Povežite se sa nama

LifeStyle

7 stvari koje ne treba nikom nikad da objašnjavate

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Zbog izgleda ili mesta u kom ste odlučili da živite, kao i to što niste u vezi ne treba da nekom objašnjavate. U pitanju je vaš život – vaša stvar.

1. Za svoju ljubavnu vezu

Samo vi možete da odlučite kakva veza će vas usrećiti. Ne dopustite nikome da kontroliše vaš ljubavni život. Sledite svoje srce i svoje instinkte, to bolje znate nego iko drugi.

2. Zato što niste u vezi

Nikome ne treba pritisak porodice i prijatelja zato što ste (još) sami. Možda vam je i samima teško zbog tog statusa, a možda baš uživate u samoći i slobodi i pronalasku onoga što vas čini srećnim. Upoznajte sebe bolje, istražujte život, radite ono što volite i ne dopuštajte nikome da vam stvara pritisak zbog toga.

3. Zato što se ne slažete s nečim

U svakom društvu postoji neko ko misli da je uvek u pravu i da je samo njihovo mišljenje najispravnije. Ne morate da se osećate loše zato što mislite drugačije. Vaši stavovi sigurno imaju dobro objašnjenje i zato, neka se i vaš glas čuje.

4. Zato što ste završili prijateljstvo

Prijateljstva mogu da se različito razvijaju. Ako je vaše postalo toksično iz bilo kojeg razloga, nemate obavezu da se družite s tom osobom ako ne želite. Takođe, ne morate da osećate ni pritisak da s nekim postanete dobri, ako vam se ta osoba ne sviđa, bez obzira što drugi govore.

5. Zbog svog izgleda

Vi ste vlasnik svog tela. Ako želite da imate roze kosu, tetovažu, šminku, bez šminke, odluka je na vama. Izgled je deo vašeg identiteta, a na drugima je da vas prihvate ili ne.

6. Zbog mesta u kojemu živite

Pokušajte da ne dopustite tzv. urbani rasizam na sebi. Ako volite manja mesta i živite u njemu ili veća ili selo, to je vaš životni izbor koji vas čini srećnim. Drugi nemaju pravo da zadiru u taj deo vašeg života.

7. Zbog svoje karijere

Imate pravo da radite šta god hoćete i želite u svom životu u poslovnom i profesionalnom smislu. Radite na sebi, usavršavajte se, budite bolja verzija sebe nego juče, i reultati će biti vidljiviji nego pre. Sledite svoje snove, i saznajte šta je to što Vas motiviše i inspiriše.

Nastavi sa čitanjem
Sponzorisano Girl with a jacket
Ostavi komentar

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

LifeStyle

Kako bezbedno koristiti klima uređaje

Objavljeno

on

Foto: Unsplash

Korišćenje klima uređaja se može smatrati bezbednim po zdravlje ljudi, samo ukoliko se redovno održavaju, prema definisanim specifikacijama proizvođača, kao i kada je režim rada klima uređaja podešen tako da ne ugrožava zdravlje ljudi.

Stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd takođe naglašavaju da klima uređaji treba koristiti na načine, koje propisuju nadležne zdravstvene institucije u vreme pandemije i bolesti, koje se prenose putem vazduha.

Optimalna temperatura samo 5 stepeni niža u odnosu na spoljnu.

Posebno treba izbegavati velike razlike u temperaturi spoljašnjeg vazduha i temperaturi vazduha klimatizovanog zatvorenog prostora.

U letnjem periodu, optimalna temperatura vazduha zatvorenog prostora treba da je za 5 do 10 stepeni Celzijusa niža u odnosu na spoljnu temperaturu vazduha.

Klima uređaj koji previše hladi unutrašnje prostorije, kada je napolju visoka temperatura, može dovesti do pojave glavobolje, ukočenosti vrata i delova tela.

Takođe, tok vazduha iz rashladnog uređaja ne bi trebalo da bude direktno usmeren na osobe koje borave u prostoru, jer može doći do rashlađivanja izloženih delova tela, zbog čega se često javlja osećaj bola i ukočenosti pojedinih delova tela, pre svega glavobolja.

Pojačati mere čišćenja i dezinfekcije

Klima uređaj mora da bude besprekorno čist i samo takav uređaj može da osigura kvalitetan vazduh.

Neadekvatno održavani filteri u klima uređajima mogu biti rasadnici bakterija i virusa, koji mogu izazvati blaže i teže forme respiratornih infekcija.

Pri tome su posebno ugrožene osobe sa već postojećim respiratornim smetnjama.

Prema mišljenju pulmologa, neredovno čišćenje klima uređaja može biti okidač za razvoj raznih bolesti disajnih puteva.

Klime nisu samo rasadnici virusa i bakterija, već i neprijatnih mirisa.

Stručnjaci Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu preporučuju za ventilaciju i klimatizaciju zatvorenog prostora primenu ventilacionog sistema sa HEPA filterima, koji se moraju redovno održavati, čistiti i menjati, u skladu sa proizvođačkom specifikacijom.

Nastavi sa čitanjem

Sponzorisano

  • dash restoran

Sponzorisano

  • lager

Oznake

Istaknuto na YouTube

turistička agencija VOS TRAVEL

U trendu