Koje namirnice koje svi jedemo mogu da budu izuzetno opasne?
Pojedine namirnice koje redovno konzumiramo, sadrže nikotin, alkohol, čak i neke supstance, koje mogu biti opasne u većoj količini, kao što je cijanovodonik
Duvana ima čak i u patlidžanu, kao i bananama.
Duvan se može naći svuda. On se ranije koristio kao pesticid, međutim, pošto ga ima u vazduhu vrlo često može da se nađe kao rezidua u različitim namirnicima, objašnjava prof. dr Veroslava Stanković za TV Prva.
Doktorka ističe i da se brojne toksične susptance nalaze u hrani, koju svakodnevno jedemo.
Poznato je da sve naše namirnice, naročito biljnog porekla, mogu da sadrže prirodne sastojke, koje mogu štetno da deluju na naš organizam. To je recimo krompir koji u sebi ima solenin, koji može da dovede do porasta temperature. Muskatni oraščići sadrže miristicin, koji u velikim količnimama može da dovede do poremećaja centralnog nervnog sistema, ali i do smrti. Jedno orašče može da ubije čoveka. Supstance kao što su dopamin, serotonin i tiranin dovode do kontrakcije krvnih sudova i mogu da dovedu do infarkta miokarda, a one se nalaze u zelenim bananama, crnoj čokoladi, crnom vinu, objašnjava dr Stanković.
Ona ističe i da posebno treba voditi računa o tome, koje namirnice je dozvoljeno jesti u sirovom obliku.
Semenke mogu da se konzumiraju sirove, ali ih je najbolje potopiti ili ispeći. Tada se aktiviraju dijetetska vlakna. Naravno, u sirovom obliku se ne koriste namirnice životinjskog porekla, ali i jaja koja danas više ne možemo da koristimo na taj način, jer su vrlo često kontaminirane salmonelom, ističe dr Verosalva Stanković.