Connect with us

Hrana

Ako se dobro najedete za doručak, da li ćete lakše izgubiti kilograme

Pixabay

Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem, a večeru daj neprijatelju – jeda je od saveta o ishrani koji je već postao narodna izreka. Naučnici su proverili da li obilan doručak stvarno može da pomogne da brži izgubimo kilograme.

Neki od najpopularnijih saveta o ishrani poslednjih godina su uglavnom usmereni na vremensko raspoređivanje obroka, uz tvrdnju da to pravi veliku razliku u broju kilograma koje ćemo izgubiti. Dugo se govorilo da ako želite da smršate, najbolje je da jedete obilan obrok na početku dana, a sve kasnije obroke smanjite.

Logika iza ove teorije je razumljiva, posebno imajući u vidu da skoro svaka ćelija u telu prati isti ciklus od 24 sata kao i mi. Cirkadijalni satovi se nalaze u celom telu i regulišu dnevne ritmove većine naših bioloških funkcija, uključujući metabolizam.

Zbog ovih metaboličkih ritmova, pojedini naučnici su ustvrdili da način na koji sagorevamo obroke varira u različito doba dana. Ovo polje istraživanja naziva se hrono ishrana i smatra se da ima veliki potencijal da doprinese poboljšanju zdravlja ljudi.

Obilan doručak i metabolizam

Dve studije iz 2013. godine tvrdile su da konzumiranje više kalorija na početku dana i manje kalorija uveče pomaže da se izgubi na težinu. Ipak, velika nova studija je otkrila da iako relativna veličina doručka i večere utiče na osećaj sitosti i apetit, ona nema uticaj na metabolizam i gubitak težine.

Kako bi istražili vezu između veličine doručka i večere i njihovog uticaja na glad, tim istraživača sa univerziteta u Aberdinu i Sariju sproveo je kontrolisanu studiju na zdravim, ali gojaznim ljudima.

Učesnici su na po četiri nedelje stavljeni na dve vrste dijete – obilan doručak i skromna večera i obrnuto. Ručak je za obe grupe bio isti.

Istraživači su imali preciznu evidenciju svih obroka i tačno su znali koliko kalorija unose učesnici studije. Merili su im metabolizam, uključujući i praćenje količine kalorija koje su sagoreli.

Svi učesnici studije su se pridržavali oba uslova ishrane kako bi se efekat obroka mogao uporediti kod istih ljudi.

Istraživači su pošli od pretpostavke da će obilan doručak povećati sagorevanje kalorija i gubitak težine. Umesto toga, rezultati eksperimenta nisu otkrili nikakve razlike u telesnoj težini ili bilo kakvim biološkim pokazateljima potrošnje energije između dva različita obrasca uzimanja obroka.

Mere potrošnje energije uključivale su bazalni metabolizam (koliko kalorija vaše telo koristi u mirovanju), fizičku aktivnost i upotrebu određenog hemijskog oblika vode koji omogućava procenu ukupne dnevne potrošnje energije.

Takođe, nije uočena razlika u dnevnim nivoima glukoze u krvi, insulina ili lipida. Ovo je važno jer su promene ovih faktora u krvi povezane sa metaboličkim zdravljem.

Ako obilno doručkujemo, bićemo manje gladni tokom dana

Istraživanje upućuje na zaključak da način na koji naša tela obrađuju kalorije ujutru u odnosu na veče ne utiče na gubitak težine na način na koji je objavljeno u drugim studijama.

Jedina razlika koja je uočena je bila promena u tome kako su učesnici samoprocenjivali svoj osećaj gladi i slične faktore, kao što je količina hrane koju su želeli da pojedu.

Tokom dana, ljudi koji su jeli obilan doručak prijavljivali su manji osećaj gladi. Ovaj efekat može biti koristan za ljude koji žele da izgube na težini, jer im pomaže da bolje kontrolišu glad i jedu manje.

Kao i sa svim istraživanjima, postojala su neka ograničenja za ovu studiju. Učesnici su samo četiri nedelje praktikovali određeni obrazac obroka, a prethodna istraživanja su pokazala da se najveće razlike javljaju tek nakon ovog perioda.

Međutim, činjenica da se ni unesene ni sagorene kalorije nisu promenile tokom četiri nedelje pokazuje da je malo verovatno da bi se telesna težina promenila da je studija bila duža.

Učesnicima u studiji je takođe bilo dozvoljeno da odaberu tačno vreme svakog obroka. Uprkos tome, postojala je zanemarljiva razlika među ispitanicima koji su primenjivali bilo koji od obrazaca rasporeda obroka.

Hronolo ishrana ostaje zanimljiva oblast istraživanja i sve je više dokaza da vreme obroka može igrati važnu ulogu u poboljšanju zdravlja mnogih ljudi.

Međutim, najnovije istraživanje pokazuje da doba dana kada jedete svoj najveći obrok nije toliko važno za gubitak težine, kao što se ranije mislilo.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Hrana

Šta način na koji jedete govori o vama – Ko srče supu, slobodnog je duha!

Unsplash

Ono si što jedeš, kaže jedna izreka, ali Džulijet Bogosijan bi ovu izreku promenila u „ono si kako jedeš“. Kako kaže ova ekspertkinja za vezu između hrane i ponašanja, način na koji konzumiramo hranu mnogo govori o našoj ličnosti.

Sporo jedete – Ljudi koji jedu sporo sebi su na prvom mestu i umeju da budu tvrdoglavi i rigidni kad je reč o njihovoj rutini.

Brzo jedete – S druge strane, osobe koje isprazne tanjir za sekund na prvo mesto stavljaju okolinu. Zbog nesebične prirode, odlični su partneri, ali činjenica da zanemaruju svoje potrebe može biti problem. Odlični su u multitaskingu i vole da obavljaju stvari u minut do 12.

Lepo raspoređena hrana u tanjiru – Oni koji paze da hrana na tanjiru bude lepo raspoređena i da se namirnice ne dodiruju, vrednuju red u svom životu. Organizovani su, uredni, ali ne i fleksibilni jer imaju svoj način funkcionisanja.

Jedno jelo – Fleksibilnost je slaba tačka i ljudi koji ne vole da mešaju namirnice, već se njihov obrok sastoji od jednog jela. Metodični su, imaju osećaj za detalje, mrze promene i teško im je da se opuste i prepuste životu.

Više jela u obroku – Ako volite na svom tanjiru po malo od svega, druželjubivi ste, skloni eksperimentisanju, ali nekad imate problema u postavljanju prioriteta i teško vam je da se koncentrišete.

Glasno žvakanje – Ako glasno žvaćete, srčete supu i pravite druge zvukove dok jedete, slobodnog ste duha, iskreni, direktni, ne brinete mnogo o mišljenju okoline.

Seckate sve na komadiće – Ljudi koji pre nego što počnu da jedu iseckaju sve na komadiće su odlični stratezi koji uvek razmišljaju unapred. Sanjaju velike stvari i oslanjaju se na planiranje, ali ne umeju da uživaju u trenutku.

Ljubitelji egzotičnih jela – Osobe spremne da probaju egzotične specijalitete, vole da rizikuju i u drugim oblastima životima. Krasi ih otvoren um i originalnost.

Studiranje menija – Ljudi koji u restoranu dugo gledaju meni ili traže da hrana bude spremljena na određeni način vole svoju sigurnu zonu. Ipak, radoznali su i žele da upiju svo znanje ovog sveta.

 

(b.i)

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu