Trikovi za bolji ručak – gde grešimo prilikom pripreme mlevenog mesa
Ovo su greške koje najčešće pravimo prilikom pripreme mlevenog mesa i koje kvare ukus jelu.
Mleveno meso je nezaobilazan deo svakodnevnih jela koja spremamo i često je na našem stolu. Ali, stručnjaci kažu da većina nas, nesvesno, pravi neke greške koje kvare ukus jela a koje je vrlo lako izbeći.
Ne zamrzavajte ga u originalnom pakovanju
Jedna od važnih stvari je da ne zamrzavamo mleveno meso u originalnom pakovanju. Naime, pakovanje iz prodavnice je previše tanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umesto toga, treba ga prepakovati u aluminijumsku foliju i tek onda ga staviti u deblju plastičnu kesu, pa u zamrzivač.
Ne koristite mikrotalasnu
Iako smo često u stisci s vremenom i zaboravimo da ozmrznemo meso pa se poslužimo mikrotalasnom pečnicom, to je jako loše rešenje, kažu stručnjaci. Mikrotalasna će početi da „kuva“ površinski sloj mlevenog mesa i očvrsnuti ga, pre nego to se meso odmrzne. Zato meso uvek treba odleđivati na prirodan način.
Ne perite meso
Neki imaju običaj da pre kuvanja ispreru meso, a to je greška. Ispiranje mesa pre spremanja ne uklanja bakterije sa njegove površine a ispiranje posle termičke obrade uklanja ukus. Zato, kažu stručnjaci, to ne treba da radite.
Ne stavljajte meso u hladnu posudu
Maksimalni ukus mesa postići ćemo ako odmrznuto meso stavimo u vruću posudu u koju smo dodali kašičicu ulja ili maslaca. Ne treba ga stavljati u hladnu posudu jer će se zalepiti za dno.