Zašto treba da jedemo kivi svakog jutra?
Ako jedete kivi svakog jutra, prema nekim istraživanjima, možete sprečiti stvaranje krvnih ugrušaka i smanjiti nivo triglicerida u krvi za čak 15 odsto.
Kivi se smatra supervoćem – prepun je antioksidansa, vitamina C, kalijuma, folata, polifenola (fenolne kiseline) i vlakana, te je dobar izvor vitamina E. Uz to poboljšava probavu nekoliko uobičajenih proteina iz hrane, uključujući teško probavljive proteine kazein/natrijev kazeinat (mlečni protein) i protein goveđih mišića, a za to je najzaslužnija njegova glavna komponenta – aktinidin, enzim koji razgrađuje proteine u aminokiseline.
Ovo voće takođe ublažava zatvor omekšavajući stolicu. Iako mnogi znaju za dobrobiti kivija kao voća, preovladava mišljenje da su njegove moći kao prirodnog pomagača probavnog sistema često zanemarene u korist drugih načina pomoći probavi.
Uz sve to, kivi ima sposobnost sprečavanja oštećenja DNK, a poznato je da je oksidativni stres sa svojim posledicama na DNK rizičan faktor za rak debelog creva.
Dodatne blagodeti kivija
Kivi je izuzetno koristan za naše telo, jer sadrži veliku količinu različitih vitamina, poput vitamina C, vitamina K, vitamina E, B3 i B5, ali je i izvor minerala, poput kalcijuma, magnezijuma, fosfora i kalijuma, nadmašujući čak i banane u potonjem.
Jača imuno sistem
Zahvaljujući količini vitamina B9, odnosno folne kiseline, i vitamina C, ili askorbinske kiseline, ovo voće jača koštanu srž, stvarajući tako povećanje proizvodnje crvenih belih krvnih zrnaca, koji stvaraju antitela i grade imuno sistem.
Pomaže u borbi protiv anemije
Zbog obilja vitamina B9 i C, kivi ima sposobnost povećanja apsorpcije gvožđa, što ga čini veoma korisnim za prevenciju anemije
Prirodni je antioksidans
Među brojnim prednostima kivija je činjenica da ovo voće obezbeđuje sjajna antioksidativna svojstva, koja igraju ključnu ulogu u zaštiti naših ćelija od raznih oštećenja.
Lek za stres
Kivi sadrži vitamin C i magnezijum koji doprinose smanjenju nivoa stresa. Brojna istraživanja otkrila su da je kivi bogat raznim jedinjenima, uključujući antioksidanse i serotonin, koji mogu biti korisni u lečenju poremećaja spavanja, pa se ovo voće smatra pravim prehrambenim sedativom, prenosi Elle Italy.