Connect with us

Hrana

Zdrava hrana sa terase – Ove vrste povrća možete uzgajati u saksijama

Pixabay

Uzgajanje povrća u saksijama postalo je posebno popularno poslednjih nekoliko godina, a i na taj način ćete u svoju ishranu uključiti zdravu hranu koja nije puna pesticida.

Ukoliko ste odlučite da povrće sadite u saksije, evo nekoliko predloga koji će vam pomoći, prenosi Klix.ba.

Trebalo bi da kupite saksije sa drenažnim rupama. Na dno stavite grublji materijal, odnosno krupni šljunak. Nakon toga, napunite tlo. Postoji nekoliko vrsta povrća koje možete da uzgajate u saksijama:

Pasulj je najbolje saditi u periodu od septembra do novembra, a saksija treba da bude prečnika 30 centimetara i dubine 25 centimetara.

Ako želite da posadite krastavac, seme treba posejati u proleće, kada je temperatura iznad 15 stepeni. Moraćete da ga poduprete štapovima ili užetom, a plodovi će biti zreli za 42 dana.

Zelena salata je jedno od najboljih povrća za uzgoj u saksijama. Tokom proleća treba je izlagati suncu, a kada dođe leto premestiti je na hladnije da lišće ne uvene.

Možete posaditi kratku, odnosno bebi šargarepu u tegle ili saksije. Važno je da ih redovno zalivate.

Cvekla je takođe jedna od namirnica koju možete da zasadite.

Ako nameravate da uzgajate patlidžan, imajte na umu da ga je potrebno stalno zalivati i držati na veoma toplom i sunčanom mestu. Zavežite ga u kolac.

Kupus, karfiol i brokoli ne zahtevaju mnogo truda. Dobra stvar je što u saksijama možete da uzgajate običan i slatki krompir.

U duboke saksije možete da posadite do šest biljaka graška.

Čeri paradajz sadite u saksije dubine do 15 centimetara, a za ostale vrste paradajza koristite saksije dubine do 30 centimetara. Da biste posadili rotkvice, raspršite seme u manjoj saksiji i redovno zalivajte.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Jesti sir svaki dan – da li je zdravo i koje su posledice?

Pixabay

Sir je ukusna mlečna poslastica koja se često konzumira samostalno ili kao sastojak raznih jela, ali da li ste se zapitali kakve bi mogle da budu posledice svakodnevnog konzumiranja sira?

Eat This piše šta se dešava u vašem telu kad svakodnevno konzumirate ovaj mlečni proizvod.

Povećani unos kalcijuma: Sir je izvor visokokvalitetnih proteina i kalcijuma, ključnog za zdrave kosti. Istraživanja pokazuju da kalcijum ne samo da održava kosti već može i pomoći u prevenciji određenih vrsta raka, snižavanju krvnog pritiska, sprečavanju preeklampsije i može vam pomoći da održavate zdravu telesnu težinu.

Moguće smetnje s varenjem: Ako ste netolerantni na laktozu, sir može da izazve probleme s varenjem poput nadutosti, gasova i proliva.

Dobra vest je da je sir značajno manje bogat laktozom od mleka i jogurta. Tvrdi, zreli sirevi imaju najmanje laktoze i obično se dobro podnose u malim količinama.

Poboljšanje mikrobioma creva: Određene vrste sireva, poput čedra, mogu da pruže korisne probiotike koji podržavaju zdravlje crevnog sistema.

Potencijalno smanjenje rizika od bolesti srca: Iako je sir bogat zasićenim mastima, istraživanja sugerišu da konzumacija sira ne mora nužno da poveća rizik od bolesti srca.

Štaviše, jedno istraživanje objavljeno u časopisu Lancet, koje je uključilo 135.000 učesnika iz 21 zemlje, nije pronašlo nikakvu povezanost između unosa mlečnih proizvoda, uključujući sir, i rizika od bolesti srca ili većih koronarnih problema. U stvari, istraživanje je izvestilo da su osobe koje su unosile više od jedne porcije mlečnih proizvoda s punim ili niskim udelom masti dnevno imale smanjen rizik od bolesti srca, srčanog udara ili smrti od bolesti srca.

Podrška oporavku mišića nakon vežbanja: Sir je izvor proteina koji može pomoći u oporavku mišića nakon vežbanja.

Kontrola kalorijskog unosa: Treba paziti na količinu sira koju unosite jer je bogat kalorijama te ga je lako preterano konzumirati. Osigurajte da sir kombinujete s drugim zdravim namirnicama i sastojcima poput integralnih žitarica, sušenog voća, povrća i zelene salate.

Na kraju, sir može biti koristan dodatak uravnoteženom načinu ishrane, ali treba paziti na porcije zbog kaloričnosti i sadržaja zasićenih masti.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu