5 razloga zašto je dobro jesti cimet
Cimet je začin koji se danas može naći u gotovo svakoj kuhinji. Međutim, da li ste znali da ali ovaj uobičajeni začin može dati puno više od malo arome u kolačima.
Smanjuje akne
Cimet ima antimikrobna svojstva koja su korisna za lečenje akni. Ovaj začin može ubiti bakterije i gljivice koje uzrokuju promenu pigmentacije. Takođe je izvrstan izvor snažnih antioksidansa koji štite vaše telo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, koji mogu izazvati upalu kože i dovesti do akni, piše Večernji list.
Smanjuje bore
Slobodni radikali takođe mogu doprineti preranom starenju kože, uzrokujući bore, pigmentaciju i promenu kože. Antioksidansi u cimetu usporavaju ovaj proces štiteći stanice. Cimet može čak pospešiti proizvodnju kolagena.
Kupovala na Temu, pa joj stigla poruka zbog koje je ostala bez 30.000 dinara
Poboljšava cirkulaciju
Unos manje od kašičice cimeta dva do tri puta nedeljno mogao bi zapravo poboljšati opšte zdravlje, a najbolji način za to je posipanje cimeta po pahuljicama, zobenoj kaši ili tostu.
Snižava krvni pritisak
Snižavanje krvnog tlaka znači da je zaštićen i ceo kardiovaskularni sistem. U jednoj studiji, istraživači su otkrili značajno smanjenje i krvnog pritiska pri kratkotrajnoj konzumaciji cimeta kod pacijenata sa dijabetesom tipa 2. Oko jedne kašičice dnevno je prava količina za ubiranje dobrobiti bez štetnih učinaka na krvni pritisak ili šećer u krvi.
Smanjuje holesterol
Cimet ima pozitivan učinak na holesterol, što znači i bolje zdravlje srca, jer visoki nivoi holesterola mogu povećati rizik od srčanih bolesti. Istraživanja su otkrila da cimet može povećati „dobar“ holesterol, dok dnevna doza (pola do dve kašičice) cimeta može pomoći u snižavanju ukupnog holesterola, „lošeg“ holesterola i triglicerida. Sve to može dovesti do zdravijeg srca.