Magazin
Četiri kafe dnevno za zdrave bubrege

U brizi za zdravlje često zaboravljamo naše bubrege, kaže nutricionistkinja iz Vageningena, Mariane Geleijnse. Ovo je ozbiljan propust, jer bubrezi čiste našu krv i održavaju nas zdravima.
Kafa se, kako saopštavaju iz Univerziteta Vageningen, može dodati na listu namirnica koje čuvaju zdravlje bubrega. Ovo je otkrila Anik van Vesting (Anniek van Westing) tokom svog istraživanja za doktorat u oblasti ljudske ishrane i zdravlja. Prethodna istraživanja već su ukazala na ovu vezu, ali neka od njih smatraju se kontroverznim.
Novo istraživanje među gotovo 80.000 holandskih ispitanika potvrđuje da kafa čuva zdravlje naših bubrega. Ovo važi za celu populaciju, a posebno za ljude sa dijabetesom.
Svaka šolja kafe povezana je sa smanjenjem oštećenja bubrega, ali ne treba piti više od četiri šolje dnevno. Važno je napomenuti da se ovo odnosi na crnu kafu bez šećera i drugih nezdravih dodataka.
Mariane Geleijnse napominje da ipak treba sačekati zvanične preporuke. Ona napominje da je istraživanje bilo fokusiralo samo na konzumente kafe i njihovo zdravlje bubrega. Aniek van Vesting smatra da druga istraživanja treba dodatno da potvrde ove nalaze. Budući da pozitivni efekti kafe najviše dolaze do izražaja kod ljudi koji imaju dijabetes, sledeće istraživanje trebalo bi da se fokusira na ovu grupu ljudi.
Činjenica da ne obraćamo mnogo pažnje na zdravlje naših bubrega nije iznenađujuća, jer oštećenje bubrega u početku uzrokuje samo manje tegobe. Umor, svrab i osetljivost na hladnoću, na primer. Zbog toga što efekti ovih simptoma nisu jedinstveni niti izuzetno negativni, hronična bolest bubrega često ostaje nedijagnostikovana sve dok funkcija bubrega ne padne na nivo gde pacijent zahteva dijalizu ili transplantaciju.
Pogoršanje funkcije bubrega počinje već od 35. godine. Srećom, lekari su sve više sposobni da leče ovu grupu ljudi zahvaljujući stalnim unapređenjima u medicini. Ipak, rana dijagnoza je od suštinskog značaja, kaže nefrolog Ron Gansevort iz Medicinskog centra Univerziteta Groningen.
Holandski naučnici upozoravaju da u budućnosti moramo obratiti više pažnje na zdravlje bubrega kroz sistematsko testiranje i izbor ishrane. Prema istraživanju Anek van Westing, pogoršanje funkcije bubrega je dvostruko brže kod osoba sa dijabetesom i ljudi koji su pretrpeli srčani udar.
You may like
Magazin
Pojačane kontrole prodaje ribe u Srbiji: Kako da prepoznate da li je riba sveža?

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije najavila je da će nadležna inspekcija sprovesti pojačane kontrole prodaje ribe tokom božićnog posta.
Za vreme božićnog posta, kada je povećan promet sveže i smrznute ribe, veterinarska inspekcija, pored redovnih inspekcijskih nadzora, sprovodi i vanredne kontrole, na osnovu procene rizika, sa posebnim osvrtom na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja, navedeno je u saopštenju.
Ukazano je da veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede kontroliše ribu, kako svežu tako i smrznutu, u svim registrovanim objektima.
Kako je precizirano, tokom kontrole proveravaće se potvrde o nabavci ribe, sledljivost, deklaracije, način rukovanja ribom, temperaturni režim skladištenja i izlaganja, kao i rokove upotrebe, a veterinarski inspektori uzorkovaće ribe i slati uzorake u ovlašćene laboratorije.
Uprava za veterinu je upozorila građane da prilikom kupovine ribe posebnu pažnju treba da obrate na to da riba ne sme neprijatno da miriše, da ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču, jer to ukazuje na starost ulovljene ribe, na to da su škrge sveže ribe vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a da su promena boje škrga, suve škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, početni znaci kvarenja.
Dodaje se da je koža sveže ribe sjajna, vlažna i klizava, a meso sveže ribe treba da je čvrsto, što se vidi ukoliko nestane udubljenje koje nastaje na mestu koje se pritisne prstima.
Veterinarska inspekcija savetuje potrošače i da ribu kupuju u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i roku upotrebe, i gde je moguće proveriti da li se riba čuva na propisan način, odnosno na temperaturnom režimu koji se zahteva.
Potrošači se pozivaju i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji, kako bi se mogle preduzeti zakonom propisane mere i sankcionisati subjekti u poslovanju hranom kod kojih se te nepravilnosti utvrde.
I. S.
Sponzorisano
Sponzorisano

Mileni Predić uručena nagrada „Marko Glušac“

Poštin nagradni konkurs „Pismo Božić Bati“ do 20. decembra

JP „Srbijagas“ produžilo rok plaćanja računa za oktobar

„Labudovo jezero“ 5. marta u mts Dvorani
„Medveđi zagrljaj“ Milka Štimca u prodaji

Rock n’ Rakija festival na Dorćol Platzu

Pojačane kontrole prodaje ribe u Srbiji: Kako da prepoznate da li je riba sveža?

Bijonse, Krcko Oraščić i još mnogo toga u decembru u CineStaru

Edvard Ferguson: „Sebična ruska kampanja uticala na rast cena“

Milan Burda – Ko te voli više nego ja

Makeba: Pesma koja je osvojila svet i Srbiju

Srušio se most u Mrčajevcima; Spasojević: Sve snage usmerene na evakuaciju i spasavanje ljudskih života

Predrag Daničić objavio video za „Oath Of Silence“

Dušan Petrović ima novi video – pogledajte „De Bop“!

Muzička industrija 10 – Direktor ZIS Vladimir Marić

Muzička industrija 9 – Rodoljub Stojanović

Muzička industrija 8 – Ana Stanić

Dušan Petrović objavio spot za pesmu „Costa Blues“
Oznake
Istaknuto na YouTube
U trendu
- Kultura6 dana ago
Seljačka Buna uživo u Beogradu!
- Kultura6 dana ago
Atomsko sklonište i prijatelji pevali u čast Serđa Blažića
- Filmovi6 dana ago
„Napoleon” Ridlija Skota konačno u bioskopima
- Kultura6 dana ago
Pero Defformero 9. decembra SKCNS Fabrici
- Magazin6 dana ago
Nećete da telefon prati šta radite? Pratite ova četiri saveta!
- Kultura23 sata ago
Edukativna predstava „Pričajmo o svemu“ odigrana u OŠ „Branko Pešić“
- Ekonomija6 dana ago
Kristin Lagard odbacila očekivanja o „prolećnom“ smanjenju kamatnih stopa