5 namirnica za bolje pamćenje
Starost, moderan načina života i navike u ishrani mogu značajno da utiču na vašu sposobnost pamćenja. Počnite da konzumirate sledeće namirnice kako biste ublažili ovaj problem.
Jeste li znali da se mozak razvije do čak 80 % do treće godine života, a da do pete godine on dostigne svoj puni kapacitet? U eri modernizacije činimo mnoge greške, koji smanjuju funkcije mozga, a da nismo ni svesni koliko one utiču na pamćenje.
Neke od grešaka su nedostatak sna, prekomerna upotreba mobilnih telefona i drugih elektroničkih uređaja, i, naravno, ishrana. Ona itekako igra značajnu ulogu u optimalnom funkcionisanju mozga.
Namirnice koje treba uvrstiti u ishranu su:
Spanać
Svi znamo da je spanać, između ostalog, najbolji izvor gvožđa, a takođe, je i jedan od najbogatijih izvora magnezijuma i folata. Oni nam pomažu da zadržimo kognitivne funkcije.
Žumance
Mnogi kritikuju prečesto konzumiranje žumanca, jer povećava nivo holesterola. Međutim, znate li da je ono naročito bogato vitaminima D i B12, magnezijumom i cinkom, koji ne samo da poboljšavaju sposobnost pamćenja, već i štite od ozbiljnih neuroloških bolesti, kao što je, na primer Alchajmerova bolest.
Jogurt
Univerzitet u Kaliforniji je sproveo istraživanje o ženama, koje dvaput dnevno konzumiraju jogurt i primećeno je poboljšanje u radu njihovih mozgova. Jogurt je probiotik, koji poboljšava rad creva, a odavno je poznato da postoji direktna veza između rada mozga i creva.
Riba
Riba je puna joda, selena i zdravih masti. Oni predstavljaju izuzetno korisnu hranu za mozak, zato što poseduju materije potrebne za razvoj moždanih funkcija.
Orasi
Orasi su bogati izvor omega 3 masnih kiselina i polifenola, koji smanjuju oksidativni stres i upale.