Kako da znamo šta da jedemo? DNK „krije“ informacije
Hrana ima uticaj na kompletan organizam, a da li ima uticaj i na gene?
DNK nam ne pada često napamet kada je ishrana u pitanju, ali bi trebalo da bude.
Ovo je i te kako povezano sa hranom koju konzumiramo. Naša DNK daje informaciju kako bi trebalo da se hranimo.
DNK najviše govori šta nam odgovara od namirnica, odnosno da li bolje metabolišemo masti ili ugljene hidrate. Kad pogledamo evoluciju, imali smo ljude ili koji su jeli žitarice ili su bili lovci i unosili proteine. Mi možemo da se testiramo i utvrdimo da li nam više odgovaraju masti ili ugljeni hidrati, kaže nutricionista Jovana Žigić za TV Prva.
Kako se rade testovi?
Uzima se bris strane obraza, to se ne radi u Srbiji već se šalje na analizu u inostranstvo. Ništa nije bolno. Ovu analizu mogu svi da rade, najviše se preporučuje ljudima koji imaju problema sa kilažom, ali i osobama koje samo žele da žive zdravije, kaže Jovana.