Voće koje smanjuje salo na stomaku
Postoje različiti načini da se skine višak sala na stomaku, ali svi oni polaze od ishrane. Tek tada se prelazi na fizičku aktivnost i promenu navika.
Salo na stomaku mogu skinuti i određene vrste voća zbog toga što imaju visok sadržaj vlakana, malo kalorija i kombinaciju sastojaka koje daju osećaj sitosti, a podstiču sagorevanje masti.
Nutricionistkinjga Lisa Ričards otkriva koje to tri vrste voća treba uključiti u ishranu sa ovim ciljem na umu, piše Index.hr.
Jagode
Jagode nisu samo ukusne, već su i odličan izbor za one koji žele da skinu salo sa stomaka.
Ovo voće je prepuno vlakana, vitamina i antioksidansa. Jagode nude niz zdravstvenih prednosti, uključujući uticaj na mršavljenje.
U koje doba dana je najbolje jesti med?
Njihov visok sadržaj vlakana pomaže u podsticanju osećaja sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija i podržavajući napore u kontroli težine, prenosi She Finds.
Nutricionistkinjaa ističe da su jagode niskokalorični obrok koji može biti „prilično hidratantan, što može povećati sitost i sprečiti prejedanje. Jagode sadrže značajan izvor vitamina C, koji je koristan za podršku imuniteta. Sastoje se od jednostavnih ugljenih hidrata koje telo koristi kao brzi izvor goriva za energiju i mentalnu jasnoću“.
Borovnice
Borovnice su bogate antioksidansima, vlaknima i vitaminima, što ih čini nutritivno bogatim dodatkom svakoj ishrani.
Ričards ističe da borovnice sadrže „vlakna i fitonutrijente koji deluju kao antioksidansi u telu. Antioksidansi deluju na smanjenje oštećenja slobodnih radikala od toksina koji dovode do upala i hroničnih bolesti, poput gojaznosti“.
Dodaje da su borovnice voće koje ima 2najviše antioksidansa“. Njihovi specifični antioksidansi su flavonoidi, biljni spojevi koji borovnicama daju zaštitu, a kada se konzumiraju, daju nam sličnu zaštitu i na ćelijskom nivou“.
Grožđe
Grožđe je bogato antioksidansima i doprinosi celokupnom zdravlju smanjujući upale i podržavajući metaboličku funkciju.
Visok sadržaj vode i vlakana pomaže u obuzdavanju od prežderavanja i održavanju dužeg osećaja sitosti, prenosi She Finds.
U grožđu se može uživati u svežoj i smrznutoj varijanti, a koji god odaberete, to je „izvrstan izvor hranjivih sastojaka i vode koji mogu podstaknuti napore u mršavljenju“, ističe nutricionistkinja.
Dodaje da „dnevni unos vlakana i prehrana bogata vlaknima mogu dovesti do gubitka težine“.