Connect with us

Biznis

Trenutna situacija Zorane Mihajlović – „sama protiv svih“

Foto: Unsplash

Sama protiv svih, tako se može nazvati situacija sa kojom se u proteklim danima suočila Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike Srbije.

Sve je počelo time što su se resornom ministarstvu kome je ona na čelu zajedničkim pismom obratili Elektroprivreda Srbije, Elektromreža Srbije i Agencija za energetiku u kome je od Zorane Mihajlović zatraženo odlaganje donošenja podzakonskih akata kojima se daju podsticaji za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije, jer „insistiranje na brzom povećanju kapaciteta za proizvodnju struje, pre svega iz vetra, može da ugrozi elektroenergetski sistem Srbije“.

Potom se saopštenjem oglasila Srpska radikalna stranka sa stavom da „Srbiji preti nova energetska kriza, za koju će ponovo biti odgovorna ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović“, koja je nazvana „direktnim eksponentom ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji“.

Dan nakon požara na bageru odlagaču u Rudarskom basenu „Kolubara“ u Lazarevcu poslanik Srpske napredne stranke i partijski kolega Zorane Mihajlović, Vladimir Đukanović, na svom Tviter nalogu se zapitao da li će „ministarka rudarstva i energetike podneti ostavku ili Vlada zatražiti njeno razrešenje“.

Podsećanja radi, Đukanović je ostavku ministarke Mihajlović zatražio još krajem prošle godine zbog havarija u elektroenergetskom sistemu Srbije za koji je po njegovom mišljenju ona „najodgovornija“.

Podnoseći ostavku nakon pete uzastopne havarije u EPS-u, nakon što se zapalio bager vredan oko 20 miliona evra, vršilac dužnosti direktora preduzeća Milorad Grčić je premijerki Srbije Ani Brnabić uputio pismo u kome traži smenu Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike.

U svom pismu Grčić je poručio da ako se dozvoli da „elektroenergetski sistem Srbije vode ljudi poput Zorane Mihajlović, Srbija će postati šaka jada, koju svako može da pozoba“.

On je istakao da Mihajlović radeći za svoje „mentore iz zapadnih ambasada i svoje poslovne partnere, ne uništava samo jedno od najvažnijih ministarstava, ona potpuno razgrađuje naš celokupni elektroenergetski potencijal i uništava taj sektor, koji je srce naše države“.

Na kraju se oglasio i Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije, koji je istakao da je „razumljiv pritisak javnosti koja traži pouzdano snabdevanje električnom energijom, ali je neshvatljivo da je kolovođa u tim napadima ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je najodgovornija kada su u pitanju problemi u proizvodnji struje“.

Poznata po tome da nikom ne ostaje dužna, a i da malo ko u političkom životu Srbije može da se pohvali da ju je porazio, Zorana Mihajlović je odgovorila na većinu ovih navoda beskompromisno braneći svoja stanovišta.

S druge strane, evidentno je da se u poslednjih mesec dana daleko veći broj njenih kritičara odlučio na javnu reakciju nego što je to bio slučaj ranije.

Na osnovu toga je lako pretpostaviti da je sa samog vrha Srpske napredne stranke, a to je svakako njena „alfa i omega“ predsednik Srbije Aleksandar Vučić, stigao „mig“ da se pored smene Milorada Grčića, zbog niza kikseva može kritikovati i Zorana Mihajlović, jer je rukovodstvo stranke očito vidi kao nekog ko je gradeći svoj imidž doprineo sunovratu v. d. direktora EPS-a, ali i gubljenju rejtinga stranke.

Takođe, nije nikakava tajna da i u vlasti i opoziciji postoje tendencije, koje smatraju da Zorana Mihajlović zastupa interese „lobija zapadnih zemalja, koji vode ka slabljenju energetskog sektora Srbije nauštrb potrošača“.

Izvor Danasa blizak Vladi Srbije kaže da „ni Zorana Mihajlović, ni Grčić, ni Đukanović ne mogu na svoju ruku da izlaze u javnost o bitnim pitanjima, već za svaku svoju izjavu, poput onih o funkcionisanju elektroenergetskog sistema i odgovornosti za to, moraju da dobiju saglasnost predsednika stranke“.

– Zorana Mihajlović je imala dozvolu Vučića za kritiku na račun Grčića, jer je ocenjeno da zbog havarija u EPS-u stranka beleži pad rejtinga. S druge strane, Zorana Mihajlović svaku kritiku u okviru resora, koji predvodi koristi za promociju i građenje svog imidža kao odgovorne ministarke. Kada to radi, ne vodi dovoljno računa o interesima stranke, te je rukovodstvo mišljenja da je i ona svojim činjenjem doprinela nepopularnosti Grčića. Ne treba zaboraviti da je Grčić jedan od najbližih saradnika predsednika Vućića. Grčić je uticajan, mnogo toga zna kada je reč o načinu funkcionisanja stranke. Shodno tome će dobiti novo nameštenje, a njegovi saveznici sada izvode udruženi napad na Zoranu Mihajlović kako ona u narednom periodu ne bi više rukovodila resorom energetike. Protiv nje su i za to, isto se zalažu i oni koji smatraju da ona zastupa interese zapadnih lobija u Vladi – objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima Zorana Mihajlović, kao ministarka nije imala bilo kakav uticaj na rukovođenje Elektroprivredom Srbije, niti jednim drugim preduzećem u resoru, kojim se bavi.

– Njena odgovornost je samo formalna i zbog toga je i prihvatila funkciju bez ovlašćenja. Ona se zanima samo svojim marketingom, a u stranci, bar u ovom trenutku, nema nikakav uticaj – navodi naš sagovornik.

Milan Đorđević, nekadašnji predsednik Sindikata radnika EPS-a, one struje te sindikalne organizacije koja nije imala podršku Milorada Grčića dok je bio na čelu preduzeća, kategorički tvrdi da je isključivi krivac za havarije dojučerašnji v. d. direktora.

– Nikakve krivice Zorane Mihajlović kao resorne ministarke nema po ovom pitanju. Za sve je odgovorna nestručnost i strahovlada koju je u preduzeću sprovodio Grčić mešajući se i u pitanja sindikata. Nemam nijedan razlog da štitim Ministarstvo rudarstva i energetike ali je to jednostavno tako. Grčić je nadležnima u ministarstvu dostavljao lažne podatke i radio kako on hoće. Napravljena je velika greška na nivou Vlade Srbije, što se ranije nije sprečilo takvo njegovo ponašanje, koje je dovelo do kolapsa u elektroenergetskom sistemu – ističe Đorđević.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Ruski prihodi od nafte i gasa pali za 38,1 %

Photo: Unsplash

Kako prenosi magazin Nedelja, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije tokom prvih osam meseci ove godine, ruski prihodi od nafte i gasa pali su na 49,5 milijardi dolara, sa 80 milijardi dolara za isti period 2022.

Gasprom je prijavio ogroman pad neto dobiti u prvom polugodištu pošto su isporuke Evropi pale u poređenju sa 2022, kada je Rusija još uvek dostavljala cevovodima gas svojim evropskim kupcima tokom prve polovine godine. Osim toga, niže prosečne cene nafte dosad ove godine u odnosu na januar-avgust 2022. smanjile su prihode od nafte.

Ograničenje cena G7, gubitak zapadnih kupaca i veliki popusti koje je Rusija morala ponuditi da bi prodala svoju sirovu naftu u Indiji i Kini takođe su uticali na prihode.

Samo u avgustu ruski prihodi od nafte i gasa pali su na 6,6 milijardi dolara, što je pad od 4,3 % u odnosu na prethodnu godinu i manji u odnosu na jul 2023. Pad u avgustu je najvećim delom rezultat poreza na dobit koji se plaća jednom kvartalno, prenosi Oilprice.com.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu