Naučnici tvrde: „Dodavanje jednog sastojka u kafu smanjuje rizik od bolesti srca i upala“
Novo istraživanje sa Univerziteta u Kopenhagenu tvrdi da bi dodavanje mleka u kafu moglo da pomogne Vašem telu prilikom borbe s upalama, te da uopšteno može da doprinese boljem zdravlju.
Dodavanje mleka vašoj kafi moglo bi da poboljša vaše zdravlje, tvrde naučnici. Crna kafa je prepuna polifenola koji mogu da spreče oštećenje ćelija i pomoći vam da živite duže, a proteini iz mleka mogu se uhvatiti za antioksidanse i pomoći telu da ih upije.
Laboratorijski eksperimenti Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da je ovo udvostručilo efikasnost polifenola. Postali su duplo bolji u smanjenju štetnog otoka/upale u ljudskim ćelijama. Upale mogu da oštete krvne sudove i povećaju rizik od srčanih bolesti.
Autorka studije, profesorka Marijen Nisen Lund, rekla je: „Pokazujemo da se – kako polifenol reaguje – njegov učinak na upalu u imunološkim ćelijama pojačava. Jasno je zamislivo da bi ovaj koktel mogao da ima i povoljan učinak na upale kod ljudi“.
Profesorka Nisen Lund je dodala: „Budući da ljudi ne upijaju toliko polifenola, mnogi istraživači proučavaju kako da poboljšaju njihovu apsorpciju. Ova strategija ima dodatnu prednost u povećanju protiv upalnih učinaka“.
„Zamišljam da se nešto slično dešava u jelu od mesa s povrćem ili smutiju,. ako obavezno dodate malo proteina poput mleka ili jogurta“, pojasnila je.
I. S.