Ove jesenje namirnice čuvaju zdravlje srca – uvrstite ih u redovnu ishranu
Objavljeno 02/10/2025
0
71 Views

Od hrskavih jabuka do sočnog nara, jesenji plodovi puni su hranljivih materija koje olakšavaju pripremu zdravih i ukusnih obroka. Voće, povrće, integralne žitarice i zdrave masti, karakteristične za ovo doba godine, imaju ključnu ulogu u snižavanju holesterola, održavanju zdravog krvnog pritiska i smanjenju upala u telu, piše EatingWell.
Jabuke nisu samo simbol jeseni, već i bogat izvor rastvorljivih vlakana i antioksidanasa važnih za održavanje zdrave količine holesterola i zaštitu krvnih sudova.
Većina ovih koristi nalazi se u kori, pa uživanje u celim jabukama sa korom pruža najveću zaštitu za vaše srce, kaže nutricionistkinja Džejmi Bahtel Šelbert.
Muskatna, hokaido ili buternat bundeva obiluju hranljivim materijama koje podržavaju zdravlje srca. Sadrže rastvorljiva vlakna koja snižavaju holesterol i kalijum, mineral koji uravnotežuje nivo natrijuma i održava stabilan krvni pritisak. Njihova narandžasta boja potiče od beta-karotena, snažnog antioksidansa koji štiti krvne sudove.
Bundeva zaslužuje svoje mesto kao namirnica dobra za srce zahvaljujući svom impresivnom nutritivnom profilu, ističe nutricionistkinja Samanta Piterson.
Kelj je najukusniji u hladnijim mesecima i jedno je od nutritivno najbogatijih povrća za srce.
Visok sadržaj vitamina K u njemu pomaže u održavanju zdravog zgrušavanja krvi i podržava strukturu krvnih sudova, objašnjava Samanta Piterson.
Kelj je takođe bogat antioksidansima poput vitamina C, koji štite arterije od oksidativnog stresa, ključnog faktora u razvoju srčanih bolesti.
Svojom dubokom crvenom bojom i zemljanim ukusom cvekla obogaćuje jesenje obroke. Bogata je nitratima, koje telo pretvara u azot-monoksid, što pomaže opuštanje krvnih sudova, poboljšava protok krvi i snižava krvni pritisak, kaže nutricionistkinja Veronika Raus.
Cvekla sadrži i antioksidanse, vlakna, folate i kalijum, koji zajedno podržavaju zdravlje srca. Odlična je pečena, rendana u salatama ili kao dodatak smutiju.
Ovas je idealna jesenja namirnica, pogodna i za slatka i za slana jela. „Izvrstan je izvor rastvorljivih vlakana, koja pomažu u smanjenju LDL (lošeg) holesterola i podržavaju celokupno zdravlje srca“, navodi Veronika Raus.
Prokelj je najukusniji u jesenjoj sezoni. Izvrstan je izvor vitamina C, snažnog antioksidansa koji štiti krvne sudove od oksidativnog stresa, jednog od glavnih uzroka kardiovaskularnih bolesti.
Nar svojim slatko-kiselim ukusom i jarkom bojom obogaćuje brojna jela. Nar sadrži jedinstvene antioksidanse koji poboljšavaju protok krvi, podržavaju zdrav krvni pritisak i štite od nakupljanja plaka u arterijama, kaže nutricionistkinja Mišel Rutenstin.
Orasi, koji sazrevaju u jesen, upotpunjuju i slatka i slana jela. Bogat su izvor biljnih omega-3 masnih kiselina, koje zajedno s drugim jedinjenjima podržavaju zdravlje krvnih sudova, ističe Mišel Rutenstin.
Dobrodošli na portal “IzPrveRuke”. Korišćenjem bilo kog dela portala i/ili aplikacije automatski prihvatate aktuelne Uslove korišćenja. Prihvatanjem Uslova korišćenja dajete svoj bezuslovni i neopozivi pristanak da ćete ih se pridržavati prilikom korišćenja portala.