Šta čaša mleka dnevno radi našem organizmu?
Konzumiranje čaše mleka dnevno smanjuje rizik od raka creva za skoro petinu, pokazala je najveća studija tog tipa ikada sprovedena.
Istraživači sa Univerziteta u Oksfordu otkrili su najjači dosadašnji dokaz da kalcijum štiti od razvoja ove ozbiljne bolesti. Tim je, međutim, otkrio i da svakodnevno konzumiranje čaše vina povećava rizik od raka creva za 15 procenata.
Stručnjaci koji su sproveli istraživanje podsećaju da ljudi treba da vode računa o uravnoteženoj ishrani, održavaju zdravu telesnu težinu i, ako puše, da prestanu, sve kako bi smanjili rizik od raka creva. Svake godine, u Velikoj Britaniji se dijagnostikuje rak creva kod 44.000 ljudi.
Rezultati istraživanja pokazuju da će jedna od dvadeset žena i jedan od sedamnaest muškaraca u Velikoj Britaniji tokom života oboleti od raka creva. Više od polovine tih slučajeva može se sprečiti.
Naučnici tvrde da je 13 odsto tih slučajeva uzrokovano konzumiranjem prerađenog mesa, dok 11 odsto proizlazi iz prekomerne težine i gojaznosti, prenosi index.hr
Najnovije istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Nature Communications, ispitalo je 97 faktora u ishrani i njihov uticaj na rizik od raka creva među 542.778 žena koje su učestvovale u Million Women Study, globalnoj studiji o zdravlju žena.
Ovo je jedna od najvećih prospektivnih studija o zdravlju žena u svetu, koja je obuhvatila više od 1,3 miliona žena iz Ujedinjenog Kraljevstva između 1996. i 2001. godine, a prati zdravstvene rezultate i dalje. Studija je prvobitno započeta kako bi pružila pouzdane informacije o rizicima povezanim sa različitim vrstama hormonske terapije u menopauzi, ali njen cilj je i da pruži uvid u efekte drugih faktora koji mogu uticati na zdravlje žena tokom starenja.
Kalcijum pomaže u prevenciji raka debelog creva
Tokom perioda praćenja od skoro 17 godina, 12.251 žena razvila je rak creva. Nedostatak kalcijuma i konzumacija alkohola bili su faktori koji su najviše doprinosili razvoju promena povezanih sa nastankom raka creva, u poređenju sa svim drugim proučavanim faktorima ishrane.
Naučnici su otkrili da, u proseku, dodatnih 300 mg kalcijuma dnevno – što je ekvivalentno jednoj velikoj čaši mleka (240 ml) ili nekoliko šoljica jogurta – smanjuje rizik od raka creva za 17 odsto.
Studija je takođe pokazala da kalcijum ima sličan efekat u prevenciji raka creva, bez obzira da li dolazi iz mlečnih ili nemlečnih izvora, što ukazuje da je ključni faktor smanjenja rizika upravo kalcijum. Istraživanje nije ispitivalo efekte kalcijumskih suplemenata.
Istraživači su analizirali unos kalcijuma iz mleka (uključujući i onaj koji se dodaje u čaj i kafu), jogurta, povrća i drugih izvora, dok veza sa proizvodima od sira i sladoledom nije bila jasno definirana. Ipak, tvrde da ne postoji razlog da se proizvodi poput sira i sladoleda posebno razmatraju, jer učesnici studije verovatno nisu konzumirali velike količine tih namirnica.