Connect with us

Magazin

Da li je hodanje zaista dobra vežba?

Pixabay

Uprkos povišenom nivou zdravstvene svesti, prepunih teretana i potrebe da se zarad zdravlja vežba, jedina aerobna aktivnost koja stvarno retko da dobija ikakve zasluge je – hodanje.

Iako hodanje pruža mnoge prednosti za mentalno i fizičko zdravlje kao i druge aerobne vežbe – ali sa daleko manje napora i opterećenja za telo – ono je nekako palo u zapećak.

Hodanje je važan oblik vežbanja iz mnogo razloga, ali njegova primarna prednost je što je dobro za srce. Hodanje podstiče bolju cirkulaciju, snižava krvni pritisak i broj otkucaja srca, a i poboljšava srčani minut – sposobnost srca da pumpa krv po celom telu.

Dve nedavne studije koje je objavio Journal of the American Medical Association pokazuju da hodanje između 2.000 i 10.000 koraka svakog dana smanjuje rizik od srčanih bolesti i raka i smanjuje verovatnoću prerane smrti za najmanje 10%.

– Hodanje je vežba sa malim opterećenjem, laka je za zglobove, što je čini odličnom opcijom za ljude sa problemima sa kolenima, gležnjevima ili kukovima – ističe dr Ostin Gontang.

– Hodanje ne zahteva posebnu opremu, članstvo u teretani ili obuku, ono je dostupno svima i lako se može uključiti u vašu svakodnevnu rutinu.

Prednosti hodanja

Osim povećanja broja otkucaja srca i kardiovaskularnih prednosti koje dolaze od hodanja, pokazalo se da ova praksa podstiče metabolizam, poboljšava nivo holesterola, smanjuje rizik od moždanog udara, jača kosti i povećava nivo energije.

– Pošto hodanje pomaže u jačanju mišića u donjem delu tela, ono takođe može da utiče na smanjenje bola od artritisa u kolenu i kuku – kaže dr Majkl Frederison sa Univerziteta Stanford.

Istraživanje takođe pokazuje da hodanje oko 10.000 koraka dnevno smanjuje rizik od demencije za neverovatnih 50% i može da smanjiti rizik od drugih hroničnih bolesti kao što je dijabetes.

– Pored takvih fizičkih prednosti, dokazano je da hodanje poboljšava spoznaju, san i mentalno zdravlje, uključujući raspoloženje i samopoštovanje – dodaje specijalista za fizikalnu medicinu Šelbi Džonson.

Da li je hodanje dovoljno?

– Dok vam hodanje neće dati toliko aerobne vežbe kao trčanje, dokazano je da podiže broj otkucaja srca dovoljno da se smatra značajnom vežbom – kaže Frederison.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti preporučuju aerobne aktivnosti umerenog intenziteta kao što je brzo hodanje u trajanju od 150 minuta svake nedelje – što je ekvivalentno 30 minuta svakog radnog dana.

– Ako neko želi zahtevniji trening, hodanju uvek da se pridoda veći intenzitet uključivanjem brda ili nagiba – sugeriše Džonson.

Može li hodanje da pomogne u mršavljenju?

Postoje dobre vesti i za šetače koji se nadaju da će izgubiti nekoliko kilograma.

– Kako hodanje povećava broj otkucaja srca i pomaže vam da radite na više mišićnih grupa u isto vreme, apsolutno sagorevate kalorije i gubite na težini ako to često radite. Ako se i samo znojite, i dalje sagorevate kalorije – ističe Frederison.

Iako broj sagorenih kalorija zavisi od faktora kao što su teren, udaljenost i brzina, brza šetnja može da sagori do 300 kalorija na sat.

– Ipak, iako hodanje može da vam pomogne da uđete u bolju formu, gubitak težine obično se najbolje postiže opštim zdravim načinom života – ističe Džonson i objašnjava da to znači dovoljno fizičke aktivnosti, zdrava ishrana i drugi faktori kao što su „dovoljno sna“.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Magazin

Koju će titulu imati Kamila ako nadživi Čarlsa?

Photo: Unsplash

Početkom ovog meseca u Londonu su krunisani Čarls i Kamila. Od dana krunisanja, Kamila više ne koristi titulu kraljice supruge i postala je samo – kraljica.

Mnoge je zanimalo šta će se dogoditi sa Kamilom i njenom titulom ako nadživi supruga Čarlsa i dočeka dan da njen posinak Vilijam dođe na britanski presto. Budući da Kamila u tom slučaju neće biti majka kralja, ona neće moći da nosi titulu kraljice majke, koju je nosila majka Elizabete II., takođe Elizabeta.

U scenariju u kojem bi Čarls umro pre svoje supruge, Vilijam bi istog trenutka postao kralj, a njegova maćeha Kamila bi dobila titulu Queen Dowager, odnosno kraljice udovice.

Sve udovice kraljeva imale su status kraljice udovice, ali budući da je većina njih bila majka kralja koji je presto dobio nakon smrti oca, titula se nije koristila još od 19. veka i kraljice Adelaide, koja je bila udovica Vilijama IV. Titulu je nosila za vreme vladavine kraljice Viktorije, koja je na prestolu nasledila svog strica.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu