Ove namirnice uključite u ishranu ako želite da ojačate imunitet
Izgradnja snažnog imunološkog sistema važna je za očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti
Briga o sebi u vidu ishrane, vežbanja i slično, je najbolji način da uspešno izbegnete bolesti i podržite imunološko zdravlje. Naravno, konzumiranje određenih vrsta hrane ne garantuje da nećete dobiti prehladu ili grip, ali je rizik manji.
Zdrava, uravnotežena ishrana bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima pomaže da imuni sistem bude jak. Cilj je snabdevanje tela neophodnim hranljivim materijama kako bi ostalo zdravo, sprečilo bolesti i funkcionisalo u najboljem redu, piše Eating Well.
Dijetetičar Sara Šlihter ističe da određene hranljive materije aktiviraju imunološke funkcije i procese u telu, čineći ih efikasnijim. Na primer, vitamin C stimuliše stvaranje antitela za borbu protiv bolesti, dok vitamin A održava tkiva i kožu zdravim, pružajući zaštitu od infekcija.
Dijetetičarka Trista Best se slaže sa njom, objašnjavajući da ishrana bogata hranljivim materijama koje podržavaju imunitet omogućava telu da se efikasno nosi sa svakodnevnim stresorima i potencijalnim infekcijama. Ovi dijetetičari Eating Well-a, izdvojili su šest najboljih namirnica koje možete jesti za podršku i jačanje imuniteta.
Citrusi
Agrumi, poput pomorandže, limuna i grejpfruta, odličan su izvor vitamina C, antioksidansa koji podržava proizvodnju imunih ćelija i štiti ćelije od oksidativnog stresa.
Vitamin C je kritičan za imunološku funkciju, posebno za proizvodnju i održavanje imunih ćelija kao što su limfociti i fagociti, tvrdi Best. Dodaje da citrusi sadrže flavonoide koji deluju kao antioksidansi i pomažu u borbi protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.
Jogurt
Jogurt je bogat probioticima, korisnim bakterijama koje podržavaju zdravlje creva. Pošto 70 do 80 procenata imunih ćelija boravi u crevima, održavanje zdravog mikrobioma creva je ključno za imunološku funkciju.
Probiotici u jogurtu povećavaju raznolikost ‘dobrih’ bakterija u vašim crevima, stvarajući jaču odbranu od patogena, ističe Šlihter. Za maksimalnu podršku imunitetu, savetuje vam da odaberete jogurt sa oznakom „žive i aktivne kulture“ i da konzumirate obične, nezaslađene vrste.
Beli luk
Beli luk je poznat po svojim antimikrobnim i antiinflamatornim svojstvima. Sadrži alicin, jedinjenje sumpora koje, prema istraživanjima, može da pruži podršku imunitetu, piše Eating Well.
Best objašnjava da beli luk sadrži jedinjenja poput alicina koja mogu da smanje težinu i trajanje bolesti. Takođe podržava prirodne procese detoksikacije u telu, što indirektno jača imunitet.
Slatki krompir – batat
Slatki krompir je bogat beta-karotenom, prekursorom vitamina A koji je neophodan za pravilno funkcionisanje imunog sistema.
Vitamin A održava tkiva i kožu zdravim, što je kritična barijera protiv infekcije. Slatki krompir srednje veličine nudi više od preporučene dnevne vrednosti vitamina A, zajedno sa vlaknima, kalijumom i vitaminom C, što ga čini hranljivim izborom za podršku imunitetu, objašnjava Šlihter.
Zeleno lisnato povrće
Zeleno lisnato povrće, poput spanaća, kelja i blitve, pravo je bogatstvo hranljivih materija, jer sadrži vitamine A, C i E koji podržavaju zdravlje imuniteta, piše Eating Well.
Best tvrdi da zeleno lisnato povrće sadrži folat, hranljivu materiju koja podržava proizvodnju ćelija, uključujući i imune ćelije, i održava imuni sistem jakim. Antioksidansi u lisnatom zelenilu štite ćelije od oksidativnog stresa, dok vitamin A promoviše zdravu kožu, prvu liniju odbrane protiv patogena.
Bademi
Bademi su bogati vitaminom E, antioksidansom koji podržava imunološku funkciju, štiteći ćelijske membrane od oksidativnog stresa.
Vitamin E ne dobija istu pažnju kao vitamin C, ali je ključan za zaštitu imunih ćelija od oštećenja, kaže Šlihter. Orašasti plodovi takođe sadrže zdrave masti koje poboljšavaju apsorpciju vitamina rastvorljivih u mastima, uključujući vitamine A i E.