Ako bolujete od ove bolesti, izbegavajte kiseli kupus
Objavljeno 18/12/2025
0
66 Views
Kiseli kupus je fermentisani kupus karakterističnog kiselog ukusa, nastao procesom mlečne fermentacije. Bogat je vitaminima i mineralima i često se koristi u tradicionalnim jelima, bilo sirov ili kuvan.
Veoma je popularan u domaćoj kuhinji, ali uprkos brojnim zdravstvenim prednostima, nije pogodan za sve.
Velika količina soli u kupusu je glavni problem zbog koga bi trebalo da budete oprezni prilkom konzumacije.
Za kiseljenje kupusa koristi se velika količina soli, koja se ne uklanja u potpunosti čak ni pranjem listova pre upotrebe. Upravo ta so može predstavljati ozbiljan problem za osobe koje pate od hroničnih bolesti.
Prekomeran unos soli može dovesti do:
Jedna od čestih posledica viška soli u ishrani jeste nemir u rukama i nogama. Ovaj simptom se često javlja upravo zbog poremećaja odnosa kalijuma i natrijuma u organizmu.
Ako se kiseli kupus ipak jede, preporučuje se potpuno izbacivanje dodatne soli iz ostalih obroka tokom dana.
Sve veći broj istraživanja ukazuje na moguću vezu između prekomerne upotrebe soli u ishrani i povećanog rizika od pojedinih vrsta raka.
Iako je kiseli kupus nutritivno vredna i zdrava namirnica, osobe sa:
Trebalo bi da ga jedu sa velikim oprezom ili da ga u potpunosti izbegavaju.
Umerenost je ključ zdravlja, čak i kada je reč o tradicionalnim i „zdravim“ namirnicama.

Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.
