Kada je idealno vreme za ručak?
Ručak je važan obrok u toku dana, a znati kada jesti ručak važno je iz nekoliko razloga.
Pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, sprečava pad energije i razdražljivost.
Redovni obroci takođe podržavaju cirkadijalne ritmove tela, poboljšavajući varenje i opšte zdravlje. Ručak u isto vreme pomaže u kontroli porcija jer glad može dovesti do prejedanja. Promoviše svesne navike u ishrani, što olakšava izbor hranljivih opcija, izveštava Times of India.
Dodatne pogodnosti
Usklađivanje ručka sa vašim radnim ili školskim rasporedom pomaže u poboljšanju produktivnosti i koncentracije sprečavanjem ometanja gladi.
Optimalno planiranje ručka doprinosi fizičkom i mentalnom blagostanju, stvarajući zdraviji i produktivniji dan.
Idealno vreme za ručak
– Pravo vreme za ručak može da varira u zavisnosti od kulturnih normi, ličnih preferencija i dnevnih rasporeda. U mnogim zapadnim zemljama, ručak obično pada između 12 i 13 časova sa varijacijama u zavisnosti od radnog ili školskog rasporeda. Međutim, ključno je uzeti u obzir vaše individualne potrebe i način života prilikom određivanja pravog vremena za ručak – kaže dr Shveta Gupta, šef dijetetike u bolnici „Fortis Shalimar Bagh“.
Faktori koje treba uzeti u obzir
Dr Gupta savetuje da uzmete u obzir sledeće faktore kada odlučujete o vremenu ručka.
Kada jedete ručak može zavisiti od vašeg radnog ili školskog rasporeda. Pokušajte da planirate vreme obroka oko odmora ili ručka. Slušajte svoje telo. Ako u određeno vreme počnete da osećate glad, to je dobar znak da je vreme za ručak.
Uspostavljanje dosledne rutine obroka može vam pomoći da regulišete apetit i održite nivo energije. U nekim kulturama, ručak je najveći obrok u danu i može se desiti kasnije popodne, dok je u drugim to lakši podnevni obrok.
Neki više vole manji ručak i veću večeru, dok drugi više vole suprotno. Vaše lične navike u ishrani i preferencije treba da utiču na vaš izbor vremena za ručak. Ako pratite određenu dijetu ili plan obroka iz zdravstvenih razloga ili razloga za kontrolu težine, konsultujte se sa zdravstvenim radnikom kako biste odredili najbolje vreme za obroke.
Ali važno je imati na umu da je obrok izbalansiran, tako da je osećaj gladi manji, a nedostatak hranljivih materija manji. Na kraju krajeva, pravo vreme za ručak je vreme koje najbolje odgovara vašoj dnevnoj rutini i individualnim potrebama.
Važno je da slušate svoje telo i izaberete vreme koje vam omogućava da uživate u uravnoteženom i zasitom obroku.
Trebalo bi jesti šest kratkih i čestih obroka dnevno
Praši Janju, glavni klinički nutricionista smatra da, „treba da se konzumira šest kratkih i čestih obroka dnevno, koji uključuju tri glavna obroka i tri manja obroka, što pomaže u održavanju i kontroli apetita (sprečava prejedanje), sprečava glad, bolove i takođe pomažu u jačanju metabolizma“.
– Vreme obroka može da varira od jedne osobe do druge u zavisnosti od njihove dostupnosti, rasporeda rada ili rasporeda smena, ali idealno bi bilo da jedete šest kratkih i čestih obroka sa dva sata i 30 minuta između svakog obroka i trebalo bi da imate 5-satnu pauzu nakon svakog većeg obroka – dodaje ona.
Idealan plan ishrane
Praši Janju je podelila idealan plan obroka za jedan dan i on ovako izgleda:
7.00 – svako prirodno piće poput kokosove vode, mlake vode, limuna sa medom…
8.30-9.00 – Doručak
11.30 – Jutarnje užine kao što su – voće, klice, limunada, sve sveže domaće supe…
13.30 – 14.00 – Ručak
16.30-17.00 – Večernji čaj sa grilovanim grickalicama
19.30 – Večera
21.30 – Obrano mleko posle večere
Takođe, idealno bi bilo da glavni obroci budu izbalansirani obroci koji uključuju svih pet glavnih grupa namirnica – žitarice, mahunarke (ili bilo koji izvor proteina), sezonsko povrće, voćnu salatu/zelatu salatu, mleko i mlečne proizvode.