Koji umak je najmanje zdrav?

Umaci poput kečapa, majoneze i tartara često su neizostavan dodatak mnogim jelima. Iako su svi oni ukusni i popularni, važno je razmotriti njihov nutritivni sastav i mogući uticaj na zdravlje
Ako vas zanima više o tome koji je od navedenih umaka najnezdraviji, i to ukoliko se često jede, pročitajte ispod.
Kečap
Kečap je jedan od najpopularnijih umaka na svetu, a njegove glavne sastojke čine paradajz, sirćetna kiselina, šećer i začini.
Iako paradajz ima brojne zdravstvene prednosti, poput vitamina C i likopena, kečap koji se najčešće prodaje u prodavnicama sadrži velike količine šećera i soli.
Kečap može sadržati čak i do 20 do 30 odsto šećera na 100 grama proizvoda. Prekomeran unos šećera povezan je sa povećanjem rizika od dijabetesa tipa 2, gojaznosti, povećanjem lošeg holesterola (LDL) i srčanim bolestima. Osim toga, visoki sadržaj soli može povećati rizik od visokog krvnog pritiska.