Connect with us

Biznis

Srpski katastar prezentovan kao primer dobre prakse u Ujedinjenim nacijama

Foto: www.rgz.gov.rs

Delegacija Republičkog geodetskog zavoda koju čine direktor RGZ-a mr Borko Drašković i v.d. pomoćnik direktora Sektora za razvoj Darko Vučetić, na poziv Ujedinjenih nacija, predstavila je rezultate rada na implementaciji Integrisanog okvira za geoprostorne podatke kao i model izrade Socio-ekonomske studije uticaja geoprostornih podataka koju je Srbija izradila među prvima u svetu.

Studija je izrađena u okviru projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“ u saradnji sa Svetskom bankom.

Na panelu u sedištu UN-a su, osim predstavnika RGZ-a bili i predstavnici Australije i Novog zelanda kao i predstavnici Svetske banke. Zaključak prisutnih je da je Srbija ostvarila veoma veliki napredak na polju integracije geoprostornih podataka i domena zemljišne administracije i da je pristup koji je primenjen odličan primer dobre prakse i recept za mnoge zemlje sveta.

Na glavnoj sednici 12. zasedanja Organizacije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama u Njujorku Darko Vučetić je, kao član izvršnog odbora ove organizacije za Evropu, predstavio poziciju evropskih zemalja u domenu primene geoprostornih podaka u efikasnoj zemljišnoj administraciji, naglasivši da je integracija okvira za efikasnu zemljišnu administraciju i okvira za upravljanje geoprostornih informacija od presudne važnosti. Takođe, predstavnik RGZ-a je u ime svih evropskih zemalja predstavio poziciju Evrope u domenu vodnih geoprostornih informacija pohvalivši činjenicu da je odlučeno da se i ovaj važan deo rada ovog tela veže za integrisani okvir za geoprostorne informacije.

Učešće delegacije RGZ-a je još jedan od dokaza da Republika Srbija i Republički geodetski zavod uživaju veliku međunarodnu reputaciju i ugled zahvaljujući ostvarenim rezultatima i reformi koje naša zemlja sprovodi u ovoj oblasti poslednjih nekoliko godina.

Obraćanje srpske delegacije u tački 11 glavne sednice 12. zasedanja Organizacije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama pogledajte u sledećem videu:

Obraćanje srpske delegacije u tački 11 glavne sednice 12. zasedanja Organizacije Ujedinjenih nacija za globalno upravljanje geoprostornim informacijama pogledajte u sledećem videu:

lj.z.

Continue Reading
Advertisement akcija ams
akcija skener
Click to comment

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis

Biznis i finansije: „Tržište rada u Srbiji neće moći da isprati izgradnju objekata za EXPO 2027“

Photo: Unsplash

Ovi projekti, koji će državu većinom iz kredita koštati 12 milijardi evra, kako je navedeno neće biti ugroženi, jer se ona oslanja na strane kompanije i uvoz radne snage.

Rešenje za nedostatak radne snage su strani radnici, što je olakšano usvajanjem novog zakona kojim skraćena i pojednostavljena procedura dobijanja radnih dozvola kojih je 2020. izdato 13.000, zatim je 2021. izdato 25.000 i 2022. bilo ih je 35.000, a procene su da će taj broj do kraja ove godine biti udvostručen.

Najviše radnika je angažovano u građevini gde se procenjuje da od oko 170.000 zaposlenih trećinu čine straci, zatim u poljiprivredi, a ima mnogo neprijavljenih sezonskih radnika.

„Pored ranije prisutnih radnika iz Bosne i Crne Gore, akcenat je već neko vreme na onima iz Jugoistočne Azije, Indije, Pakistana, Bangladeša, Filipina, Šri Lanke“, rekao je za Biznis i finansije profesor beogradskog Ekonomskog fakulteta Mihail Arandarenko.

On objasnio da prilivu stranaca pogoduje i jak trend rasta evro-plata u Srbiji, i dodao da su iskustva sa stranim radnicima protivurečna, od ocena da su nepouzdani i lako napuštaju posao do tvrdnji da su neki od njih surovo eksploatisani i obespravljeni.

„Srbija svake godine izgubi 50.000 potencijalno zaposlenih. Naime, kategorija oko 65 godina, koja broji 120.000 ljudi, odlazi u penziju, dok onih sa 20, koji dolaze na tržište rada, ima tek oko 70.000“, kazao je Arandarenko.

On je ocenio da će se Srbija sve više suočavati sa nestašicama radne snage, što je posledica „hidraulike“, jer ljude iz Srbije povlači razvijeni Zapad, a Srbija povlači one koje može, sa bližih ili daljih destinacija.

Predsednik Sindikata radnika građevinarstva Saša Torlaković kazao je da su damping cene pod pritiskom stranih radnika jedan od većih problema, zbog čega su sindikati često reagovali.

„Ne možete u neoliberalnom kapitalizmu da zamerate investitoru što je uzeo stranca, to čini i država, a sve funkcioniše po poznatom sistemu. Uzme se kredit od strane banke, ona dovede svoju firmu kao izvođača, a oni onda uzmu naše podizvođače“, predočio je Torlaković.

On je istakao da bi domaće građevinske kompanije, kada bi bile angažovane „mogle zajedno da iznesu taj investicioni ciklus, a naši radnici bi primali plate“.

„To se, međutim, ne dešava, a na ruku planiranom velikom uvozu radnika ide i tek usvojen Zakon o zapošljavanju stranaca, koji je vlast verovatno tempirala baš u susret ovoj priči oko EXPO 2027“, rekao je Torlaković.

I. S.

Continue Reading

Sponzorisano

Sponzorisano

Oznake

Istaknuto na YouTube

U trendu