Connect with us

Poslovanje

Tesla objavila rezultate – akcije porasle za više od 5 %

Photo: Unsplash

Proizvođač električnih vozila Tesla objavio je rezultate, nakon čega su akcije ove kompanije porasle za više od 5 % i to samo posle nekoliko sati nakon što je izvršni direktor Elon Musk rekao da bi kompanija mogla da proizvede 2 miliona automobila ove godine. Akcija sada vredi nešto više od 152 dolara.

Zarada (prilagođena): 1,19 dolara prema očekivanoj akciji od 1,13 dolara.

Prihod: 24,32 milijarde dolara prema očekivanjima 24,16 milijardi dolara.

U kvartalu prošle godine, Tesla je prijavio prihod od 17,72 milijarde dolara i prilagođenu zaradu od 2,52 dolara po akciji (0,85 dolara prilagođeno za podelu akcija u avgustu 2022.).

Tesla je u četvrtom kvartalu prijavila prihod od automobilske industrije od 21,3 milijarde dolara, što predstavlja rast od 33% u odnosu na prethodnu godinu. Od toga je 467 miliona dolara došlo iz regulatornih kredita u četvrtom kvartalu 2022. godine, što je skoro polovina više u odnosu na prethodnu godinu u istom periodu.

(CNBC)

I. S.

Continue Reading
Advertisement Girl with a jacket
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Poslovanje

Mercedes će u Srbiji graditi fabriku električnih automobila? – Deo plana i iskopavanje litijuma

Unsplash

Mercedes, Rio Tinto, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Vlada Srbije pregovaraju o realizaciji projekta za izgradnju Mercedesove fabrike električnih automobila u Srbiji, saznaje Demostat u diplomatskim krugovima. Vrednost projekta u kojem učestvuje EBRD je 2,5 mlrd EUR. Automobili proizvedeni u fabrici u Srbiji trebalo bi da koriste baterije od litijuma, koji će iskopavati australijsko-britanska kompanija Rio Tinto.

Demostat saznaje da Vlada Srbije pregovara sa nemačkim automobilskim gigantom, australijsko-britanskom kompanijom Rio Tinto i evropskom finansijskom institucijom o realizaciji projekta koji podrazumeva izgradnju fabrike električnih automobila. Kako Demostat navodi, pregovori se bliže konačnom dogovoru.

Potencijalna investicija zavisi od toga da li će se litijum eksploatisati u našoj zemlji, ali i od spoljnopolitičke orijentacije vlasti u narednom periodu.

Odluka nemačkog giganta da otvori fabriku u Srbiji, uz garancije Evropske banke za obnovu i razvoj, bila bi jasan pokazatelj u kom pravcu Srbija ide – ka Zapadu. Dolazak nemačkog giganta iz Štutgarta poslao bi snažnu poruku i drugim velikim svetskim investitorima o Srbiji kao sigurnoj destinaciji za investiranje, navodi Demostat.

Međutim, uslov za ovu i realizaciju drugih investicija sa Zapada koje su u planu, svakako je postepeno usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom Evropske unije, što na koncu znači uvođenje sankcija Rusiji, dodaje Demostat i ističe da dolazak Mercedesa može biti i deo „šargarepe“ koja je „obećana Srbiji ukoliko bude konstruktivna u pregovorima sa Prištinom i ako prihvati evropski plan za KiM“.

Podseća da su evropski zvaničnici su srpskom rukovodstvu jasno stavili do znanja da Srbija, ukoliko evropski plan ne prihvati, može da očekuje posledice koje će se, između ostalog, ali u velikoj meri, odraziti na ekonomiju i privredu. – Sa druge strane, ukoliko plan prihvati, Srbiji je dato do znanja da bi dobila ekonomsku pomoć, kao i investicije u raznim oblastima privrede – navodi ovaj istraživački-izdavački centar.

Izvor Demostata tvrdi da se dolazak Mercedesa u Srbiju ovog puta neće zadržati samo na propagandi vlasti, kao u slučaju saradnje nemačke kompanije i srpskog Ikarbusa već će, ukoliko do potpisivanja ugovora dođe, dogovoreno biti i realizovano.

To praktično znači i da će Rio Tinto iskopavati litijum u Srbiji, iako je Vlada Srbije zvanično obustavila projekat „Jadar“ početkom prošle godine zbog protesta ekoloških aktivista, tvrdi se u tekstu.

Podseća se i na ranije najave da će, ako se u Srbiji bude eksploatisao litijum, uslov Vlade Srbije biti izgradnja fabrike baterija i fabrike električnih automobila.

Continue Reading

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube
U trendu