Connect with us

Zdravlje

Tri razloga da se ove zime oprobate u klizanju

Pixabay

Temperature možda jesu prolećne poslednjih dana, ali to ne znači da ne možete na klizanje. Sve je veći broj otvorenih, pa i besplatnih klizališta, pa je ovo pravo vreme da se sami ili u društvu oprobate na ledu. Ne samo da ćete se odlično zabaviti, nego ćete i vežbati, a da to ni ne primećujete. Ovo su samo tri benefita klizanja.

Sagoreva kalorije – Sporo klizanje sagoreće 387 kalorija po satu, a brzo čak 633 kalorija.

Poboljšava ravnotežu – Ovaj sport poboljšava ravnotežu i koordinaciju, pa će redovno upražnjavanje doprineti pravilnom držanju tela.

Zateže mišiće – Klizanje zateže noge, zadnjicu i stomak, ali aktivira i mišiće inače zapostavljene u svakodnevnom životu, pogotovo one oko kukova, kolena i članaka. Jačanje ovih sitnih mišića pomoći će vam u drugim sportovima, poput trčanja, joge i skijanja.

Ako klizate na otvorenom, obucite se toplo, ali slojevito. Birajte prirodne materijale i neka vam bude udobno, zaboravite na tesne farmerke. Nemojte obuvati dva para čarapa jer ćete smanjiti pokretljivost stopala. Ako je mnogo hladno, opredelite se za jedan par tanjih vunenih ili sportskih sokni. I uživajte u slobodi pokreta.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Aktuelno

Hrvati ubedljivo najdeblji narod u Evropi

Pixabay

Ovo su rezultati najnovijeg istraživanja Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvati su najdeblja nacija u Evropi. Statistika istraživanja pokazala je da 64 odsto građana ne veruje deklaracijama proizvoda ili ih uopšte ne čita.

Štaviše, istraživanja pokazuju da problem sa gojaznošću počinje u detinjstvu jer se ne usvajaju zdrave navike u ishrani. Glavni faktor ovakvih rezultata je ubrzan tempo života, izloženost stresu, u kojem Hrvati smatraju da nema dovoljno vremena za uravnoteženu ishranu.

S druge strane, jedan od najrasprostranjenijih stereotipa je da je zdrava ishrana preskupa i nedostižna. Pozitivan uticaj tehnologije na ishranu.

S obzirom na statistiku, ne čudi što je tema uravnotežene ishrane česta u javnosti, pa mnogi nutricionisti i stručnjaci sugerišu da rešenje i put do zdravlja ne leži u ishrani, već u unosu namirnica koje su bogate hranljivim sastojcima.

Iako zvuči jednostavno, koncept uravnotežene ishrane je često pogrešno shvaćen, pa se postavlja pitanje šta to uopšte znači.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je niz preporuka koje ukratko objašnjavaju da uravnotežena ishrana podrazumeva dovoljan unos žitarica, voća i povrća, mleka i mesa, kao i jaja i mahunarki.

Svakog dana treba da obogatite tanjir ovim namirnicama uz dovoljnu hidrataciju organizma, odnosno predlaže se minimalno osam čaša vode dnevno.

Tehnologija koja je sada široko rasprostranjena i dostupna na pametnim telefonima omogućava potrošačima da unapred planiraju ishranu, što je prvi korak ka zdravlju.

Kvalitetan izbor prehrambenih proizvoda nikada nije bio dostupniji, a izbor raznovrsniji.

 

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu