Način pripreme kafe može da utiče na vaše zdravlje
Ako jutro ne počinjete bez jake kafe, razmislite o tome da je zamenite kafom iz filter aparata. Najnovija studija pokazuje da ćete tako umanjiti rizik od srčanih bolesti.
Više od 20.000 ljudi ispunjavalo je upitnik norveških istraživača koji su želeli da detaljno ispitaju navike ispijanja kafe, a lekari su istovremeno analizirali njihovu krv.
Ispitanike su podelili u grupe zavisno od toga koju i kakvu kafu piju, kao i koliko često. Anketa je pokazala da žene u proseku piju nešto manje od četiri kafe dnevno, dok muškarci u proseku popiju pet.
Za one koji piju tri do pet šoljica dnevno utvrđeno je da filter kafa u najmanjoj meri povećava holesterol. Reč je o povećanju od 0,04 kada su u pitanju muškarci, te 0,07 milimola po litru kada su u pitanju žene. Nasuprot ovom otkriću, kafa iz aparata povećava holesterol za 0,25 milimola kod muškaraca i 0,18 milimola po litru kod žena.
Ako birate espreso on povećava holesterol kod muškaraca za 0,16 i kod žena za 0,09 milimola po litru. Instant kafa povećava holesterol za 0,08 milimola kod muškaraca, te 0,1 milimola kod žena, a naučnici ističu da nije reč o velikim brojkama, ali one jesu značajne i indikativne.
– Rezultati vezani za kafu su isti kao i iz istraživanja koja su rađena osamdesetih godina. Naše istraživanje ide u prilog dosadašnjim zdravstvenim preporukama da se smanji unos kafe zbog uticaja na povećanje holesterola – poručili su istraživači koji navode da hemikalije koje utiču na povećanje holesterola su prisutne u svim kafama, ali su različite metode pripreme uticale na njihov sadržaj u konačnom proizvodu, prenosi Politika.
Tom Sanders, profesor nutricionizma, rekao je da je razlika u rezultatima kod muškaraca i žena najverovatnije zbog različitosti navika ispijanja kafe, a ne zbog fizioloških razlika između muškaraca i žena.