo ishrane prilagođene za osobe sa dijabetesom.
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da konzumacija voćnog soka tokom obroka ili samostalno brzo povećava nivo šećera u krvi. Za razliku od svežeg voća, koje sadrži vlakna, voćni sok je koncentrisan izvor šećera, koji može brzo da podigne nivo šećera u krvi.
Istraživanje iz 2017. godine otkrilo je da konzumacija svežeg voća smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Takođe, istraživači su ustanovili da su osobe sa dijabetesom koje redovno jedu sveže voće imale manji rizik od razvoja kardiovaskularnih oboljenja.
Ljudi mogu da uključe suvo voće u svoju ishranu, pod uslovom da nije sušeno sa dodatim šećerom.
Na primer, kombinovanje suvog voća sa orašastim plodovima može da pomogne u kontroli šećera u krvi. Orašasti plodovi su bogati mastima, vlaknima i proteinima. Ove tri hranljive materije usporavaju varenje i mogu da pomognu u sprečavanju naglih skokova šećera u krvi.
U istraživanju iz 2017. godine, naučnici su pronašli pozitivnu vezu između konzumacije orašastih plodova i suvog voća i prevencije dijabetesa tipa 2.
Zbog uklanjanja vode tokom procesa sušenja, suvo voće ima mnogo veću koncentraciju šećera u poređenju sa svežim voćem, što znači da odgovarajuća veličina porcije treba da bude znatno manja.
Suvo voće s visokim sadržajem šećera uključuje:
Osobe sa dijabetesom treba da teže tome da unose najmanje 5 porcija voća i povrća dnevno. Prema organizaciji Diabetes UK, sledeće količine voća predstavljaju jednu porciju:
Porcija malog svežeg voća – 2 ili više plodova
Porcija srednjeg svežeg voća – 1 plod
Krupan plod – manje od 1 celog ploda
Suvo voće: 30 grama
Konzervirano voće u prirodnom soku: isto kao sveže voće
Voće je neizostavan deo nutritivno bogate ishrane. Bogato je vlaknima, hranljivim materijama, mineralima i antioksidansima koji poboljšavaju opšte zdravlje i pomažu u prevenciji bolesti.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.